Weber Cupin ratkaisu tapahtui viimeisessä sessiossa lauantai-iltana Leicesterin Morningside Arenassa, Englannissa. Ja millainen ratkaisu se olikaan! Euroopan joukkue nousi ahdingosta ja vei lopulta kilpailun aina viimeiseen peliin saakka ja voittamalla baker-joukkuesarjan voitti koko kilpailun. 22 vuoden jälkeen voitot ovat nyt tasan 11 per maanosa.

Viimeisen illan radanhoito oli 43 jalkaa pitkä ja nimeltään Rapier, eikä se paperilla kovin kaksiselta näyttänyt ja tuloksia tuli sen mukaan.

Tilanne iltaotteluihin lähdettäessä oli USA:n johto 14–11. Ensimmäinen matsi oli parikisa, jossa radalla esiintyivät Euroopalta Dom Barrett ja Stu Williams sekä Yhdysvalloilta Anthony Simonsen ja Chris Barnes. Tulokset eivät aivan taivaisiin nousseet, mutta kovia olivat silti. Voitto meni amerikkalaisille 243–224 ja tuo toi kokonaisvoiton vain kolmen pisteen päähän vierailijoille, 15–11. Illan toisessa pelissä tanskalainen Thomas Larsen nosti vanhan mantereen taas kolmen pisteen päähän 254–244 voitolla Tom Daughertysta. Viimeisessä ruudussa Larsen luuli jo hävinneensä, kun hän jätti avausheitollaan kolme keilaa pystyyn. Kaadolla vastustaja olisi mennyt pisteellä ohi. Niin ei kuitenkaan tapahtunut, vaikka Daughertyn lyönti osui juuri sopivasti vajaaksi ja keilat aloittivat tanssin, joka yleensä päättyy kaatoon. Nyt kuitenkin seiskakeila jäi huojuen pystyyn ja se tarkoitti juutin kymmenen pisteen voittoa ja pelin kaventumista lukemaan 12–15 isäntien pisteet ensin sanoen.

Kolmas ottelu oli toinen parikisa, vastakkain Jesper Svensson ja Richard Teece sekä Chris Via ja Kyle Troup. Tuota matsia eurooppalaiset johtivat alkuvaiheesta lähtien ja ysiruudussa Svensson löi kaadollaan enemmän, kuin vastustajan teoreettinen maksimi oli ja tuuletus ja rähjääminen oli sitä luokkaa. Varsinkin, kun voitto piti kisan elossa eron kaventuessa vain kahteen pisteeseen, 13–15. Ilta sen kuin pitenee. Niin, tuon sarjan loppupisteet olivat 254–199.

Koko turnauksen hienoin matsi oli varmaan Williamsin ja Barnesin koitos. Siviilielämän texasilaiset ystävykset paukuttivat sarjassaan tasapisteet 254–254 ja edessä oli kahden ruudun uusinta. Siinäkin molemmat jatkoivat tasoissa, kaksi kaatoa mieheen. Kolmanteen uusintaruutuun Stu teki ysipaikon ja etu oli Chrisillä. Niin vain hänkin jätti keilan pystyyn, kympin. Yllättävä ratkaisu tuli, kun Amerikan joukkueen kapteeni sipaisi paikkoheiton vasemmalta ohi ja sarjan piste meni Euroopalle, joka kavensi eron vain yhteen, 14–15.

Via paukutti seuraavaan sarjaan yhdeksän kaatoa, mihin Svensson ei pystynyt vastaamaan. Sarjatuloksin 278–246 USA venytti eron taas kahteen ja eteni vain kahden voiton päähän koko Cupin voitosta, 14–16. Anthony Simonsen vei Yhdysvallat jo varmalta tuntuneeseen johtoon 14–17, kun hän kukisti itsensä lailla ensimmäistä Weber Cupiaan pelanneen Richard Teecen niukasti 245–243. Viimeisessä ruudussa Simo jätti pystyyn 2-4-8-10 reiän ja paikolla piti ottaa kaksi pois voittaakseen. Hän otti kolme, mikä riitti kahden pisteen voittoon. Tuosta suosta ei Euroopan enää olisi luullut nousevan.

Isäntien lopullinen nousu kuitenkin alkoi, kun Larsen ja Daugherty ottivat uudelleen yhteen ja lopputulema oli sama, kuin aiemmin, juutin voitto. Nyt tulos oli selvempi 254–213. Jenkki oli niskan päällä alkuvaiheessa, mutta pari virhettä sarjan lopussa käänsi pelin Euroopalle ja ero oli jälleen vain kaksi pistettä, 15–17. Ratkaisun hetkillä Euroopan kapteeni Barrett osoitti, mistä hänet on tehty. Vastassa oli Troup, joka yllättäen ei ollut voittanut yhtään singlepeliään. Eikä voittanut nytkään. Molemmat miehet tekivät matkalla kaksi tyhjää, mutta Barrettilla oli enemmän kaatoja, mikä käytössä olleella IBF:n pistelaskulla antoi hänelle edun. Viimeisessä ruudussa Dom toisti Simonsenin tempun, sama reikä ja sama tulos. Dom otti kolme keilaa pois pahasta kuvasta ja voitti 226–212, eli kavensi eron yhteen, 16–17.

Toiseksi viimeinen ottelu käytiin kummankin joukkueen eniten pisteitä keränneiden keilaajien, arvokkaimpien pelaajien (MVP), kesken. Euroopan mies oli varsinkin alkuvaiheessa kovaa jälkeä tehnyt Svensson. USA:n vastine oli Simonsen. Tilanteen mukaisesti matsi oli tasainen, jopa niin tasainen, että se päättyi tuloksiin 256 molemmille. Kahden ruudun uusinnassa Jeppe takoi kaksi kaatoa, vastaavasti Simo jätti toisella heitollaan yhden keilan pystyyn. Uusintatuloksin 60–49 Eurooppa tasoitti cupin lukemiin 17–17.

Weber Cupin voitto ratkaistiin viiden miehen joukkuesarjalla. Eurooppa oli voittanut kaksi edellistä baker-peliä, joten ainakin henkinen etu oli isäntämaanosalla. Ja tuo sarja oli varsinaista ilotulitusta, mutta se meni Euroopalle, kuten kaksi edellistäkin. Kuudennessa ruudussa Troup jätti keilan pystyyn ja Eurooppa otti komennon. Ankkuri Svensson teki tarvittavan kaadon ja riemu joukkueessa oli rajaton. Sarjatulokset olivat 278–268.

Kapteeni Barrett kehui porukkaansa antaumuksella:

  • Katsokaa nyt näitä kavereita, joukkueena, uskomatonta. Nämä miehet ovat koko viikon olleen uskomattomia. Stu todella käynnisti meidät. Jesper oli meidän selkärankamme. Mikä debyytti Richiellä olikaan. En tiedä kuinka Thomas löysi taistelijansydämensä ja painoi loppuun saakka.
  • Hattu päästä amerikkalaisille, he ovat fantastinen joukkue loistavia keilaajia. Olen sanonut jo aiemmin, että he ovat kovin joukkue, jota vastaan olemme pelanneet ja mielestäni se on totta. Tulla tänne asti ja olla osa tätä tunnelmaa, se ei ole helppoa.

Weber Cupia keilataan jälleen ensi vuonna, pelipaikka on vielä avoinna.

 

Pekka Korpi

Järjestäjän sivuille

Kuva: Matchroom Sports