Talissa keilattiin sunnuntaina naisten SM-liigan viimeinen kierros. Sijoitukset olivat jo aika lailla ratkenneet ennen viimeistä päivää, mutta kierrosvoitto motivoi kärkijoukkueita. GB otti jälleen kierrosvoiton, kuten kotihallissa kuuluukin.

 

Runkosarjan lopputilanne

Henkilökohtaiset sunnuntai

 

Kauden viimeiset ottelut

Uljas päätti kauden jymy-yllätykseen, kun se voitti mitalipeleihin menevän Bayn 569-539. Bay ei saanut peliään kulkemaan, kun taas Uljas pelasi hyvää paikkopeliä ja johti hienokseltaan jo sarjan alkupuolelta alkaen. Ensimmäinen säväys tuli kasiruutuun, kun Uljaksen Maarit Suominen viskasi avausheittonsa ränniin paikon päälle. Hienosti hän siitä kuitenkin paikon teki. Tuolla lipsahduksella Bay kavensi eron 18 pisteeseen. Ysiruudussa Bayn nuoret tytöt Essi Pakarinen ja Roosa Pusa tekivät molemmat tyhjät, joita hieman helpotti Eliisa Hiltusen tupla. Ehjällä ysillä Uljas otti 32 pisteen johdon viimeiseen ruutuun lähdettäessä. Suominen aiheutti taas väristyksiä, nyt hänelle jäi 5-10 reikä. Vaan komea oli paikko ja sen jälkeinen tuuletus! Bay ei saanut tuplia, ei edes Hiltunen ja kun Uljaksen koko joukkue teki ehjän ruudun, saatiin yllätystulos taululle. Raskaat pisteet Uljas voitti 12-2.

GB:n ja ET:n mittelö oli ennakoitua tasaisempi, mutta loppua kohti kotkalaisten voimat loppuivat ja GB otti selvähkön voiton 614-565. Raskailla pisteillä 14-0 helsinkiläiset varmistivat jälleen päivän joukkueen tittelin ja siitä tulevan palkinnon.

Nasevat ja Giants keilasivat ottelunsa tasan 628-628, mikä on kovin harvinaista. Giants johti kuudella pisteellä viimeisen ruudun alkaessa, mutta kukaan heistä ei saanut tuplia kymppiruutuun. Nasevien Pinja Laukkanen tuplan teki, mutta kun ylimääräinen heitto lipsahti vajaaksi ja jätti neljää keilaa pystyyn ja niistä vain kolme lähti paikolla, päädyttiin tasatulokseen. Nasevat voitti ottelun raskaat pisteet 8-6. Laukkasen onnistunut päivä päättyi 253-sarjaan.

Smashin ja WBT:n ottelu ratkesi alussa, eroa oli kahdeksannessa ruudussa melkein sata pistettä, mutta kovin paljon siitä lukemat muuttuivat siistimmiksi, Smashin voittotulos oli 589-542 ja raskaat pisteet 10-4.

Kuudennet ottelut

Kuudennet matsit olivat yllätyksellisiä, sarjataulukon kaksi kärkijoukkuetta hävisi ja hännänhuippu teki kauden parhaan sarjansa ja voitti.

WBT yllätti Nasevat hyvällä pelillään. Sarja kulki tasaisena aina kahdeksanteen ruutuun, jossa WBT repäisi parinkymmenen pisteen eron, joka sitten kesti loppuun saakka. Hienoa tuossa voitossa oli se, että se oli varkautelaisjoukkueen kauden ensimmäinen paritulos ja tietysti myös kauden paras sarja. Lopputulokset olivat WBT:lle 633-608. Nanna Salakka veti joukkuetta 228, Pirjo Dillström keilasi 213 ja Melina Wikström ankkuroi 192. Pinja Laukkanen keilasi Nasevien ankkurina 214 ja otti kaksi pistettä, joten matsi päättyi WBT:n voittoon 12-2.

