Mainareiden Joonas Jehkinen palasi pienoisen hiljaiselon jälkeen ryminällä keilaradoille. Mikkelin Keilakukossa pelatun savonlinnalaisen keilaseura Purilaitten järjestämän kilpailun finaalissa oli kova kattaus huippukeilaajia. Mitä pidemmälle peli eteni, sitä selvemmin ”Jäämies” teki eroa muihin.

Loppukilpailu aloitettiin 4 sarjan ja 16 keilaajan osiolla. AS:n Niko Oksanen oli parhaassa iskussa, hän takoi taululle komeat pisteet 976. Alkukilpailun ykköspinnat (2001/8s) kaatanut Mainareiden Juho Rissanen (951) oli toisena ja tarkasti pelasivat myös Bayn Kaaron Salomaa (926) ja Joonas Jehkinen (925).

Tämän osion 10 parasta sai jatkopeleihin seurakseen 6 alkukilpailun viikkovoittajaa. Peliä jatkettiin nollilta. Radoilla nähtiin pitkiä pötköjä ja kovia sarjoja.

Boomin Markku Veijanen hurjasteli kolmeen ensimmäiseen sarjaan 790 ja hän johti tässä vaiheessa selvästi. Mutta komeita parisarjoja tehnyt Joonas Jehkinen innostui neljännessä sarjassa hurjaan 289 pisteen sarjaan ja hän rynni keulille yhteispistein 996. Toisena tässä vaiheessa oli Niko Oksanen (974).

Jehkinen teki hyvät pinnat vielä kahteen viimeiseen sarjaan ja hän voitti kilpailun selvästi. Hän kaatoi päivän 10 sarjaansa hyvällä 238 pisteen keskiarvolla. Niko Oksanen piti Kaaron Salomaan takanaan ja hyvän loppukirin (279) ottanut Mainareiden Tomas Käyhkö nousi neljänneksi.

Tyyli vaihtui, into palasi

Joonas Jehkinen voitti 2019 puolen vuoden sisällä sekä Ballmastersin että SM-kullan. Huikea saavutus, pystyyköhän kukaan koskaan samaan? Sen jälkeen häntä ei ole kovinkaan paljon näkynyt tuloslistoilla.

– Pärjääminen edellyttää, että keilaa tosi paljon. Keilailuyrittäjänä en enää siihen pystynyt ja motivaatio pelaamiseen heikkeni. Pidin ihan taukoakin. Tomas Käyhkö keilaa paljon Mikkelin Keilakukossa ja seurasin kiinnostuneena hänen työskentelyään. Kokeilin itsekin kahden käden tyyliä ja sainkin siitä uutta intoa keilaamiseen.

Jehkinen arvioi, että jatkossa keilakisoja voitetaan pääasiassa kahden käden ns.lapiotyylillä.

– Mäkihypyssä tuli V-tyyli ja keilailussa tämä. Halusin pysyä kehityksessä mukana. Kahdella kädellä saan pallon pyörimään yhden käden heittoa kovemmin ja pyörintäasento on parempi. Olen keilannut nyt jonkin aikaa uudella tyylillä. Paikkaan kylläkin yhdellä kädellä, siihen on aika paljon rutiinia.

Voitosta Joonas Jehkinen sanoo olevansa yllättynyt. Ja iloinen.

– Tiesin, että uudella tyylillä heitossani on tatsi parantunut ja tiesin, että pystyn koviinkin sarjoihin hyvänä päivänä ja helpossa olosuhteessa. Nyt nautin taas keilaamisesta ja onhan noita maajoukkuemiehiä ihan kiva vähän kiusatakin, heittää Jäämies hieman savolainen pilke silmäkulmassa.

Teksti: Markku Lahikainen

Kuva: Antti Antikainen

Purilaiden Talvikaadot Mikkelin Keilakukossa, loppukilpailu (6 s):

1) Joonas Jehkinen Mainarit 1452

2) Niko Oksanen AS 1396

3) Kaaron Salomaa Bay 1379

4) Tomas Käyhkö Mainarit 1374

5) Olli-Pekka Pajari GB1370

6) Juho Rissanen Mainarit 1336

7) Markku Veijanen Boom 1335

8) Jaakko Valjakka Boom 1321

9) Ani Juntunen Giants 863 (4s) 10) Joonas Haapanen Boom 853 11) Teemu Oinonen St.Michel Bowlers 848 12) Miikka Vaarala GB 840 13) Matti Laitinen Boom 794