PBA:n kesäkiertueen ensimmäinen kilpailu oli yhden miehen hallintaa. Shawn Maldonado johti kilpailua karsinnasta alkaen aina viimeiseen ruutuun saakka. Loppuottelussa kaatui Jake Peters pistein 222-199.

Lubbockin kaupungissa läntisessä Texasissa on South Plains Lanes keilahalli, joka on PBA-kiertueen jokavuotinen pysähdyspaikka. Tällä kertaa radat oli rasvattu 44 jalan matkalta Carmen Salvinon nimikkohoidolla. Kilpailun kulku oli siitä erikoinen, että 16 parhaan joukkoon ei päässyt yhtään vasenkätistä keilaajaa.

Loppuottelussa kahden käden tekniikalla pelaava Maldonado keilasi viitosmerkin kautta ja heitti palloaan todella pitkälle radalle ilmassa, aina tähtäysnuolille saakka. Hän aloitti sarjansa kahdella paikolla. Myös viitosnuolesta keilannut perinteisen tekniikan käyttäjä Peters löi neljä ensimmäistä heittoaan taskuun ja kaatoi kaikilla. Viides heitto, siis viitosmerkin kautta, karkasi pahasti oikealle, aina ränniin saakka. Paikkoheitolla hänelle jäi kymppi pystyyn. Maldonado sai heittonsa kohdalleen ja teki tuplan. Viidenteen ruutuun taskulyönti jätti pystyyn 7-10 reiän ja tuon tyhjän jälkeen Peters johti 13 pisteellä puolisarjassa. Hän paikkasi kerran ja teki sitten tuplan. Maldonado vastasi omalla tuplallaan, ja vielä triplalla kaventaen eron kasiruudussa kolmeen pisteeseen. Ysissä Petersin heitto liukui vajaaksi ja pystyyn jäi 2-8-10, mikä on oikeakätiselle käytännössä mahdoton paikattava, eikä sitä Jakekaan pois saanut. Shawn teki vielä yhden kaadon ja varmisti voittonsa heittämällä kymppiruudun avauksen ylipuolelle, josta jäi viitoskeila paikattavaksi. Tuolla paikolla hän meni tavoittamattomaan johtoon ja otti uransa toisen voiton.

Illan ensimmäisessä ottelussa Peters kohtasi 50-vuotiaan Dino Castillon. Tuo matsi ei kauaa vanhennut. Peters aloitti kuudella kaadolla ennen isoa reikää. Castillo puolestaan teki neljään ensimmäiseen ruutuun kolme tyhjää isoista kuvista ja homma oli sillä selvä. Sarja oli siinä mielessä erikoinen, että siinä ei nähty yhtään paikkoa. Peters teki kahdeksan kaatoa ja kaksi tyhjää, Castillo kuusi kaatoa ja neljä tyhjää. Pisteet menivät Petersille 230-176.

Toisessa matsissa Anthony Simonsen sai Petersiltä samanlaista kohtelua, viisi kaatoa alkuun. Nyt Jake teki kaksi paikkoa, ennen lopun muuraamista umpeen. Simonsen aloitti sarjan uretaanipallolla kakkosmerkin alapuolelta, teki ensin tuplan, mutta sitten osumat katosivat ja kun mukaan tuli vielä yksi missi, oli ero puolivälissä 45 pistettä. Simo vaihtoi reaktiivipalloon ja nousi pelaamaan nelosmerkistä. Homma toimi triplan verran, sitten vajaasta osumasta jäi kakkoskeila ja homma oli valmis. Petersin voittolukemat olivat 263-212.

Viikon kuluttua naiset ja miehet keilaavat yhdessä parikilpailun, Striking Against Breast Cancer, joka varmasti koskettaa Petersiä, sillä hänen vaimonsa kuoli rintasyöpään toukokuussa ja Lubbockin turnaus oli hänen ensimmäisensä sen jälkeen.

PBA:n seuraava kilpailu keilataan elokuun ensimmäisellä viikolla Jonesborossa, Arkansasissa.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille