Miesten A-tason SM-finaalin lauantaipäivä on saatu päätökseen. Pitkän rupeaman jälkeen 12 parasta keilaajaa jatkavat pelejä sunnuntaina round robin- pelivaiheen merkeissä klo 10.00 alkaen. Finaaliviikonlopun aikataulu on nähtävissä tästä

Kevään usean SM-finaalin putki päättyy kuluvana viikonloppuna, kun Porissa pelataan miesten A-tason SM-finaalit.

Lauantai alkoi klo 10.00 alkaen, kun karsinnassa sijoille 25-48. sijoittuneet keilasivat kahdeksan sarjaa. Klo 13.30-16.30 vuoron saivat sijojen 1-24. keilaajat. Klo 17-20 oli vuorossa kahdeksan sarjaa 24 parhaan joukkoon sijoittuneen keilaajan voimin.

Lauantain tapahtumat lähetettiin myös SKL:n YouTube-kanavalla, selostajina Timo Palermaa ja Pertti Tapola. Livelähetys tästä linkistä.

Tulospalvelu tästä linkistä

Lauantaipäivä pulkassa – 12 keilaajan kärki selvillä

Lauantaipäivä on nyt paketissa ja sunnuntaina pelejään jatkavat 12 parasta keilaajaa ovat nyt selvillä. Kärkituloksen takoi Tomas Käyhkö, joka keräsi 16 sarjan kokonaisuuteen tulosta 3706. Toisen sijan nappasi Niko Oksanen (3630) ja kolmanneksi nousi vahvalla loppukirillä Joonas Jehkinen (3602). Viimeisenä sijalta 12 meni jatkoon Henrik Puumala tuloksella 3249.

Päivän aikana nähtiin myös kaksi 300-sarjaa, kun niin Käyhkö kuin Oksanenkin onnistuivat.

24 parasta keilaajaa selvillä

Kahdeksan sarjan karsintaosio on nyt pelattu ja 24 parasta jatkavat seuraavaksi samoihin pisteisiin vielä kahdeksan sarjaa (klo 17–20). Kärkituloksen heitti Tomas Käyhkö, joka teki kahdeksaan sarjaan mukavasti 1839 (ka. 229,88). Viimeisenä jatkoon tiensä selvitti Marko Saarni tuloksella 1562 (ka. 195,25).

– Välillä tuli eteen vaikeampia ratoja ja radat toki muuttuivat myös jonkin verran erän aikana. Piti pitää peli-idea aika yksinkertaisena ja sillä tuli hyvin tulosta, jopa yllättävänkin hyvin, Tomas Käyhkö sanaili.

– Seurasin aiempaa erää katsomosta ja huomasin, että moni reaktiivipallolla alussa pelannut oli vaikeuksissa. Lähdin itse sillä ajatuksella liikkeelle, että yritän pysytellä uretaanissa mahdollisimman pitkään. Alkukilpailussa en heittänyt puolestaan juuri lainkaan uretaanilla, joten peli-idea oli nyt todella erilainen.

Alla kuvassa TOP24 keilaajat

Päivän toinen ryhmä

Tomas Käyhkö on keilannut toisessa ryhmässä toistaiseksi kovinta vauhtia, kun neljä sarjaa kahdeksasta on pelattu. Käyhköllä on kasassa tulosta 917 (ka. 229,25). Samu Valaranta (907) on aivan kannoilla. Myös Lenni Juutilainen on 906-tuloksella ihan lähituntumassa. Neljän sarjan jälkeen parituloksessa on kymmenen keilaajaa.

Käyhkö jatkoi tehokkainta tahtia loppuun asti ja tulosta kertyi kahdeksaan sarjaan mukavasti 1839 (ka. 229,88), jolla irtosi alkuvaiheen parhaan tuloksen titteli ennen Niko Oksasta (1828). Toisessa ryhmässä Käyhkön lisäksi kovaa tulosta tekivät muun muassa Lenni Juutilainen (1816) ja Jarno Lahti (1800).

Päivän ensimmäinen ryhmä

Ensimmäinen ryhmä on nyt pelannut loppuun kahdeksan sarjan blokin. Niko Oksanen oli ylivoimaisessa vireessä tehden tulosta 1828 (ka. 228,50). Kari Murtomäki nosti itsensä lopussa toiseksi tuloksella 1709 (ka. 213,63). Pirkanmaan kova osasto miehitti seuraavat sijat – Santtu Tahvanainen 1689, Petri Mannonen 1684 ja Henrik Puumala 1681.

Niko Oksasen tulos 1828 oli ensimmäisen ryhmän ylivoimaisesti paras.

Syksyllä 2020 Suomen mestaruuden voittaneen ja kesäkuussa pelattavissa EM-kisoissa Suomen joukkueeseen kuuluvan Juho Rissasen loppu oli vaikea, eikä tulosta kertynyt lopulta kuin 1554, millä hän oli erässä 15:s. Niin ikään tuleviin EM-kisoihin valitulla Joonas Jähillä ei hänelläkään ollut paras päivänsä, tulosta 1528.

Teksti & kuvat: Markus Viljanen