Satakunnan joukkueiden derby kääntyi tällä kertaa Smashin eduksi, se kaatoi Giantsin tuloksin 654-599. Nina Haavisto aloitti 227 ja Jaana Taavitsainen jälleen ankkuroi 248. Voitto tuli pistein 14-0, kun Giantsin ankkurin Peppi Konsterin 238 ei pojoihin riittänyt.

Päivän joukkueen tittelin kannalta tärkeässä pelissä GB väänsi selvän voiton Baysta lukemin 634-568. Pisteet menivät hesalaisille 12-2 ja ennen viimeistä sarjaa joukkueet ovat tasoissa 66 pistettä kummallakin. Tällä kertaa GB:n, ja pöydän, parhaan sarjan teki Mila Nevalainen, 237. Roosa Lundén sai 227 ja Eliisa Hiltunen 215.

ET ja Uljas etenivät melko lailla tasatahtia seitsemän ensimmäistä ruutua, sitten ET otti pienen johdon. Kymppiruudussa ET:n kahdella tuplalla ja Uljaksen kahdella tyhjällä ero repesi isoksi, ET voitti 593-508 ja vei myös raskaat pisteet puhtaasti 14-0.

 

Viidennet ottelut

Ruokailu tasoitti tilanteita, kolme neljästä ottelusta ratkesi vasta viimeisessä ruudussa.

Se ainoa, joka ratkesi aikaisemmin, oli kärkikamppailu Giants-GB. Ja tapa, jolla se ratkesi, oli komea. Giants aloitti yhdeksällä kaadolla, eli jokaiselle naiselle kolme kaatoa alusta. GB ei tuosta alkushokista toipunut missään vaiheessa, tuli tyhjiä ja ero puolisarjassa oli sata pistettä. Giantsin jonot katkesivat, vain Peppi Konsteri teki kuusi, mutta se riitti. Loppusarjaan tuli taas hyvää peliä ja lopputulos oli 702-584. Tämä oli toisinto lauantaista, jolloin GB myös hävisi viidennen sarjan rataparilla 1-2. Nyt ei ollut epäilystäkään, Mari Nurmilo teki 207, Piritta Maja 237 ja Peppi 258. Nina Kovasen 211 riitti ottamaan kaksi pistettä GB:lle, Giants sai 12 ja siirtyi päivän kirjauksessa ohi GB:n

Jumbofinaali WBT:n ja Uljaksen kesken ratkesi viimeisessä ruudussa. Uljas otti 25 pisteen alkujohdon, mutta Nanna Salakan neljä kaatoa toivat WBT:n rinnalla ja jopa vähän ohi. Loppua kohti Uljas kiristi taas niin, että viimeiseen ruutuun lähdettäessä ero oli heille 28 pistettä. Salakka kavensi tuplalla, mutta kun muita ei tullut ei edes Uljaksen ankkuri Satu Lintulan missi enää vaikuttanut, vaan Uljas voitti matsin 526-523. Raskaat pisteet se vei 10-4.

Ankkureihin asti jännättiin myös ET:n ja Smashin pelissä. Marjaana Stenvallin neljällä kaadolla Smash otti alkujohdon. Iida Gyldenin vastaavalla ET kuroi eron kiinni ja kolme viimeistä ruutua mentiin ihan tasoissa. Smashia kannatteli totuttuun tapaan ankkuri Jaana Taavitsainen tuplalla ja neljällä kaadolla. Jaana myös ottelun ratkaisi kymppiruudun tuplallaan. Hienohelmat voisivat sanoa jotain toisesta kaadosta, joka tuli ylipuolelta, mutta aivan samanlainen ruksi tulosruudulle tuli kuin aiemmista pesälyönneistäkin. Smash voitti 592-580 ja otti 12 raskasta pistettä ET:n kahta vastaan.

