Naisten SM-kisoissa kruunattiin kaksi Suomen mestaria. Ani Juntunen voitti A-finaalin loppuottelussa Krista Pölläsen 427–403 ja B-finaalissa voitto meni Eeva Saukkoselle, joka voitti Minna Uosukaisen lukemin 356–317.

Naisten A-finaalin loppuottelu oli tasainen ja ratkaisua saatiin odottaa viimeisiin ruutuihin asti. Pienet marginaalit kääntyivät lopulta Ani Juntusen suuntaan hänen voittaessaan jo yhdeksättä Suomen mestaruuttaan metsästäneen Krista Pölläsen. 25-vuotias Juntunen oli selvästi jopa hieman hämillään voiton ratkettua. Ilo oli ylimmillään ja sanoja oli vaikea asetella.

– En oikein tiedä, mitä sanoa. Olen ollut aiemmin SM-kisoissa jo kaksi kertaa neljäs, mikä on harmittanut paljon. Nyt pääsin suoraan round robinin jälkeen loppuotteluun ja vieläpä voitin.

– En osaa kuvailla tätä tunnetta. Hämmentävä ja epätodellisen tuntuinen se voiton ratkeamisen hetki oli. Se olin tällä kertaa minä, joka voitin ja tein tämän ihan oikeasti, Juntunen sanaili voittohuumassa.

Juntuselle tv-finaali oli ensimmäinen uralla, mutta turhia hän ei lähtenyt tilannetta jännittämään. Kilpailuiden koulima keilaaja piti hermonsa kurissa, heitti tasokkaasti, eikä antanut pienten virheiden kertaantua.

– Mitali on aina mitali, mutta eihän sitä koskaan lähde hopeaa tavoittelemaan, vaan kulta oli tavoitteena.
En juurikaan jännittänyt, vaikken ole ollut tällaisissa tv-peleissä aiemmin. Omasta tekemisestä näkyi, että kilpailukokemuksen kautta on kertynyt paineensietokykyä.

Hopealle sijoittunut Pöllänen ruoti päiväänsä pitkän kisarupeaman jälkeen. Hävitystä loppuottelusta huolimatta tyytyväisyys näkyi kokeneen keilaajan kasvoilla.

– Kokonaisuutena päivä oli ihan ok. Tuloksellisesti tuli alamäkiäkin, mutta aika pitkälti pystyin pitämään itseni pinnalla hyvällä paikkopelillä.

– Ajattelin, että aikaisesta päivän aloituksesta voisi olla minulle hyötyäkin. Sitten taas, kun pelit jatkuvat kovin pitkään, niin se ei ole enää itselleni edullisin hetki. Mitali maistuu hyvältä ja olin todella tyytyväinen päästyäni loppuotteluun. Ani jätti minulle vähän saumaa ja hieman harmittaa toki, etten saanut niitä hyödynnettyä, Pöllänen analysoi.

Viime vuoden Suomen mestari Eliisa Hiltunen pokkasi tällä kertaa pronssia, mikä oli erittäin tervetullut lisä palkintokaappiin.

– Aamun kahdeksan sarjan alku oli hakemista, mutta löysin hiljalleen peli-idean ja paransin päivän edetessä. Round robin oli jo oikein hyvää pelaamista. Semifinaalissa keilasin kohtuullisen hyvin, mutta pallovalintoja olisi voinut ehkä tehdä toisinkin. Ainahan se on pettymys, kun ei voita, mutta mitalipeleihin pääsemiseen pitää olla tyytyväinen, Hiltunen kertoi.

Saukkoselle mestaruus ja samalla ensimmäinen SM-mitali

Eeva Saukkonen marssi B-finaalissa Suomen mestariksi. Semifinaalissa kaatui Riia Huhmarkangas 339–325 ja loppuottelussa Minna Uosukainen 356–317. Kotihallissaan pelannut konkari ei ottanut paineita, vaikka olikin ensimmäistä kertaa SM-finaalien mitalipeleissä.

– Mitään todella isoja sarjoja ei ollut, mutten koe, että olisi ollut pahemmin vaikeuksiakaan. Olosuhde oli hyvä ja minulle sopiva. Pyrin ajattelelemaan, että tämä on ihan tavallinen sarjapeli, enkä pohtinut liikaa, että pelataan SM-finaalia. En liiemmin jännittänyt mitalipeleissä. Voitto oli yllätys, enkä heti uskonut, että voisin Uosukaisen Minnan voittaa, Saukkonen analysoi.

Pronssille sijoittunut 18-vuotias Huhmarkangas on keilannut vasta joitain vuosia, joten menestystä irtosi varsin lyhyen keilailuharrastuksen jälkeen.

– Alkukilpailussa minulla oli luottavainen olo, että selviän finaaliin. Finaalissa loppuosio ei sujunut sitten ihan niin hyvin kuin olisin halunnut. Olin semifinaalissa jo aika väsynyt ja sormetkin olivat jo pahasti auki, joten haasteita oli. Yritin unohtaa ne ja tehdä parhaani. Minulla on todella hyvä fiilis, että pääsin näin pitkälle.

Uransa ensimmäisen SM-mitalin nappasi myös Minna Uosukainen.

– Finaalin alkuvaiheessa heitto hajosi pahasti, eikä tekeminen sujunut. Sain kuitenkin tsempattua hyvin round robinissa ja sain tekemistä kuntoon. Loppuottelun tulos oli tuloksellisesti hieman pohjanoteeraus, mutta ei se pahasti harmita. Mitali on niin hieno voittaa, Uosukainen sanoi.

 

Teksti & kuvat: Markus Viljanen