SM-liigakauden 2020-21 mitalit ratkottiin Lahden keilahallissa lauantaina. Miehissä runkosarjan ylivoimainen voittaja TPS taipui Lahden Baylle, ja naisten liigakausi päättyi Porin Giantsin voitonjuhliin. 

Lahden keilahallissa koettiin tälle kaudelle harvinaista herkkua, kun liigan kärkijoukkueet sekä liigakarsintoihin osallistuneet joukkueet kokoontuivat yhteen ja pääsivät viimeistelemään liigakauden.

Miesten SM-liigan ykköseksi nousi lopulta Lahden Bay, joka kukisti ensin aamupäivän välierässä Tampereen TKK:n. Välierä ratkesi pitkälti jo avausottelussa, kun Jesse Ahokas, Juhani Tonteri ja Jari Ratia voittivat kaikki omat ottelunsa Petri Mannosta, Petteri Salosta ja Jarno Lahtea vastaan ja 16-0-voitto Baylle. Myös toinen ottelu meni Bayn nimiin 13-3. joten lahtelaiset etenivät loppuotteluun selvin luvuin 29-3. TKK:lle liigapronssia kaulaan.

Loppuottelussa Bay kohtasi runkosarjaa koko kauden hallinneen TPS:n, joka marssitti radoille kovan kolmikon Tony Rannan, Samu Valarannan ja Jesse Kallion.

TPS:lle loppuottelu alkoi kuitenkin painajaismaisesti, ja Bay korjasi jälleen avausottelusta täydet pisteet 16-0. Ilmassa oli jo ratkaisun tuntua, mutta TPS nousi vielä taistelemaan voitosta. Tony Ranta ja Samu Valaranta saivat, kun saivatkin voitettua omat pelinsä ja yhtäkkiä oltiinkin tilanteessa, jossa ankkuri Jesse Kalliolla oli mahdollisuus voittaa kymppiruudussa Bayn Jari Ratia ja tasoittaa tilanne.  Tilanne oli kuitenkin Ratian omissa käsissä Kallion ollessa pisteissä takamatkalla.

– Tiesin ennen sitä kymppiruutua, että tämä on kuitenkin omissa käsissä. Päätin, että heitän päivän parhaat heitot kävi miten kävi, Ratia kertoi myöhemmin SKL:n livelähetyksessä Pertti Tapolan haastattelussa.

Ratia piti hermonsa, heitti kymppiruudun avausheittoonsa kaadon, joka varmisti voiton ja SM-liigan mestaruuden Baylle, TPS:llä oli tällä kertaa tyytyminen hopeaan.

– Olihan tämä hieno huipennus kaudelle ja nämä ovat hienoja hetkiä, kun pääsee yksittäisellä kaadolla ratkaisemaan isoja asioita. Oikein upea päivä tänään, Ratia hehkutti.

Jari Ratia pääsi tekemään maukkaan, SM-liigan mestaruuden ratkaisseen kaadon.

Tällä kaudella ei paljoa ole päästy koronan takia keilamaan isompia kilpailuita, joten liigakauden saaminen arvoisensa päätökseen oli pelaajille tärkeä asia. Rikkonainen kausi näkyi pelaajien mukaan myös suorittamisessa.

– Tuossa sanoin pojille ennen loppuottelua, että kylläpä jännitti välierän aikana. Pitkästä aikaa, kun pääsee näitä pelejä pelaamaan, niin kyllä näköjään kokeneempaakin pelaajaa jännittää, Ratia virnisti.

Huojentunut oli myös Ratian seuratoveri Juhani Tonteri.

– Tuossa laskeskeltiin, että kahdeksan vuotta ollaan keilattu liigaa ja lopultakin se mestaruus tuli. Tosi hyvä fiilis tästä, oli jo aikakin. Hyvät ehjät pelit saatiin tänään pelattua. Pitkään olemme yhdessä pelanneet ja tämä porukka on hitsautunut yhteen. Hienoa oli tänään pelata, Tonteri sanoi.

