Pitkään tahkottu PBA Players Championship sai viimein päätöksensä Floridan Jupiterissa, kun kaikkien viiden alueen voittajat kohtasivat porraspelissä, jossa oli jaossa oikein paljon rahaa. Voittaja sai neljännesmiljoonan ja viitonenkin 50 000 dollaria. Näiden viiden gladiaattorin järjestys tikkaiden pienoilla ratkaistiin lauantaina keilatussa kolmen sarjan pelissä. Rataolosuhde oli sama helpoksi osoittautunut 39-jalkainen Don Cartein nimeä kantava hoito. Lisämausteena oli loppuottelussa tehtävästä kolmesatasesta luvattu miljoonan dollarin bonus.

Finaalisarjassa kohtasivat ykkössijoitettu, kahdella kädellä palloa kauhova Kyle Troup ja kolmosportaalta aloittanut Dick Allen. Molemmat kaverit ovat jo rutinoituneita PBA-voittajia, mutta kummallakaan ei ollut ansiolistallaan major-voittoa. Kumpikin mies pelasi kunnon koukulla nelosmerkin vasemmalta puolelta suunnilleen viitosriman breikin kautta pesään. Tuo haaveissa ollut miljoona haihtui lopulta jo kolmanteen ruutuun, kun Allen ei saanut tuplalleen jatkoa. Troupin osalta se meni jo avausheiton paikkoon. Molemmilla oli tupla alkupuolella, sitten Allen aloitti paikkonsa jälkeen kaatojonon ja otti puolivälissä 20 pisteen johdon kun Troupilla oli kaksi peräkkäistä kymppipaikkoa. Seiskaruutuun Allen jätti oman kymppinsä ja jäi odottelemaan vastustajaansa. Troup tuli kolmella kaadolla rinnalle ja otti ennen ysiruutua kolmen pisteen johdon. Siinä peli sitten ratkesi Allenin hyvästä vajaasta osumasta jääneeseen 7-10 reikään. Troup hoiti homman kahdella komealla kaadolla ja kaappasi isot rahat pistein 258-222. Dick Allen on varmaan jonkin ajan toipumisen jälkeen tyytyväinen 130 000 dollarin tilipussiin.

Ensimmäisessä ottelussa kohtasivat veteraaniluokkaan laskettava Tom Smallwood ja nuori tähti Anthony Simonsen. Jälkimmäinen pelasi suorempaa linjaa kolmosmerkistä, kun taas Smallwood haki kaatoa merkin ylempää. Olivatpa linja mitä tahansa, molemmat olivat kohdallaan ja kaatoja tuli. Simonsen teki kuusi, mutta se ei piisannut Smallwoodin yhdeksää vastaan. Simonsenin kolmen lopputyhjän myötä hänelle jäi 50 000 dollaria tuloksin 225-278.

Smallwood sai seuraavassa matsissa vastaansa toisen kokeneen kaverin, Dick Allenin. Tämä jätti kolmeen ensimmäiseen ruutuun kaksi kymppiä, sai sitten pallon vaihdon jälkeen kaadon neloseen. Smallwood teki kolmen kaadon jonon sarjan puoliväliin ja otti 20 pisteen johdon mainostauolle mentäessä. Allen kavensi eroa omalla tuplallaan. Sitten sattui hassuja, Allenin juomapullo aukesi ja hän loiskutti runsaasti vettä lattialle. Televisiolähetys meni pikaisesti toiselle mainostauolle, kun henkilökunta riensi kuivaamaan lattiaa. Onneksi kummankaan keilaajan kenkiin ei nestettä loiskunut. Smallwoodin jono kyllä katkesi kymppikeilaan ja ysiruutuun mentäessä hän johti kymmenellä pisteellä. Allen teki siihen kaadon, johon Smallwood vastasi lipsauttamalla pallon oikealta ohi ykkösen ja jättämällä neljä keilaa. Kun paikkoheitolla lähti vain kolme, homma oikeastaan ratkesi siihen. Asian varmistamiseksi hän teki vielä ison reiän kymppiin ja Allen hoiti homman kaadolla ja eteni ylöspäin 216-195 voitolla. Smallwoodille ojennettiin 60 000 dollarin shekki.

Lauantain sijoituspelien kakkonen, kanadalainen Francois Lavoie, tuli radoille Allenia vastaan. Allen vaihtoi voimakkaamman pallon tähän sarjaan ja ensimmäinen heitto nousi aivan nokkaan jättäen ison reiän, josta tuli tyhjä. Lavoie otti johdon triplalla, kunnes viitosruutuun hänelle jäi räjähtävästä osumasta seiskakeila kolmen kaadon päälle. Allen kiri tuplalla lähemmäs, mutta tauolla Lavoie johti 22 pistettä. Allen mätti kolme kaatoa ja kiri tasoihin ja kun Lavoie ei kahdella seuraavalla heitolla saanut kymppiä nurin, kaateli Allen kaksi kertaa lisää ja otti selvän johdon. Lavoien tupla kymppiruutuun ei enää riittänyt, vaan Allen eteni loppuotteluun pistein 244-227. Lavoien taskuraha oli 80 000 dollarin suuruinen.

PBA-kiertue jatkuu seuraavalla viikolla Tournament of Championsilla, jossa kiertueelle palaa myös Osku Palermaa.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

FloBowlingin sivuille