SKL:n sivuilla muistellaan suomalaisia keilailun menestystarinoita. Tällä kertaa hypätään ammattilaiskiertue PBA:n maailmaan ja vuoteen 2011, kun Mika Koivuniemi keilasi itselleen muhkean rahasumman, ja välierässä hän teki PBA-historian suurimman piste-eron vastustajaansa. 

PBA:n Tournament of Championsin semifinaalissa Koivuniemeä vastaan asettui vuonna 2011 meritoitunut yhdysvaltalainen Tom Daugherty, jolla sattui  suorastaan kammottava päivä TV-lähetyksessä. Daugherty ei löytänyt peliään alkuunkaan ja hän keilasi lopulta ainoastaan 100 pistettä sarjaansa.

Aika paljon hän olisikin saanut parantaa, jos Daugherty olisi mielinyt voittaa Koivuniemen ja edetä finaaliin taistelemaan PBA:n kaikkien aikojen suurimmasta pääpotista, 250 000 dollarista.

Suomalainen nimittäin äityi päinvastaiseen vireeseen. Las Vegasissa yleisö osoitti suosiotaan Koivuniemen keilattua välierässä 11 kaatoa putkeen. Suomalaisesta oli tulossa toinen täydellisen 300 pisteen sarjan keilannut pelaaja Tournament of Championsin historiassa.

Sarjan viimeinen heitto osui hyvännäköisesti taskuun, mutta raadollisesti kymppikeila jäi pystyyn ja tulokseksi 299 pistettä. Tästä pettyneenä Koivuniemi jäi maahan makaamaan kasvojaan pidellen.

Joka tapauksessa suomalaistähti eteni loppuotteluun, jossa hän voitti Tom Smallwoodin pistein 269-207, kuittasi itselleen neljännesmiljoonan dollareissa ja oli ensimmäinen Pohjois-Amerikan ulkopuolinen Tournament of Championsin voittaja.

Lisäksi välierän pisteet 299-100 jäivät historiaan ammattilaiskiertue PBA:n kaikkien aikoijen isoimpana piste-erona (199) vastustajaan, eikä tätä ennätystä tulla helpolla rikkomaan.

PBA listasi Koivuniemen ja Daughertyn välisen mittelön ammattilaiskiertueen ikimuistoisimpiin hetkiin, ja välierä on katsottavissa PBA:n YouTube-kanavalta tästä linkistä:

Mika Koivuniemi vs Tom Daugherty, 2011

Teksti: Henri Havusela