Mainareiden Luukas Väänänen voitti Kuopion Keilakukossa pelatun Ra-Ken kilpailun. Vaikka Väänänen pudotti 6 sarjan finaalissa yli 240 pisteen sarjakeskiarvolla, hänen voittonsa varmistui vasta viimeisessä sarjassa. Kolauksen hyvässä keilaiskussa oleva ja keväällä erikoiskilpailun voittanut Hannu Pöyhönen pisti nuorten maajoukkuekeilaajalle vahvasti hanttiin.

Luukas Väänänen johti neljän sarjan jälkeen lähes 50 pistettä Hannu Pöyhöstä – sarjakimaran 245, 255. 258 ja 248 takonut Väänäsen tulos oli tässä vaiheessa 1006. Mutta keilapallokin on pyöreä ja lähes mitä vaan voi tapahtua. Kun Väänäsen tahti kahden reiän takia hieman (203) hiljeni, Pöyhönen iski – hän vetäisi tasoituksin lukemat 276 ja siirtyi 25 pisteen erolla johtoon.

Luukas Väänänen ei hätkähtänyt vaan hän ratkaisi kisan keilaamalla viimeiseen 234. Kun Hannu Pöyhöselle taisi kerääntyä yhteen sarjaan koko kisan vaikeudet, Väänänen hurisutteli 57 pisteen erolla selvään voittoon. Väänäsen tulos oli 1442 ja Pöyhösen 1385.

Kolmanneksi sijoittui Giantsin Ani Juntunen, joka kaatoi kolmeen ensimmäiseen sarjaan hyvin 700 pinnaa. Loppu sujui hieman vajaata paria ja Mainareiden Juho Rissanen ampui kahden viime sarjan kirin (258 ja 245) ansiosta pisteen päähän Juntusesta. Juntusen tulos oli 1338 ja Rissasen siis 1337.

Kymmenen parhaan joukkoon keilasivat myös viidenneksi sijoittunut Mainareiden Lenni Juutilainen 1332, Rojjaasin Janne Kyttä 1307, Tiimin Hannu Timonen 1302, Veljmiesten Mika Venäläinen 1299, Rojjaasin Pekka Hein 1292 ja Ysisadan Kari Hurri 1248.

Rakenna ja Asu-kilpailun alkukilpailun parhaat pinnat 1458 kuuteen sarjaan kaatoi kukas muukaan kuin Luukas Väänänen. Toiseksi parhaana finaaliin pistein 1430 selviytyi kukas muukaan kuin Hannu Pöyhönen. Voi hyvin sanoa, että tämä kaksikko todellakin ansaitsi kärkisijoituksensa.

Kukkohai

Luukas Väänänen on varsinainen keilakukkohai. Kevättalvella hän voitti Mikkelin Keilakukossa St.Michel Bowlersin Winter Open -kilpailun ja nyt vuorossa oli Ra-Ke-seuran järjestämän kilpailun voitto Kuopion Keilakukossa.

– Vai että kukkohai, naurahtaa Luukas Väänänen.

– Voihan se vähän olla. Olen voittanut kisoja Mikkelin Kukossa ja nyt Kuopion Kukossa, muutaman kerran olen ollut ihan kärkipäässä. Olen käynyt näissä halleissa usein pelaamassa. Luotan näihin halleihin ja niiden radat ovat minulle tuttuja,

Ra-Ken kisassa Luukas Väänänen heitti 12 sarjaansa lähes 242 pinnan keskiarvolla.

– Luotin itseeni ja heitin omaa hyvää peliäni, keilaaminen tuntui helpolta. Tein pieniä onnistuneita pelipaikkamuutoksia ja uskoin koko ajan voittoon.

Teksti: Markku Lahikainen

Kuva: Tomi Väänänen