Veteraanit (+65) pelasivat maanantaina mitalipelinsä täällä Dubaissa ja Suomi otti mahtavan saldon: kahdeksasta jaossa olleesta singlen mitalista Suomi otti 2 pronssia, hopean ja kruununa Helsingin Jouko Kuossarista tuli historian ensimmäinen veteraanien henkilökohtainen maailmanmestari!

Veteraanipäivä alkoi yhden sarjan välierillä, joissa kaikissa neljässä oli suomalainen keilaaja toisena osapuolena.

Naisissa Aila Koivisto taisteli erinomaisesti piikissä ollutta Israelin Sara Aviramia vastaan. Peli ratkesi vasta ankkuriruutuun, jossa Aviram löi lopun umpeen ja tulos oli Koivisto 195 – Aviram 201. Vieressä Terttu Kohtanen Kauhajoki paikkasi kaksikin reikää sarjassaan ja onnistui voittamaan Kolumbian Arteagan sarjoin 161-155.

Miesten välierässä Nummelan Rauli Raita ei mahtanut mitään Saksan Hermann Wimmerille vaan joutui taipumaan sarjoin 177-200. Toinen välierä Kuossari – Ranskan Patrick Rolland oli sitäkin jännittävämpi. Vuoden 1987 singlen ranskalainen maailmanmestari oli 9-ruutuun tullessa ottanut vajaan 20 pinnan etumatkan ja jonoa alla. Jouko löi siihen neljän taskukaadon putken loppuun, mihin Rolland ei enää pystynyt vastaamaan ja näin finaalipaikka oli selvä tuloksin 227-212.

Loppuotteluissa pelattiin ensin seniorien mestaruudet ja sen jälkeen päivä päättyi veteraanien MM-finaaleihin. Kaikki MM-finaalit pelataan kisoissa siten, että ensin kaksi sarjaa erikseen sarjavoitosta, ja jos sarjavoitot menevät tasan 1-1, niin pelataan vielä kahden ruudun uusintoja niin kauan, kun ratkaisu syntyy.

Ensin pelattiin siis veteraanimiesten finaali Suomen Jouko Kuossari  (71 vuotta) – Saksan Hermann Wimmer (78 vuotta).

81 X X X 6/ X X X 9/ 72                        210

Matsi oli siis varsin tasokas ja Kuossari todella heitti alusta 20 kertaa peräkkäin jokaisen avausheittonsa oikeaan taskuun – vahvaa suoriutumista MM-finaalissa. Toisessa sarjassa myös Wimmer painoi kaatojonoja. Jouko aloitti pienessä johdossa 10-ruudun ja kun Jouko heitti paikon jälkeen täydellisen kaadon, oli peli selvä ja Kuossari voittaja!

Veteraaninaisten MM-finaali Suomen Terttu Kohtanen Israelin Sara Aviram eteni taas seuraavasti:

2 ruudun roll-off: 9/ 7/X                          37

Kohtanen voitti ensimmäisen sarjan hienolla loppujonolla, johon Aviram ei pystynyt vastaamaan. Toisessa sarjassa Aviram löysi vahvan pelinsä ja laittoi kaikki heitot taskuun ja uusinta ruudut olivat selviö jo hyvissä ajoin. Kahden ruudun uusinnassa Sara sai toisella avauksella vain 7 pois, jolloin Tertulla aukesi sauma, mutta vajaa heitto jätti neljä keilaa, joita Terttu ei onnistunut paikkamaan ja voitto meni näin Israeliin.

Terttu oli pelin jälkeen tyytyväinen hopeaansa. Terttu kertoi, että onnistui pitämään iloisen mielen koko pelin ajan ja kisathan jatkuvat vielä monta päivää. Terttu myös myönsi, että voittaja Sara ansaitsi tänään voittonsa. Terttu tuntee Aviramin jo pitkältä ajalta useista ESBC-kisoista Euroopassa. Iloiselta voittaja Sara Aviramilta löytyy myös Suomi-kytkentä, sillä Saran poika Or Aviram on Israelin maajoukkuekeilaajia ja suomalaisen urheiluanalyysiohjelmiston Specton pääohjelmoijia.

Jouko Kuossari oli myös tyytyväinen peliinsä ja otti voittonsa hämäläisellä rauhallisuudella. Jokke erityisesti iloitsi siitä, kun onnistui välierässä Ranskan Rolandia vastaan kääntämään matsin hyvillä loppukaadoilla. Päävalmentajan Jarmo Ahokkaan mainiosta neuvosta Kuossari karhensi tänään avauspallonsa sekä välierään että finaaliin, joka toi sopivaa toimivaa efektiä palloon.  Jouko kiittikin Ahokasta ja kaikkia muita tukijoitaan. Jouko toivoo, että veteraanien MM-kisat jatkuvat ja uskoo, että uusi kisa on hyvä osoitus joka puolella maailmaa siitä, että keilailua voi jatkaa mainiosti vielä ikämiehenäkin.

Huomenna tiistaina MM-ohjelmistossa on Suomen aikaa klo 900 ensin palkintojen jako single-kisoista, jonka jälkeen alkaa parikilpailun semifinaalit ja finaalit. Veteraaneista mukana on kolme paria Riitta Björkengren-Hillevi Huhta ja  Leif Enfors–Juha Hård ja Jouko Kuossari-Rauli Raita.