Miesten SM-finaaliviikonloppu huipentui Talissa kolmen maajoukkuekeilaajan mitalipeleihin, ja Tomas Käyhkö voitti keilailu-uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden. 

Pitkä oli viikonloppu Tomas Käyhkölle, Niko Oksaselle ja Kimmo Lehtoselle, jotka pelasivat jokainen lähes 30 sarjaa SM-finaalien aikana mitalipelit mukaan luettuna.

Miesten finaalit keilattiin sunnuntai-iltapäivään saakka Tikkurilassa Tixi Bowlingissa siihen saakka, kunnes mitalipeleihin selviytynyt kolmikko oli selvillä. Tämän jälkeen vuorossa oli nopea siirtyminen Taliin, jossa pelattiin ensin Lehtosen ja Oksasen välinen välierä. Oksanen tykitti kahden sarjan välierässä avaussarjaansa 279, eikä Lehtonen pystynyt enää kääntämään peliä toisessa sarjassa. Oksanen eteni loppuotteluun yhteislukemin 500-439.

Loppuottelussa puolestaan Varkauden Mainareita edustava Käyhkö onnistui alussa hurjastelemaan ison sarjan 266 alkuun, ja kun Oksanen ei tähän vastannut, riitti Käyhkölle varmistelu toiseen sarjaan ja loppulukemilla 479-444 varmistui Käyhkön ensimmäinen Suomen mestaruus.

– Hienoahan tämä on, eikä tällainen helpolla tule, kun ensin keilataan 27 sarjaa ja sen jälkeen pitää vielä onnistua mitalipeleissä. Onhan tätä monta vuotta yritetty tavoitella. Hyvältä tuntuu, kotimaisen huippukeilailun suurimpiin nimiin jo vuosia lukeutunut Käyhkö sanoo.

Kaikki kolme mitalipeleihin selviytynyttä keilaajaa ovat Suomen miesten maajoukkueen kantavia voimia ja kolmikko valmistautuu parhaillaan marraskuun Dubain MM-kisoihin, joten tuttu pelaaja oli Käyhköllä loppuottelussa vastassa.

– Siinä sain hyvän alun itselle ja Nikolla oli satunnaisia haasteita ja siitä syntyi eroa. Sain pidettyä itseni rauhallisena TV-finaalissa.

Käyhkö tunnetaan keilailupiireissä kovasta työmoraalista ja isoista harjoittelumääristä. Suomen mestaruutta voidaan pitää palkintona pitkäjänteisestä työstä.

– On tämä palkinto siitä. Kaikki tekeminen tähtää elämässä siihen, että menee tämä keilailu eteenpäin ja pystyisi koko ajan kehittymään. Hiljalleen alkaa tuntua, että asiat menevät oikeaan suuntaan. Monta vuotta SM-kilpailuissa olen lähelle päässyt, mutta jossain kohti on homma tyssännyt. Tänäänkin round robinin aikana meinasi iskeä epätoivo, mutta löytyi oikea pallo ja oikea peli-idea. Sain siihen hyvän loppukirin ja se riitti kultaan asti, hän kertoo.

Palkinto hyvästä työstä.

Txi Bowlingin henkilökunta saa Käyhköltä ja varmasti muiltakin kilpailijoilta kiitosta hyvin järjestetystä SM-kilpailusta ja oikealla tavalla haasteellisista olosuhteista.

– Tikkurilassa keilat oli tosi tiukassa ja siellä piti kyllä koko ajan saada hyvää heittoa, jos halusi keilat lähtemään. Hyvin oli järjestetty tämän vuoden SM-kisat, Käyhkö kiittelee.

Entä ketä tuore Suomen mestari haluaa kiittää tässä kohtaa?

– Niitä olisi varmasti monia. Maajoukkuevalmentajille iso kiitos ja samoin Sami Heinilälle, joka tekee palloja Bowling Oy:lle. Perheelle iso kiitos tietysti. Tosiaan iso joukko on ihmisiä, joita voisi kiittää.

