Kouvola raivasi tiensä miesten Liittomyllyn finaalipäivän loppuotteluun sekä lopulta aina mestaruuteen saakka. Joukkueen päivän ainoa tappio tapahtui Lohjalle, jonka Kouvola pääsi kuitenkin rokottamaan viimeisessä kohtaamisessa tuplaten takaisin.

Liittomyllyn finaalipäivä käynnistyi Lahden Keilahallilla sunnuntaina klo 10. 16 joukkuetta olivat selvittäneet tiensä paikalle, ja ottelutapana toimi kahdesta häviöstä ulos, amerikkalaisella pelitavalla, neljä miestä samalla radalla.

SKL oli paikalla ja seurannat otteluittain ovat nähtävissä alla. Lohja suoritti alkupäivän tarkimmin ja lunasti itselleen suoran finaalipaikan. Välierässä toista paikkaa havitteli Kouvolan lisäksi myös Vantaa, joka päätyi kuitenkin vastaantulijaksi lopputuloksella 874-757. Myös finaalissa Kouvola näytti mahtinsa, eikä päivän tappiotta keilannut Lohja mahtanut tilanteelle yhtään mitään.

Pitkän päivän jälkeen kouvolalaisten hymy oli herkässä.

– Varovaisin odotuksin lähdettiin päivään. Suhteellisen tiukkoja pelejä oli päivällä ja yksihän me hävittiinkin. Mutta näköjään nämä kelit sopi meille aika hyvin, Kimmo Järvinen kertoi palkintojenjaon jälkeen.

– Maksimimäärä sarjoja taisi olla mitä tänään vaan pystyi pelaamaan, otettiin koko rahalla! Sebastian Susiluoto nauroi, – jäi muutakin kuin terveisiä viemisiksi!

Päivän aikana saatiin todistaa myös 300 pisteen sarjaa, kun Loviisan Jarmo Sinilaakso onnistui kolmannessa ottelussaan. Kouvolan paras oli Rami Mukkula. Vasta 16-vuotias nuorukainen selvitti päivänsä kahdeksan sarjan yhteistuloksella 1 872, eli 234 pisteen keskiarvolla. Mukkula oli myös ainoa, joka uskaltautui pokaalin kanssa fyysisiin tuuletuksiin – vaikka yrittikin suostutella joukkueen neljättä jäsentä, Jari Tainaa, samaan.

Miesten liittomylly

Vielä ei lukenut pokaalissa Kouvolaa

Koko päivän henkilökohtaiset tulokset päivittyvät Lahden Keilahallin tulossivuille illan aikana.

 

1. ottelut

Miesten myllyn ensimmäisissä sarjoissa nautittiin huomattava määrä kaatoja, mutta nähtiin myös yllättävän paljon reikiä sekä tyhjiä.

Turku ja Lohja kamppailivat kirjaimellisesti viimeiseen heittoon saakka. Molemmilla joukkueilla kolme keilaajaa pääsivät yrittämään kaatojonon jatkamista. Lohjan Paavo Grönmark jätti toisena omalla vuorollaan paikon päälle reiän, joka jäi paikkaamatta, ja antoi Turulle paikan iskeä. Jere Oksanen onnistui ensimmäisessä kaadossaan, mutta jätti myös toiseen reiän. Juuso Rikkola ja Jesse Lindholm muurasivat omat sarjansa umpeen ja ratkaisu jäi ankkureille. Lohjan Sami Salin kaatoi kolme, Turun Jesse Kallio vain yhden ja Lohja vei voiton neljällä pisteellä 948-944. Lindholmin sarja 279 oli tässä vaiheessa päivän paras.

Valkeakoski ja Mikkeli heittivät vieressä myös erittäin tasaisen ottelun. Ero saatiin vasta kymppiruudussa, hieman onnekkaidenkin kaatojen kautta, ja Valkeakoski voitti pistein 872-835.

Keurusselkä ja Loviisa tarjoilivat toisilleen huomattavan määrän tyhjiä, mutta Loviisa oli silti selvästi parempi 846-752. Vantaan ja Hyvinkään pelissä oli samaa tunnelmaa ja varsinkin reiät olivat kiusana, mutta Vantaa lunasti silti ensimmäisen voiton pistein 747-705.

