Kanadan Francois Lavoie lähti Tournament of Championsin porraspeleihin alimmalta askelmalta, mutta hän kiipesi kaikki rappuset ja otti uransa viidennen voiton, joista nyt kolme on ollut majoreita. Häntä voinee nyt tituleerata Major-Frankieksi, enkä usko, että alkuperäinen Major-Mika Koivuniemi siitä pahastuu. Lauantaina 28 vuotta täyttänyt Lavoie sai muhkean syntymäpäivälahjan, satatuhatta dollaria.

Loppuottelussa keilasi kaksi nuorta miestä, joilla molemmilla oli jo vyöllään kaksi major-voittoa. Ykkössijoitettu Anthony Simonsen, 24 vuotta, on historian nuorin major-tittelin voittanut keilaaja. Francois Lavoie on kahdesti nostanut US Openin voittopystiä. Nyt oli kyseessä paljon rahaa ja määrättömästi kunniaa.

Kaksikätinen Simonsen aloitti pelin uretaanipallolla kakkosmerkistä ja jätti ensin kympin, sitten seiskan. Kolmanteen ruutuun tuli kaato. Myös neljäs heitto meni tanakasti taskuun, mutta kaadon sijasta pystyyn jäi 8-10 reikä. Lavoie aloitti tuplalla, jätti sitten kolmanteen kympin ja näin jäi 300-sarjasta luvattu miljoona dollaria kuittaamatta. Kanadalainen vaihtoi palloa oikealle radalle ja tekaisi kaadon. Vasemmalla alkuperäinen pallo toimi ja antoi tuplan. Myös Simonsen teki vaihdon, hän otti käyttöön reaktiivipallon ja siirtyi pelaamaan viitosmerkistä. Se toimi, sillä hän teki kolme kaatoa. Lavoie ei suostunut hellittämään, vaan hänkin takoi kaatoja, neljä peräkkäin. Kahdeksanteen ruutuun tuli sitten ratkaisu. Simonsenin heitto epäonnistui pahasti ja pallo puhkaisi nokasta kuuden keilan reiän. Ja kun siitä ei lähtenyt kuin neljä keilaa paikolla, oli ero yli 50 pistettä. Kymppiruutuun Lavoielle riitti kaksi keilaa, vaikka Simonsen tekisi kolme kaatoa. No ei tehnyt, vaan kotiportin ja sai tulosta 187. Lavoielle merkittiin 233, joten ilmeisesti hän myös pelasi viimeisen ruudun, vaikka televisiolähetyksessä alkoi ratkaisun jälkeen aikamoinen hulabaloo, eikä tuota heittoa suorassa lähetyksessä näytetty. Lavoie tienasi sen 100 000 dollaria, Simonsen kuittasi 60 000.

Päivän ensimmäisessä ottelussa Lavoie kohtasi Sean Rashin, joka myös keilaa oikealla kädellä perinteiseen tapaan. Nämä kaksi ovat ainoat miehet, jotka ovat tehneet kaksi 300-sarjaa televisioidussa PBA-turnauksessa. Rashilla oli suuria vaikeuksia osua taskuun, mutta kun tuurit olivat kohdallaan, oli hänellä viiteen ruutuun tripla, yksi pesästä ja kaksi ylipuolelta. Kuudeskin avausheitto meni yli, mutta nyt jäi sentään kuutonen pystyyn. Rash johti puolivälissä 12 pisteellä, mutta Lavoie löysi jyvän ja paukutti neljä kaatoa. Rash veteli koko ajan nokkaan, kunnes vaihtoi palloa kymppiruutuun ja sai kunnon osuman, mutta jätti kymppikeilan. Lavoie eteni portaan 225-209 voitolla, Rash tienasi 35 000 taalaa.

Seuraava keilaaja peliin oli Ruotsin kahden käden vasuri Jesper Svensson, jonka pallon kierroslukua, n. 570, selostaja Rob Stone kuvasi tourin suurimmaksi. Lavoie aloitti läpärillä 1-2-6-10, josta hän sai vain kaksi pois paikkoheitolla. Svensson tasoitti pelin tekemällä kolmanteen ruutuun 4-6 reiän. Frankie aloitti neljännestä ruudusta kaatojonon, jota jatkoi aina kahdeksanteen saakka. Ysiin jäi kymppikeila ja oman neljän kaadon jononsa tehnyt Svensson tuli iholle. Lavoie muurasi kymppiruudun umpeen ja pakotti Jepen tekemään saman tasoihin päästäkseen. No se loppui heti ensimmäiseen heittoon, joka sujahti vasemmalta ohi ykkösen. Lavoie voitti 236-201. Svenssonin tilipussi kasvoi 40 000 dollarilla.

Seuraava mies radalla oli ihmemies Australiasta, Jason Belmonte, joka on voittanut Tournament of Championsin jo kolmasti. Selostuskaksikko Stone – Randy Pedersen mainostivat Belmoa moneen kertaan planeetan parhaaksi keilaajaksi. Onhan siinä perää, hänellä on useita tourin ennätyksiä, mm. 13 major-voittoa ja hän on hallitseva Vuoden Keilaaja. Belmonte johti alkusarjaa, lähinnä siksi, että Lavoie ei saanut kaatoa, ensimmäinen tuli vasta viidenteen ruutuun. Belmonte kuittasi alkupään tuplansa tekemällä viidenteen ruutuun tyhjän kotiportista. Peli oli tasan puolivälissä. Lavoie ei osunut kuudennella heitollaan lainkaan ykköseen, vaan jätti viiden keilan ryhmän, jonka paikkaaminen ei onnistunut. Lavoie vaihtoi palloa oikealla radalla ja teki tuon myötä kolme kaatoa. Kun Belmonten pallo ei enää pesää löytänyt, rallatteli Lavoie loppujonolla finaaliotteluun tuloksin 220-194. Belmonte sai lohduksi 45 000 dollaria.

 

PBA:n kevättalvi jatkuu viikon kuluttua, kun alkaa World Series of Bowling. Siinä keilataan kolme erillistä yhden karsintapäivän kisaa, Cheetah, Chameleon ja Scorpion. Näiden tulokset lasketaan yhteen PBA World Championshipiin. Lisäksi samat tulokset lasketaan Roth/Holman parikisaan. Näillä kaikilla kilpailuilla on omat TV-finaalinsa, joten kymmenen päivän aikana AMF University Lanesin hallissa Floridan Tampassa tapahtuu paljon. Osku Palermaa on mukana noissa kekkereissä, toivottavasti menestyksellisesti.

 

Pekka Korpi

Kuva PBA

PBA:n sivuille

FloBowlingin sivuille