”Kaiken jätin radoille”

Käyhkön tavoin joka solulla keilailua hengittävälle Kouvolan All Starsia edustavalle Niko Oksaselle oli tietysti raskas paikka hävitä loppuottelu pitkän viikonlopun päätteeksi, mutta Oksanen osaa löytää omien sanojensa mukaan kultareunuksen myös hopeamitalista.

– Laadukasta tekemistä koko viikonloppu ja hyvää keilaamista. Totta kai harmittaa, kun olet pitkän kisan päätteeksi finaalissa, niin kyllähän sen haluaa voittaa. Kahden sarjan peli on pienestä kiinni. Tomas keilasi hyvin ja ansaitsi voiton. Ehkä se ei satu itseäni niin paljon, kun SM-kulta löytyy, mutta toki niitä haluaa lisää.

Oksanen on kesän loukkaantumisen jälkeen löytänyt pelinsä uudelleen. Myös Finnish Mastersin lopputurnauksessa hän eteni loppuotteluun.

– Loukkaantuminen kesällä oli haastava, mutta nyt näkee pystyvänsä keilaamaan pitkää päivää, niin ei kenenkään tarvitse olla huolissaan minun pelikunnostani, kun en itsekään ole. Hyvältä tuntuu henkilökohtainen SM-mitali aina oli se väri mikä tahansa. Se on kuitenkin mitali, jota ei saada yhdellä hyvällä sarjalla, joten varmasti tulevaisuudessa tämäkin mitali kirkastuu omassa mielessä, Oksanen summaa.

Pronssille yltänyt ja kaiken kokenut GB:n keilaaja Kimmo Lehtonen osoitti olevansa hyvässä vireessä kiireisen kauden alussa. SM-mitali on varmasti hyvä merkki siitä, että Lehtosen valmistautuminen on aikataulussa, kun 53-vuotias konkari edustaa Suomen maajoukkuetta tällä kaudella miesten MM- ja EM-kilpailuissa sekä senioreiden MM-kilpailuissa.

– Kaikki jätin radoille SM-finaaleissa. Oli kova viikko kaikkinensa, kun kävin Ranskassakin kääntymässä. Pelasin siellä torstaina yhden erän ja totesin, että kyllä veri vetää SM-finaaleihin ja halusin kunnioittaa näitä pelejä. Se oli yhden erän ja yhden yön reissu ja sitten tultiin tänne keilaamaan ja hirveä määrä sarjoja tähän viikonloppuun. Oikeastaan ainoa musta hetki näissä finaaleissa oli round robinin viimeinen sarja, kun putosin kärkipaikalta pois, enkä päässyt suoraan loppuotteluun, Lehtonen sanoo.

Lehtonen on omien sanojensa mukaan valmistautunut huolellisesti tähän kauteen, joka pitää sisällään paljon isoja kilpailuita ja useita arvoturnauksia.

– Kiva, että tulee tällaisia onnistumisia. Olen treenannut laadukkaasti ja harjoitellut kuntosalilla ollakseni valmis näihin kauden isoihin peleihin ja arvokilpailuihin. Näillä kilometreillä pitää myös löytää tasapaino harjoittelussa ja pelimäärissä, ettei voi myöskään treenata liikaa. Olen pitänyt kroppaa koko ajan aktiivisena. Nyt on hyvä fiilis, että hyvällä tiellä ollaan tätä kautta varten.

Lehtonen kehuu Käyhköä ja Oksasta, joiden kanssa Lehtonen edustaa pian Suomea maailmalla.

– Tosi kiva olla samassa maajoukkueessa. Se on pakko sanoa, että näiden kavereiden kanssa on hieno lähteä arvokilpailuihin ja muutenkin meillä hyvä joukkue kasassa.

Miesten välierä

Niko Oksanen – Kimmo Lehtonen

279-212
221-227

500-439 

Loppuottelu 

Tomas Käyhkö – Niko Oksanen

266 – 202

213 – 242

479 – 444

Teksti ja kuvat: Henri Havusela