Riihimäen ja Tampereen peli oli todella tasaista. Ennen kymppiruutua Tampere johti yhden ehjän edulla, ja piti asemansa myös loppuun voittaen 918-886. Kouvolan ja Rauman kohtaamisessa Kouvola vei 833-762, parhaana suorittajana Rami Mukkula sarjalla 245. Porin sarjat täyttyivät vahvasti kaadoilla ja johtoasema oli varma, mutta Lahden joukkueessa Jesse Ahokas (277) piti pintansa ja kannatteli joukkuetovereitaan. Jännitystä pidettiin yllä aivan viime hetkille ja lopulta Lahti käänsi pelin itselleen 885-880. Jyväskylä piti pienen johtoaseman Helsinkiin läpi pelin ja voitti 854-821.

 

2. ottelut

Riihimäen ja Helsingin kisaaminen oli tasaista – Helsinki heitti ehjää, muttei kaatojonoja, Riihimäellä tilanne oli täysin toisinpäin. Helsinki aloitti loppukirin lopulta hieman liian myöhään, ja jäi tarkoista loppujonoistaan huolimatta seitsemän pistettä voitosta luvuin 864-857.

Kouvola otti Loviisasta heti selvän johtoaseman. Mukkula näytti jälleen jonottamisen jaloa taitoa sarjalla 255 ja innoitti mukaan myös Järvisen, 258. Lopputulos Kouvolalle 896-838.

Vieressä peli eteni Hyvinkään pienessä johdossa. Kun kaksi kolmannesta oli pelattu, Hyvinkää jätti kuitenkin muutaman reiän ja antoi Turulle tilaisuuden vaihtaa asemointia. Viimeisiin ruutuihin jäänyt ratkaisu kääntyi lopulta Turun eduksi pistein 842-821. Jesse Kallio suoritti vahvimmin 258.

Lahti tuntui saaneen vaihteen silmään ja otti Valkeakoskesta pienen niskalenkin. Tilanne kuitenkin tasoittui pelin edetessä, ja kääntyi ympäri viimeisessä ruudussa Valkeakosken Rauli Heikkisen ja Petri Hotarin (257) kaatojonoilla. Tämä riitti ja voitto matkasi Valkeakoskelle pistein 832-875.

Jyväskylä heitti Lohjaa tasaisemmin ja otti selvän johtoaseman, joka kuitenkin typistyi sarjan puolivälin jälkeen tehtyihin neljään reikään. Samaan aikaan Lohja vastasi kaadoilla ja vei lopulta voiton helponoloisesti 796-752.

Tampere ja Vantaa heittivät tasaisesti, vaikkakin Vantaa pysyi pienessä johdossa suurimman osan peliä. Tilanne kääntyi toisinpäin Atte Bromsin ja Jarno Lahden kaatojonoilla sarjan puolivälissä, mutta yhdeksännessä ruudussa Tampereen kaksi tyhjää palautti alkuasetelman. Vantaa toimi viimeisessä ruudussa varmemmin ja voitti lopulta pistein 872-855.

Myös Keurusselkä ja Mikkeli ottelivat tasaisesti Keurusselän pienessä johdossa, kunnes tilanne tasaantui kokonaan ennen viimeistä ruutua. Mikkelin loppukiri jäi kuitenkin puuttumaan, Keurusselkä vei voittopisteet 772-753, ja lähetti Mikkelin kotimatkalle.

Pori aloitti vahvemmin ja johti ennen viimeistä ruutua, vaikka Rauman Risto Partinen aloittikin sarjansa kuuden jonolla. Mika Savinainen liittyi seuraan ensimmäisen ruudun paikon jälkeen kaataen lopulta kahdeksan putkeen. Tämän kuuli myös koko keilahalli, mikä oli suorastaan piristävää selvästi muuten hieman väsyneenä sunnuntaiaamuna. Rauman huutopurkaukset toivat myös tulosta, ja viimeisen ruudun aikana tilanne kääntyi Rauman voittoon 855-816. Savinaisen sarja 268 oli toisten otteluiden paras. Toisen häviönsä myötä Porin pelit loppuivat tähän.

