Ballmaster Openin viimeinen karsintaerä tarjosi jännittäviä hetkiä, kun ratkaistiin lopullisesti finaaliin jatkavat keilaajat. Lauri Sipilä teki kovan tempun keilaten itsensä viimeisessä erässä karsinnan kärkinimeksi. Myös todellinen suomalainen keilailulegenda Mika Koivuniemi keilasi haasteiden kautta mukaan jatkopeleihin. 

Mika Koivuniemi oli suomalaisittain varmasti karsinnan seuratuin pelaaja. Nelinkertainen Ballmaster-voittaja saapui vuosien tauon jälkeen keilaamaan 50-vuotisjuhlaturnausta, mikä kiinnosti katsojia paljon.

Hänellä oli kuitenkin karsinnassa haasteellinen viikko, sillä hän ei saanut finaaliin riittävää tulosta aikaisemmissa erissä. Koivuniemi keilasi yhteensä kuusi karsintaerää.

Ammattimies osoitti kyntensä tekemällä viimeisessä mahdollisessa karsintaerässä huipputuloksen 1456, jonka turvin hän etenee karsinnan yhdeksänneltä sijalta suoraan finaalipelien toiselle kierrokselle.

– Ei pitäisi olla näin vaikeata. Keilaaminen on ollut aika samanlaista kaikissa erissä. Ehkä keksin tänään sitten jotain uutta, kun sain keilat lähtemään paremmin, Koivuniemi summasi.

Kilpailu on vielä kesken ja karsinnasta läpi meneminen oli vasta ensimmäinen askel ennen ratkaisupelejä.

– Tämä turnaus on ollut hieno kokemus. Luultavasti tämä on viimeinen kerta, kun keilaan täällä. Jos en olisi päässyt finaaliin, niin olisihan se jättänyt tietysti huonon maun. Nyt on mahdollisuus. Tosi hieno juttu, että pääsin suoraan sunnuntaille, eli tänään ei tarvitse pelata, Koivuniemi sanoo.

Koivuniemi ei liikaa miettinyt karsinnan aikana sitä, että jäi aikaisemmissa erissä ilman finaalitulosta.

– Siinä vain koittaa löytää ratkaisut. En ole mielestäni huonosti heittänyt aikaisemmissakaan erissä, mutta ei se myöskään ole vain huonoa tuuria, jos tulosta ei tule. En ole vain aikaisemmin löytänyt tapaa saada kaatoja. Olen erien aikana tehnyt muutoksia, mutta keiloja on vain jäänyt.

Talin keilahallissa on ollut sankoin joukoin Koivuniemelle tuttuja ihmisiä vuosikymmenten ajalta.

– On ollut hienoa, miten järjestäjä on hoitanut asiat. Juhlaerän järjestäminen oli hieno asia ja muutenkin on ollut mukava nähdä kaikkia tuttuja täällä. Mutta sitten kun vedetään keilailukengät jalkaan, kaikki muut asiat jäävät taakse.

Nyt meritoitunut tähtikeilaaja pääsee rauhassa valmistautumaan sunnuntain ratkaisupeleihin.

– Toivottavasti sunnuntaina osaan tehdä oikeita asioita. Kaikki on mahdollista, Koivuniemi sanoi.

Lauri Sipilä karsinnan ykkönen

Viimeisen karsintaerän säväyttävin tulos oli  hallitsevan nuorten SM-kultamitalistin Lauri Sipilän tulos 1491, jolla hämeenlinnalaiskeilaaja kohosi koko karsinnan ykkösnimeksi jättäen Niko Oksasen karsinnan kakkoseksi. Myös Sipilä ehti heittää karsinnassa kaksi kertaa ennen kuin finaalitulos irtosi.

– Oli kyllä todella loistava päivä. Heittäminen oli tänään todella hyvää ja sain toteuttaa sitä koko ajan. Keskiviikkona kävin kaksi erää heittämässä ja siitä jäi hyviä asioita talteen.

Ballmaster Openin karsinnan voittaminen ei ole jokapäiväistä herkkua.

– Onhan tämä aika iso juttu, kun katsoo mitä nimiä täällä on mukana. Huomenna lähdetään nollilta kuitenkin, ettei siinä mielessä tällä tuloksella ole merkitystä. Hyvällä fiiliksellä kuitenkin pääsee lähtemään finaalipeleihin, pienestä pitäen Ballmasterissa keilannut Sipilä kertoo.

Viimeisen karsintaerän päätteeksi järjestettiin vielä desperado, jossa yhden sarjan tuloksilla ratkaistiin vielä viimeiset kolme finaaliin mukaan päässyttä keilaajaa. He olivat lopulta USA:n Matthew McNiel (278), Saku Konttila (258) ja Tanskan Mikkel Sorensen (248).

Finaaliin etenevät karsinnan päätteeksi 60 parasta keilaajaa suoraan. 12 muuta muodostuvat seuraavasti: erien 1-9 kolme parasta, erien 10-12 kolme parasta, erien 13-15 kolme parasta ja edellä mainitut desperadon kolme parasta.

Kaikki finaaliin etenevät keilaajat näet tästä linkistä

Ensimmäinen finaalivaihe starttaa Talissa klo 20.00 aikataulun ollessa hieman myöhässä alkuperäisestä. Karsinnan 24 parasta jatkavat tosiaan suoraan sunnuntaille finaalin toiseen vaiheeseen, joten lauantai-iltana radoilla nähdään 48 muuta finalistia.

Illalla alkavaa finaalin ensimmäistä vaihetta voi seurata kisajärjestäjän sivuilta suorana lähetyksenä:

Livestream

Kilpailujärjestäjän sivut

Henri Havusela