Kia PBA Tournament of Champions on viittä vaille valmis. Major-turnauksessa on seulottu viisi keilaajaa sunnuntai-illan porraspeliin. Korkeimmalta askelmalta sadantuhannen voittopottia tavoittelemaan lähtee Anthony Simonsen. Hän otti ykköspaikan kolmannella kuuden sarjan round robin kierroksella keilaamalla selvästi parasta tulosta. Jason Belmonte putosi kakkoseksi. Lopulta Simonsenin kärkipisteet olivat 11963 ja keskiarvo (239,2). Belmonte jäi yli 200 pistettä, 11755 (234,9). Kolmanneksi kipusi torstain seitsemänneltä sijalta Ruotsin Jesper Svensson, joka voitti perjantain 12 ottelustaan yhdeksän. Lopussa Jeppe nousi jopa uhkaamaan Belmon kakkossijaa jääden siitä vain 35 pistettä. Sean Rash piti neljännen sijansa puolitoistasataa pistettä Svenssonin takana.

Viidennestä paikasta käytiin taistelu, jota voisi kuvata jopa eeppiseksi. Tom Smallwood johti koko kisaa puolivälissä, josta valui ensin kolmanneksi ja sitten kolmannessa round robin blokissa jo kuudenneksi. Hänet ohitti Kanadan Francois Lavoie. Viisi sarjaa myöhemmin, ennen sijoitussarjaa homma näytti selvältä: Lavoie oli viides, 91 pistettä edellä Smallwoodin. Nämä kaksi kohtasivat sijoitussarjassa. Heidän kisailuaan ei perässä tullut Kyle Troup enää yltänyt häiritsemään. Smallwoodin piti siis voittaa tuo ottelu 62 pisteellä päästäkseen sisään. Molemmat alkoivat tuplalla, kolmanteen ruutuun Lavoie jätti seiskakeilan pystyyn, paikaten sen. Smallwood teki kaksi kaatoa lisää ja kavensi eroa 20 pistettä. Lavoien neljänteen tekemä iso reikä lisäsi Smallwoodin intoa ja tämä lisäsikin vielä kaksi kaatoa jonoonsa. Lavoie sai taas juonesta kiinni ja teki triplan. Smallwood kaatoi seitsemännen kerran peräkkäin ja ero oli 15 pistettä kanadalaiselle voittobonus huomioiden. Kahdeksanteen jenkille jäi kymppi seisomaan ja kisa näytti kääntyvän Frankien eduksi. Kanadalainen teki kuitenkin kaamean virheen, hän heitti kolmen kaadon päälle avausheittonsa ränniin, vaikka tähtäyspiste oli kolmos- ja nelosmerkkien välissä. Paikkoheitolla jäi kaksi keilaa pystyyn. Näin Smallwood oli siirtynyt kisassa jo johtoon. Hän teki kaadon ysiin ja oli oman kohtalonsa herra. Kymppiruudun avausheitto meni kuitenkin pieleen ja kaartoi ylipuolelle jättäen neljä keilaa. Tom kuitenkin vaikean 3-6-9-10 kuvion paikkasi ja teki ylimääräisellä kaadon. Lavoien tullessa omaan kymppiruutuunsa käsikirjoitus oli selvä: kolmella kaadolla hän menee porraspeleihin. Jos pisteitä kertyy 29, tulee tasapeli ja vähemmällä etenijä on Smallwood. Ensin tuli rouhiva vajaa kaato. Toisella jäi vajaasta heitosta keilat 2 ja 8 pystyyn, mutta jotenkin ne lopulta kaatuivat. Dramatiikka lisääntyi, kun Lavoien pallo jäi jumiin pystytyskoneeseen ja hän joutui odottelemaan sen tulemista toista minuuttia. Viimeisellä heitolla seisomaan jäi kymppikeila. Tuloksena oli tasapeli pistein 11489-11489.

Ratkaisua haettiin lisäsarjasta. Molemmat kaverit tekivät kolmanteen ruutuun tyhjät ja kisa jatkui. Viitoseen Smallwood jätti kotiportin paikkaamatta ja Frankie Lavoie otti tuplallaan johdon. Kun hän teki kolmannen kaadon ja Tom viidenteen ruutuun kolmannen reikänsä, alkoi ero kasvaa. Lavoie teki kaksi kaatoa lisää ja hoiti homman. Smallwood ei enää saanut peliään toimimaan ja uusintasarja päättyi kanadalaisen voittoon 218-163.

Porraspeli keilataan sunnuntaina klo 20.00 Suomen aikaa ja sitä voi seurata FloBowlingin maksulliselta kanavalta.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

FloBowlingin sivuille