 

3. ottelut

Tampere ja Lahti aloittivat tasaisesti. Lahti kuitenkin onnistui selvästi paremmin sarjan toisella puolikkaalla ja vei lopulta voiton yksiselitteisesti pistein 885-835. Viereisellä rataparilla Keurusselkä johti Raumaa suurimman osan peliä. Alkukilpailussa kolmesatasenkin heittänyt Janne Selin kuitenkin kannatteli joukkuettaan ja Rauma vei voiton selvin lukemin 906-828. Näin sekä Tampere että Keurusselkä joutuivat kotimatkalle.

Kouvola näytti alkuun olevan vaikeuksissa oman pelinsä kanssa, mutta Mukkulan (269) ja Järvisen kaadot korvasivat paljon. Kun vieressä Valkeakoskelta jonot jäivät uupumaan, Kouvola otti pian vankan johtoaseman. Tästä ei luovuttu ja varma voitto Kouvolaan 906-795.

Hienoista sarjoistaan huolimatta Jyväskylä jäi hieman vastaantulijaksi, kun Loviisalta kolme neljästä kaatoi minimissään viittä putkeen. Päivän parhaan sarjan lunasti itselleen Loviisan Jarmo Sinilaakso keilaten Lahden liittomyllyn kolmannen 300 pisteen sarjan. Loviisan voittopisteet lopulta 948-888 ja Tampere matkaa kotiin.

Kallio jatkoi varmaa tekemistään sarjalla 290 ja karhean alun jälkeen myös Karri Oksman löysi linjansa. Turku piti paikkansa ja lähetti Riihimäen kotiin lukemin 918-772.

Vantaa ja Lohja etenivät rinta rinnan, eikä tilanne muuttunut vielä ennen viimeistä ruutua. Vaikka Vantaan Jarkko Pirhonen heitti komeat 257, Lohja kiritti joukkonsa paremmin ja voitti lopulta 15 pisteen voimin luvuin 877-862.

 

4. ottelut

Vantaa ja Valkeakoski olivat pelin puolivälissä pienimmillään yhden pisteen päässä toisistaan. Toisella puolikkaalla valtikka siirtyi tasaisesti puolelta toiselle, kunnes lopussa Valkeakosken ruutuun ilmestyi muutama kriittinen tyhjä ja Vantaa pääsi karkaamaan. Voitto Vantaalle 847-744, ja Valkeakoskella alkoi kotimatka.

Myös Turku ja Lahti heittivät ensimmäisen puolikkaan tasaisesti. Turun Kallio jatkoi kaatojaan kahden harjoitteluruudun jälkeen, mutta vieressä Jesse Ahokas vastasi samalla mitalla. Tilanne näytti jo huonolta kotiyleisön silmiin, mutta Turku jätti ikkunan auki kymppiruudun tyhjällään. Samalla lahtelaiset pitivät pään kylmänä, ja kun lopulta Kallionkin pötkö loppui kymppiin eikä mies vaivautunut edes paikkaamaan, Lahti siirtyi jatkoon 853-820.

Tässä vaiheessa päivää Lohja ja Kouvola olivat kumpikin olleet voittamattomia, joten tämän kaksinkamppailun voittaja siirtyisi suoraan finaaliin. Tasainen alku kääntyi puolenvälin jälkeen Lohjan johtoasemaan. Loppua kohden ero vain kasvoi, eikä lopulta jäänyt epäselväksi kuka finaalipaikan oli ansainnut. Lohja siirtyi tauolle odottamaan toisen finalistin selviämistä lukemin 882-758.

Rauma keilasi tarkemmin ja piti pienesti Loviisaa takanaan läpi lähes koko ottelun. Tilanne kuitenkin muuttui yhdeksännen ruudun kolmella tyhjällä, ja huolimatta onnistuneista kymppiruuduista Loviisa lunasti lopulta jatkolipun lukemin 855-826. Parhaasta sarjasta vastasi Rauman Markus Melanen, 278.

 

5. ottelut

Jatkopaikka silmissään vastakkain asettuivat enää Kouvola ja Loviisa, sekä Lahti ja Vantaa.

