Keilailun miesten EM-kilpailuissa pelattiin lauantaina parikilpailun kaksi karsintaerää, minkä jälkeen kaksi suomalaisparia ovat kiinni mitalipelipaikoissa. Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen keilasivat lauantain kärkituloksen ja rikkoivat samalla EM-historian kolmen sarjan ennätyksiä. Iltaerässä Kimmo Lehtonen ja Juho Rissanen taistelivat itsensä vaikeuksien jälkeen kolmannelle sijalle. Hieno päivä Suomen joukkueelle. Sunnuntaina parikilpailussa irti pääsevät Osku Palermaa ja Joonas Jähi.

Toisessa karsintaerässä nähtiin upea taistelu Kimmo Lehtoselta ja Juho Rissaselta. Kaksikko aloitti päivänsä todella vaisulla sarjalla 364, mutta sen jälkeen alkoi nousu. Viidennen sarjan jälkeen Lehtonen ja Rissanen olivat jo eränsä kärkipaikalla, ja viimeiseen sarjaan jäi isot panokset, jotta he olisivat päivän päätteeksi mukana neljän parhaan joukossa. Viimeisessä sarjassa Ruotsin Jesper Svensson teki ison tuloksen James Blomgrenin kanssa ja he nousivat aiemmassa erässä loistaneiden Tomas Käyhkön ja Niko Oksasen taakse toiselle sijalle.

Viimeiseen kymppiruutuunsa Juho Rissaselta vaadittiin kahta kaatoa, jotta hän ja Lehtonen nousisivat tuloksissa kolmannelle sijalle ohi Ruotsin toisen parin William Svensson ja Pontus Andersson. Talin kotiyleisö repesi liitoksistaan, kun Rissanen naulasi vaaditut kaksi kaatoa ja ennen sunnuntain viimeistä karsintaerää Suomella on kaksi paria kolmen parhaan joukossa. Lehtosen ja Rissasen lopullinen tulos oli 2702 (Lehtonen 1339 ja Rissanen 1363).

Linkki: EM-kilpailuiden kaikki tulokset

– En kovin tarkkaan tiennyt pistetilannetta, mutta Jape (päävalmentaja Jarmo Ahokas) sanoi, että heitä kaksi hyvää heittoa. Siitä päättelin, että kannattaa tehdä kaatoja, Rissanen virnisti erän päätyttyä.

Lehtonen ja Rissanen saivat tuekseen Talin keilahallin kotiyleisön, joka tuuletti villisti jokaista onnistumista viimeisissä sarjoissa.

– Aivan mahtavaa. Tosi hyvin olivat mukana ja mielettömältä se tuntui, kun joka kaadon jälkeen kuuluu huutoa. Minulla ja Kimmolla nousi henki päälle jo toisessa sarjassa sen ensimmäisen heikon tuloksen jälkeen, Rissanen kiitteli.

Kimmo Lehtonen puhui jo ennen EM-kilpailuita siitä, kuinka työnteko on se, mitä näihin lähdetään tekemään.

– No tämä oli juuri sitä. Ensimmäisen sarjan jälkeen ei ollut mukavaa, mutta sitten päätin, että täytyy vain tehdä duunia. Valmentajillekin iso kiitos, kuinka tänään töitä tehtiin. Juho on sellainen mukavan leppoisa pari ja olemmehan pelanneet jo Dubain MM-kilpailuissakin yhdessä. Kiva oli pelata ja nyt on teoria mitalipeleihin olemassa, Lehtonen sanoo.

Millainen liekki kaksikon välille syntyi viimeisiin ruutuihin?

– Kai se näkyi, Lehtonen nauraa.

Oksanen ja Käyhkö keilasivat  kärkituloksen ja rikkoivat ennätyksiä

Niko Oksanen ja Tomas Käyhkö tekivät parikilpailun avauserässä loistavaa työtä radoilla ja keilasivat hienolla kuuden sarjan tuloksella 2835 itsensä päivän kärkipariksi. Käyhkö keilasi isot pisteet 1481 keskiarvolla 246,8 ja Oksanen 1354 keskiarvolla 225,7.

Avauserän jälkeen toisena ovat Ruotsin Pontus Andersson ja William Svensson, jotka jäivät lopulta Käyhköstä ja Oksasesta 140 pistettä.

Oksanen ja Käyhkö aloittivat erän huikealla pelillä. Suomalaiskaksikko rikkoi miesten EM-kilpailuiden parikilpailun kolmen sarjan ennätystuloksen. Kaksikko keilasi kolmeen sarjaan 1523 pistettä. Aikaisempi ennätys oli niin ikään suomalaisten nimissä, kun vuonna 2016 Joonas Jähi ja Osku Palermaa keilasivat 1486 pistettä Brysellin EM-kilpailuissa.

Niko Oksanen ja Tomas Käyhkö keilasivat avauserän selvän kärkituloksen ja rikkoivat samalla ennätyksiä.

Lisäksi Tomas Käyhkö rikkoi samalla EM-kilpailuiden kolmen sarjan ennätystuloksen sarjoillaan 279,279 ja 277 eli yhteispisteet 835. Aikaisempi ennätys oli ruotsalaisen Jesper Svenssonin hallussa, 824 pistettä niin ikään Brysselissä vuonna 2016.

– Hienoltahan se tuntuu, kun vuosien aikana EM-kilpailuissa on pelannut niin paljon huippukeilaajia, hieno fiilis. Erää lähdimme pelaamaan vain ruutu kerrallaan ja saimme hyvän alun. Haasteitakin tänään oli, mutta vähällä niistä selvittiin. Hyvä peli kaiken kaikkiaan, Käyhkö sanoo.

Oksanen oli Käyhkön kanssa samoilla linjoilla.

– Hyvät fiilikset. Tomaksella oli upea päivä ja hienosti teki tulosta. Loppua kohden tuimme toisiamme. Jos toiselle tuli vaikeuksia, toinen pystyi niissä paikoissa onnistumisiin. Mikään ei kyllä meille tullut tänään automaattisesti, mutta hyvin töitä tehtiin. Kolmen sarjan ennätys tuntuu hienolta ja Tomas otti omilla isoilla sarjoillaan siinä roolia ja itse sävelsin mukana. Yhteispisteitä siinä kuitenkin lasketaan ja hyvä, että homma toimi meillä.

EM-kilpailut jatkuvat sunnuntaina klo 11.00 parikilpailun kolmannella erällä, jossa keilaavat Osku Palermaa ja Joonas Jähi. Sunnuntaina keilataan myös sekä parikilpailun että singlen mitalipelit, joten sunnuntaista on tulossa suomalaisittain jännittävä keilailupäivä. Yle TV2 lähettää loppuottelut suorana klo 18.00 alkaen.

Seuraa lauantain tapahtumia SKL:n livelähetyksestä ja tulossivulta:

Livelähetykset: SKL:n YouTube-kanava

Tulokset

Talin online scoring

EM-kilpailuiden kotisivut

Teksti ja kuvat: Henri Havusela