Nasevat ahdisteli Bayta aivan loppuun saakka ja oli jo viemässä matsia, mutta… Ottelun hahmo oli Nasevien Pinja Laukkanen, joka jätti vain yhden keilan seisomaan kymmenellä ensimmäisellä heitollaan. Yhdennentoista heiton reikä jätti tulokseksi 266. Peli oli lähes tasan ennen kymppiruutua. Essi Pakarinen teki kaksi tärkeää kaatoa Baylle. Laukkanen siis yhden vielä kymppiruutuun. Bayn Roosa Pusan reikä tasoitti pelin ja kun ankkureista Eliisa Hiltunen onnistui tuplassa, meni ottelu Baylle 649-638 ja raskaat 12-2. Hiltunen teki 259. Näin Bay nousi yksinään päivän joukkueen paikalle ennen kahta viimeistä sarjaa.

 

Neljännet ottelut

Naiset ilmeisesti löysivät oikeat muutokset peliinsä, neljänteen sarjaan vain kolme joukkuetta jäi alle parin. Yhtä lukuun ottamatta pelit olivat selvänumeroisia.

Nasevat karkasi ET:ltä heti alkuruuduissa, suurimpana syynä oli Suvi Hannusen neljän kaadon pötkö alusta alkaen. Puolivälissä eroa oli jo 60 ja lopussa lähes sata, 612-515. Raskaat pisteet menivät 12-2, kuten pitikin.

Bayn ja Smashin sarja oli kovatasoinen ja todella tiukka. Bay naputti 650, josta Smash jäi vain viisi pistettä, 645. Jaana Taavitsainen veti yhdeksän kaatoa loppuun ja kirjautti 270, silti Smash sai vain kaksi raskasta pistettä, 2-12. Bayn Roosa Pusa väläytti taas, nyt 246.

Giantsin ja Uljaksen ottelu oli yhtä maalia, kuten odottaa sopikin, 664-515 ja 14-0. Parhaan sarjan, 234, teki Peppi Konsteri.

Aivan samoja sanoja voisi käyttää GB:n ja WBT:n pelistä, 677-502. Roosa Lundénin sarja oli tällä kertaa 252 ja Mila Nevalaisen 241. WBT:n ankkuri Melina Wikström säväytti neljän kaadon alullaan, mutta loppu meni plörinäksi ja sarjasta tuli vain 189.

Ruokatauolla päivän taulukossa GB ja Bay ovat tasapisteissä 52, mutta GB:n keilapisteet ovat selvästi paremmat. Giants tulee kolmantena kahdeksan pistettä perässä.

Henkilökohtaista listaa hallitsee lauantaiseen tapaan Roosa Lundén tuloksella 954 (238,5). Peppi Konsterilla on 937 (234,3) ja Jaana Taavitsaisella 932 (233,0). Myös Mila Nevalainen ja Eliisa Hiltunen ovat keilanneet päälle 900.

 

Kolmannet ottelut

Kolmannessa sarjassa joukkueiden tahti hiljeni selvästi, vain kaksi parisarjaa nähtiin. Olosuhteen muuttuminen on alkanut.

Uljas piti Smashia tiukoilla koko matsin ajan, vaikka Smash peliä johtikin kaiken aikaa. Raumalaiset voittivat sarjan 570-535 ja raskaat pisteet 12-2.

GB teki yhden parisarjan, eikä sekään ollut kuin 607. Nasevien tulos oli 561, Suvi Hannusen tehdessä 227, mikä riitti irtopisteisiin. Matsi meni siis GB:lle 12-2.

ET ja WBT pelasivat todella tiukan ottelun, joka ratkesi vasta viimeisessä ruudussa. ET johti sarjan puolivälissä parikymmentä pistettä, mutta WBT kiri eron kiinni ja meni ohi Melina Wikströmin neljän kaadon jonolla. Ennen kymppiruutua varkautelaiset johtivat viidellä pisteellä. Kymppiruutuun heille tuli kuitenkin kaksi missiä ja ET kuittasi kahdeksan raskasta pistettä puhtaan kymppiruutunsa anisosta tuloksin 527-505. Vikströmin 226 riitti kahteen pisteeseen, muut 12 menivät Kotkaan.