Loviisa testaili ensimmäisen ruudun, ja heitti sen jälkeen kolmeen seuraavaan ruutuun neljällä miehellä yhteensä kymmenen kaatoa. Kaadot olivat tarpeen, sillä Kouvola oli ehtinyt keräämään heti alkuun etumatkaa, joka kuitenkin kutistui pelin puoliväliin mennessä. Loviisa siirtyi pieneen johtoon yhdeksänteen ruutuun saakka, jolloin tilanne kääntyi useamman tyhjän jälkeen jälleen ympäri. Kouvola suoritti kymppinsä varmemmin eikä päästänyt Loviisaa enää ohitseen. Loppulukemat 874-853 vei Kouvolan jatkoon. Henkilökohtaisesti otteluparin paras oli Kouvolan Sebastian Susiluoto, 246.

Lahti ja Vantaa olivat ensimmäisen puolikkaan jälkeen vielä täysin tasapisteissä. Jännitys säilyi, kun toisen tehdessä tyhjän, toinen seurasi perässä, ja samaan aikaan ankkuripaikoilla sekä Ahokas että Vantaan Santtu Juutilainen tehtailivat kaatoa kaadon perään. Tilanne vaihteli heittäjä kerrallaan ja kotiyleisö sai pidättää hengitystään aina viimeiseen ruutuun saakka. Juutilainen (263) lunasti kuitenkin odotukset kaadolla ja varmisti Vantaan jatkon lopulta pistein 872-847.

Miesten liittomylly, Kouvolan joukkue

 

Välierä

Välierässä vastaan asettuivat siis Kouvola ja Vantaa. Voittajalle oli tiedossa finaalipaikka vuoroaan odottelevaa Lohjaa vastaan.

Kumpikaan liitto ei säästynyt tyhjiltä, mutta kaikeksi onneksi molemmilta löytyi myös kaadoilla paikkaava osapuoli – Vantaalta Paavo Saarinen, Kouvolalta Järvinen. Puolivälin jälkeen Kouvola kuitenkin puhdisti pelinsä ja nousi johtoon. Ennen kahta viimeistä ruutua ero oli jo lähes 80 pistettä. Tilanne ei tästä enää Vantaalta katsottuna parantunut, ja pistein 874-757 Kouvola siirsi itsensä finaaliotteluun.

 

Finaali

Koska Lohja ei ollut vielä tässä vaiheessa hävinnyt kertaakaan, Kouvolan tulisi mestaruuden saavuttaakseen lunastaa itselleen kaksi puhdasta voittoa. Alku lähti käyntiin Lohjaa tahmeammin, mutta ero kääntyi toiseen suuntaan, kun sekä Järvinen että Susiluoto onnistuivat jatkamaan sarjojensa kaatoja neljän jonoksi asti. Susiluoto pidensi jonoaan vielä viidenteen, ja kun samaan aikaan Lohja sortui tyhjään, eroa oli viidennen ruudun jälkeen jo yli 60 pistettä. Seuraavien ruutujen aikana ero vain kasvoi ja finaalin ratkaisu siirtyi toiseen sarjaan lopputuloksella 941-839. Paras yksittäinen sarja oli Susiluodon 268.

Miesten liittomylly

Kouvola aloitti toisen kohtaamisen tarkempana, ja ehkä myös hieman onnekkaampana. Jälleen kolme keilaajaa ja kolme triplaa kolmen ruudun jälkeen kertoivat omaa tarinaansa. Jälleen jonot sekä erot kasvoivat, ja pelin puolenvälin jälkeen eroa oli kertynyt jo viitisenkymmentä pistettä. Pitkä päivä tuntui painavan pelin toisella puolikkaalla molempia osapuolia, joka näkyi suoraan tarkkuuden herpaantumisessa. Toisaalta tämä mahdollisti Lohjan kirin, joka näytti vielä mahdolliselta ennen viimeistä ruutua; lohjalaisilla oli kaikilla alla kaadot, mutta 40 pisteen ero vaatisi myös kaverin epäonnistumista. Kouvola piti kuitenkin paikkansa ja kun Lohjan loppukiri tyrehtyi tyhjään heti alkuunsa, Kouvola tienasi itselleen tämän vuoden miesten liittomyllyn voiton.

 

Tuloksia:
www.lahdenkeilailutulokset.nettisivut.fi

 

 

Ruusa Aalto