Barrettille Triple Crown

 

Englannin Dom Barrettista tuli Tournament of Championsissa PBA:n historian kahdeksas keilaaja, joka on saavuttanut Triple Crownin. Tämä varmistui, kun hän kaatoi ykkössijoitetun Kris Pratherin 210-189 ja voitti uransa kolmannen major-tittelin. PBA World Championshipin Barrett voitti 2013 ja U.S. Openin 2018. Muut Triple Crown voittajat ovat Billy Hardwick, Johnny Petraglia, Mike Aulby, Pete Weber, Norm Duke, Chris Barnes ja Jason Belmonte.

Prather voitti Tournament of Championsin tässä samassa hallissa, AMF Riviera Lanesissa, Akronin esikaupungissa Fairlawnissa, Ohion osavaltiossa vuonna 2020. Tuolloin hän nousi portaat pohjalta alkaen voittaen neljä otteluaan. Tällä kertaa hän odotteli vastustajaa korkeimmalla askelmalla, uransa ensimmäistä kertaa ykkössijoitettuna. Molemmat miehet keilasivat suurella koukulla, Barrett nelosmerkistä ykkösmerkkiin ja Prather vielä viisi rimaa ylempää, eli viitosmerkistä samaan break pointiin. Prather aloitti tuplalla, mutta sitten kaadot loppuivat. Dom teki triplan ruutuihin 3-5 ja otti johdon. Kris jätti tuplansa jälkeen kolme yksittäistä keilaa, kasin, nelosen ja imuysin, paikaten ne kaikki. Englantilainen johti puolivälissä 13 pistettä. Kuudenteen ruutuun Pratherin kaatoheitto meni melkein ylipuolelle ja pystyyn jääneestä 3-6-10 keilojen kuvasta tuli tyhjä, kun kymppi jäi kaatamatta. Domin vastaava avaus karkasi pahasti ulos, aina kakkosrimalle asti, pystyyn jäi viiden keilan 1-10 ryhmä kaikilla mausteilla. Pelimies sen kuitenkin paikkasi samoin kuin seuraavan ruudun huonon heiton jälkeisen 3-6-10 kuvion. Siinä kävi kyllä aikamoinen tuuri. Pallo osui paksuna kolmoseen, hipaisi kuutosen nurin ja kymppi jäi, vaan ei sittenkään. Kolmoskeila pomppasi takatyynystä takaisin radalle ja kumosi kympin. Pratherin tuska jatkui, taskusta kymppi, sitten taas imuysi ja ysiruutuun vajaasta 2-8. Kaksi ensin mainittua Kris paikkasi, mutta viimeiseen hän osui paikossa kakkosen vasemmalle puolelle ja teki missin. Parin aiemman ehjän jälkeen Barrettille riitti kymppiruudun avauksessa neljä keilaa voittoon ja kun yhdeksän lähti, päästi hän ilmoille kauhean huudon ja nosteli käsiään ilmaan.

Mielenkiintoinen seikka oli, että Domilla oli videopuhelu auki vaimolleen Cassielle Englantiin ja voiton ratkettua hän kävi ensin puhumassa tämän kanssa ennen kuin haki voittopytyn kainaloonsa. Haastattelussa hän kiitteli tietysti kaikkia ja sanoi sitten, että on uskomatonta, että hän pystyi saavuttamaan Triple Crownin, saman, johon hänen esikuvansa Chris Barnes pystyi useita vuosia sitten. Hän sanoi, että oli halunnut Cassien olevan mukana tuossa tilanteessa. Heidän pieni poikansa Colby oli jo nukkumassa. Kunnian lisäksi Barrett kuittasi satatuhatta dollaria Pratherin tyytyessä 55 000 taalaan.

Illan ensimmäisessä ottelussa Tommy Jones ja Shawn Maldonado keilasivat pitkän kaavan mukaan jatkopaikasta. Puolivälissä Maldonado johti 21 pisteellä, mutta ysiruutuun hänelle jäi 7-10 pystyyn. Kolmen huojahduksen jälkeen seiska kuitenkin kaatui. Vaan ehjää ei tullut, Maldo veti paikkoheiton ränniin. Jonesilla oli kaato ysissä, tuplalla tulisi voitto. Pallo osui sopivan rouhivan vajaana taskuun, mutta seiska jäi pystyyn. Tommy vetäisi siitä paikon ränniin ja Shawnille riitti ehjä voittoon. Ei tullut sitäkään, 2-4-10 jäi ja kun hän otti kaksi keilaa pois, sarja päättyi tasan 216-216. Uusinnassa heitti Jones ensin, vajaasta jäi 2-4-10. Vajaaksi heitti myös Maldonado, mutta hänelle jäi ”vain” 2-10 ja se riitti 8-7 voittoon ja jatkopaikkaan.

Toisessa matsissa sekä Maldonadolla, että Sean Rashilla oli vaikeuksia, kun ensimmäisessä sarjassa molempien miesten käyttämät uretaanipallot olivat sotkeneet radanhoitoa. Rash teki kolme tyhjää, Maldo vain yhden ja hän varmisti lopputriplalla 212-187 voiton.

Selostajat maalailivat jo Maldonadolle turnausvoittoa, sillä kahtena edellisenä vuonna ykkössija oli mennyt keilaajalle, joka lähti pohjalta ja voitti neljä sarjaa. Nyt ei niin kuitenkaan käynyt. Barrettilla ei ollut minkäänlaisia ongelmia ratojen kanssa. Hän keilasi lähes viitosmerkistä ja paukutti seitsemän kaatoa alkuun, paikkasi sitten kymppikeilan ja lopetti sarjan neljään kaatoon, 279. Maldonadon 201 oli pikkurahaa tuon rinnalla.

Lauantaina ennen porraspelejä PBA:lla oli Hall of Fame illallinen. Siellä tuohon kunnianarvoisaan joukkoon nimettiin turnauskeilaajista ”Big Nasty” Wes Malott. Mika Koivuniemi nimettiin PBA:n kunniagalleriaan vuonna 2019.

PBA:n varhaiskevät jatkuu World Series of Bowlingilla, jossa on neljä erillistä kilpailua, joiden pisteitä lasketaan yhteen loppuhuipennusta varten. Kisaryppääseen menee toista viikkoa.

Suomalaisia on mukana neljä, Osku Palermaa, Tomas Käyhkö, Jarno Lahti ja Santtu Tahvanainen. Kolmen viimeksi mainitun pitää keilata esikarsinta päästäkseen ensimmäiseen kilpailuun, Mark Roth/Marshall Holman parikisaan. Käyhkö ja Lahti pelaavat yhdessä, Tahvanainen Brian Robinsonin kanssa. Osku pääsee suoraan pääkilpailuun yhdessä Jakob Butturffin kanssa. Esikarsinta keilataan torstaina ja varsinainen kisa alkaa perjantaina.

 

Pekka Korpi

Kuva: PBA

Tulossivulle

PBA:n sivuille