Giantisille naisten kultaa

Naisten loppuottelussa sarjataulukon kärkinimi Porin Giants puolestaan onnistui omassa tekemisessään ja kukisti loppuottelussa Lahden Bayn, joka raivasi tiensä välierästä hallitsevaa mestaria Helsingin GB:tä vastaan.

Naisten mitalistit: Kultaa Porin Giants, hopeaa Lahden Bay ja pronssia Helsingin GB.

Giantsilla pelasivat Peppi Konsteri, Ani Juntunen ja Sanna Oksanen, jotka kohtasivat loppuottelussa Bayn Essi Pakarisen, Jenni Heinon ja Eliisa Hiltusen. Avausottelun Giants vei nimiinsä 12-2. Tämän jälkeen porilaisseura vain paransi toiseen otteluun tekemistään ja vei sen kysymysmerkkejä jättämättä 14-0.

– Tämän eteen tehtiin koko kausi töitä. Loppuottelun avausottelussa ei vielä ollut täyttä luottoa omaan tekemiseen koko joukkueella, mutta onneksi toisessa pelissä saatiin homma kasaan ja siitä mukavasti rullaamaan, sanoi Ani Juntunen mestaruuden ratkettua.

Samoilla linjoilla oli Sanna Oksanen.

– Ennakkosuosikkina lähdettiin, ja se sitten näkyikin meidän pelissä, kun kukaan ei oikein loistanut alkuun. Toisessa ottelussa sitten näytettiin, mitä me osataan.

All Star Kouvola ja Vantaan BC Story karsinnasta miesten SM-liigaan 

Samaan aikaan mitalipelien kanssa keilattiin miesten SM-liigakarsinta, johon edenneet kuusi joukkuetta keilasivat valtakunnansarjoista tutulla pelitavalla viisi ottelua, eli kaikki kertaalleen toisiaan vastaan.

Tämän kauden liigasta mukana olivat kaksi sarjataulukon viimeistä joukkuetta Rauman GH ja Joensuun Joe’s Gold. Muut neljä joukkuetta olivat puolestaan miesten 1-divisioonan molempien lohkojen kaksi kärkijoukkuetta.

Lopulta tiensä miesten liigaan ensi kaudeksi raivasivat All Star Kouvola sekä vantaalainen BS Story. Kouvolalaiset voittivat karsinnassa kaikki ottelunsa ja BC Story kaikki muut paitsi kouvolalaiset.

All Starin kokoonpano oli mielenkiintoinen, kun joukkueessa keilasivat karsinnassa kolme Oksasta samasta perheestä: Mika, Joni ja miesten maajoukkuekeilaaja Niko, joka oli karsinnan tehokkain keilaaja.

Niko Oksanen oli isossa roolissa johdattamassa All Star Kouvolan miesten SM-liigaan.

Tuuletuksista näki, kuinka hienolta pelaajista tuntui nostaa oma joukkue liigapeleihin ensi kaudeksi.

– Huikea homma. Nyt ainakin tiedetään, että olemme todellakin ansainneet paikan liigassa ja kuulumme sinne. Oltiin ykkösiä divarin runkosarjassa ja tänään voitettiin kaikki pelit. Tänään päädyttiin keilaamaan tällä triolla ja Mukkulan Rami oli koko ajan valmiina tulemaan kehiin, jos tarvitsee. Tänään riitti tarkka ja ehjä pelaaminen, niin emme vaihtoja tehneet, Niko Oksanen kommentoi.

Miesten liigakarsinnan tulokset:

sij.
1. AS 5 70 3165 633,00
2. BC_Story 5 60 2955 591,00
3. GH 5 48 2891 578,20
4. IFK_Mariehamn 5 34 2758 551,60
5. JoesGold 5 20 2479 495,80
6. OPS 5 8 2587 517,40

 

Naisten liigakarsinta käynnistyi muiden pelien päätyttyä Lahden keilahallilla ja tiedotamme myöhemmin niiden pelien tuloksista verkkosivuillamme.

Linkki: Livelähetyksen tallenne SKL:n YouTube-kanavalla

Linkki: Aikaisempi tulosseuranta