Kansainvälisen keilailuliiton IBF:n toimintatavat herättivät kysymysmerkkejä jo ennen kuin miesten ja naisten MM-kilpailut järjestettiin marraskuussa 2021 Dubaissa. MM-kilpailuiden jälkeen epäselvyydet ovat kasaantuneet ja Suomen Keilailuliitto on tarkkaillut tilannetta sekä pyytänyt selvennystä moniin asioihin jo ennen viime marraskuun MM-kilpailuita ja varsinkin niiden jälkeen. Tällä viikolla juuri ennen ensi viikon IBF:n ylimääräistä maailman kokousta edellisten MM-kilpailujen kisahalli Dubai International Bowling Center (DIBC) lähetti kaikkien maiden keilailuliitoille avoimen kirjeen, jonka sisältö antaa synkän kuvan IBF:n ja sen toimitusjohtajan toiminnasta.

Epäselvyydet liittyvät pitkälti IBF:n talousongelmiin, eikä esimerkiksi Dubain kansainvälinen keilahalli ole saanut IBF:ltä MM-kisojen ajalta sovittuja vuokramaksuja, minkä lisäksi DIBC:n mukaan useita muitakin MM-kisojen aikaisia laskuja on jäänyt IBF:ltä maksamatta.

DIBC perusteli ulostuloaan sillä, että se halusi tuoda asian mahdollisimman läpinäkyvästi esille sen jälkeen, kun IBF on heikosti antanut vastauksia ja yhteydenpito maailmanliittoon on ollut hankalaa.

IBF:n toimitusjohtaja Andrew Oram kiirehti DIBC:n ulostulon jälkeen kommentoimaan asiaa ja vetosi siihen, että IBF:llä on ollut vaikeuksia raha-asioissa johtuen ongelmista sveitsiläisen pankin kanssa. IBF:n toimisto sijaitsee Lausannessa Sveitsissä.

Virheet kaupparekisterin päivityksessä ja että se, että emme toimineet Sveitsin lakien mukaisesti aiheuttivat, että IBF menetti sitä alusta asti tukeneen pankin tuen, Oram kommentoi IBF:n epäselviä raha-asioita.

Joka tapauksessa DIBC:n oman tiedotteen mukaan IBF:n toiminta on ollut viime vuoden MM-kisojen ajan ja niiden jälkeen epäilyttävää. Lisäksi DIBC väittää, että useat työntekijät ovat jäänet ilman korvausta työstään Dubain MM-kilpailuiden aikana. Voit lukea DIBC:n tiedotteen kokonaisuudessaan suomalaiskeilaaja Mika Koivuniemen Facebook-päivityksestä.

Suomen Keilailuliitto tavoitti Dubaista Mika Koivuniemen kommentoimaan tilannetta IBF:n, Arabiemiirikuntien liiton sekä Dubain keilahallin välillä. Koivuniemi työskentelee Arabiemiirikuntien maajoukkueen päävalmentajana.

”Nämä ovat pitkään tiedossa olleita ongelmia, ja tiedossa on ollut myös niiden laajuus. Tähän liittyy paljon valehtelua IBF:n ja sen toimitusjohtajan puolelta. Olen nähnyt dokumentteja asiaan liittyen, enkä oikein ole päässyt kärryille siitä, miten pienimpiäkin laskuja on maksamatta ihan kahvilalaskuista lähtien. Dubain suunnalta asian kanssa haluttiin tulla ulos jo aikaisemmin, mutta nyt tiedote meni lähelle kongressia. Aika näyttää oliko tämä ajankohta hyvä asia.”

Koivuniemellä on iso huoli sotkun vaikutuksesta keilailuun.

”Tämä on iso juttu keilailulle ja tietysti eniten tässä olen huolissani vaikutuksesta lajiin. Toivon myös, että kaikki saavat rahansa takaisin ja toivottavasti saadaan maailmanliiton maine puhdistettua. Muutos pitää tulla ja johdon pitää vaihtua. Valehtelusta ei saa päästä kuin koira veräjästä. ”

Koivuniemi korostaa, että Dubain keilahallin ja liiton henkilökunta on antanut vähintään reilun mahdollisuuden IBF:lle selvittää sotkunsa ennen kuin asia tuotiin yksityiskohtaisesti julki.

”Tätä on puoli vuotta monin tavoin yritetty selvittää, koska kaikilla on samaan aikaan huoli keilailusta ja sen maineesta. Ei olla haluttu, että laji kärsii. IBF on edelleen keilahallille noin 125 tuhatta euroa velkaa, mutta onneksi se ei ole esimerkiksi vaikuttanut omaan työhöni eli maajoukkueen toimintaan. Mutta totta kai se on aiheuttanut stressiä hallin pitäjälle, koska mihin tahansa yritystoimintaan tuollaiset summat vaikuttavat. ”

SKL:n puheenjohtaja Olli Hossi ja varapuheenjohtaja Jari-Pekka Laiho matkustavat ensi viikolla Lausanneen maailmanliiton ylimääräiseen kokoukseen, jossa nämä IBF:n maksuvaikeudet tulevat varmasti esiin, jotta edes IBF:n perustoiminta saataisiin asianmukaiselle tolalle. Maksuingelmien lisäksi kokouksessa valitaan IBF:lle presidentti seuraavaksi neljäksi vuodeksi ja ehdolla ovat yllättäen edelleen nykyinen presidentti sheikki Mohammad Talal Kuwaitista. Hänen vastaehdokkainaan ovat nykyinen IBF:n varapresidentti Costa Rican Martin Faba ja Ruotsin liiton entinen varapuheenjohtaja Ulf Sjöblom.

Hossi kommentoi tulevaa vaalia seuraavasti: ”Viime vuosien näytöillä voin taata, että Suomen delegaatio ei tule äänestämään sheikkiä, mutta pelkään pahoin, että prosessi on taas luotu siten, että sheikki tulee uudelleen valituksi.”

Kolmas iso asia kokouksessa on, että siinä valitaan IBF:lla päätoimipaikka, josta jo aiemmin tiedetään, että sheikki on halunnut pääkonttorin siirtoa Lausannesta Kuwait Cityyn, mikä Hossin mukaan vain pahentaisi tilannetta. Puheenjohtaja kiteytti tilanteen näin: ”Kaiken kaikkiaan IBF:n tilanne on erittäin sekava ja se varma häviäjä lienee taas Keilailu lajina itse. Suomen oma keilailu ei suoraan tästä kärsi ja uskon että myös nuorten MM-kisat ovat Ruotsin järjestäminä todennäköisesti ok. Sen sijaan kaikki muu tuleva IBF:n toiminta on edelleen vaakalaudalla. Toivottavasti tuleva kokous menee hyvin, mutta odotukset eivät ole korkealla”