Lähes yhtä jännä oli Giantsin ja Bayn peli. Piritta Maja aloitti triplalla ja Peppi Konsteri neljällä kaadolla. Eliisa Hiltunen vastasi omalla neljän kaadon pötköllään. Bay teki puolivälin jälkeen viisi kaatoa peräkkäin ja karkasi 48 pisteen johtoon ysiruudussa. Kympissä Baylle tuli kaksi isoa reikää, mutta Giants ei pystynyt tuota odottelua hyödyntämään, vaan Bay otti voiton tuloksin 610-583. Raskaat pisteet merkittiin Baylle 12-2, mutta se ei enää sarjataulukkoa miksikään muuta.

 

Toiset ottelut

Isot on isoja ja muut tulevat perässä. Kaikki kärkikolmikon joukkueet latoivat päälle 600 ja sarjasijoitukset varmistuvat.

Bayn ja ET:n ottelu oli ainoa, jossa oli edes pientä jännitystä. Vielä kuudennessa ruudussa Bayn johto oli vain kymmenen pistettä, mutta siitä sekin venyi sitten päälle 50 pisteeseen tuloksin 616-556. Ja ne raskaat menivät selvästi Baylle 14-0, ei yhtään jännää sarjaa.

Giants hoiti runkosarjan voiton komealla sarjallaan 714-537 WBT:tä vastaan. Kun raskaat pisteet olivat 14-0, meni Baylta teoriakin nousta ykköseksi. Peppi Konsteri huitoi viikonlopun parhaan sarjan, 276.

GB jäi alle 700, mutta vain yhdeksällä pisteellä. Uljas kaatui lähes 200 pisteellä 691-494. Ja ne raskaat tietenkin 14-0. Nyt oli Mila Nevalaisen vuoro olla porukan paras, 247.

Smash on löytänyt hyvän vireen, nyt tuli toinen peräkkäinen parisarja 634-568 voitossa Nasevista. Nina Haavisto avasi sarjalla 236, eikä Nasevien Tuula Tamminen jäänyt kuin kymmenen pistettä. Niinpä pisteet menivät Smashille 14-0.

Tulospalvelu saatiin taas raiteilleen, kaikki joukkueet löytyvät taas sarjataulukosta.

 

Ensimmäiset ottelut

GB jatkoi siitä mihin lauantaina lopetti ja voitti Smashin kovatasoisessa matsissa 725-656. Smash aloitti sarjan seitsemällä peräkkäiskaadolla, mutta GB vastasi samanlaisella jonolla pari ruutua myöhemmin ja kun helsinkiläiset tekivät vielä kuusi peräkkäin loppua kohti oli homma selvä. Nina Kovanen aloitti 256, Mila Nevalainen teki 223 ja Roosa Lundén ankkuroi 246. Pöydän parasta peliä esitti kuitenkin Smashin Jaana Taavitsainen, joka paukutti peräti 266, millä tuli raumalaisten ainoat pisteet, eli matsi GB:lle 12-2.

Nasevat oli alussa tiukoilla Uljaksen kanssa, mutta loppua kohti tasoero kävi ilmi ja ottelu päättyi tuloksin 587-518 ja pistein 12-2.

WBT roikkui muutaman ruudun Bayn tahdissa, mutta sarjan puolivälissä lahtelaiset menivät menojaan. Eliisa Hiltusen 228 oli pöydän paras tulos, jolla hän voitti Melina Vikströmin vain viidellä pisteellä. Matsi meni siis Baylle 14-0. Tulospalvelu nikottelee jälleen, eikä WBT listalla näy. Ero Uljakseen on kymmenen pistettä.

Giants löi käytännössä viimeisen niitin runkosarjan voitolleen kukistaessaan ET:n komeasti 673-497 ja 14-0. Lauantain huilannut Piritta Maja veteli pöydän korkeimmat pisteet, 246.

 

Rataolosuhde

 

Pekka Korpi