Suomi sai upean alun miesten EM-kilpailuille, kun singlen karsintaerien päätteeksi Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen matkaavat mitalipeleihin, jotka pelataan sunnuntaina. Perjantain viimeisessä erässä keilannut Joonas Jähi oli singlen yhdeksäs ja Osku Palermaa kymmenes.

Niko Oksanen sijoittui tuloksella 1411 singlen karsinnan kolmanneksi ja Tomas Käyhkö neljänneksi tuloksella 1403.

Karsinnan viimeisen erän ykköstykki oli Ruotsin Markus Jansson, joka keilasi loistotuloksen 1486 ja nousi sillä myös koko karsinnan ykkösnimeksi. Samassa erässä radoilla kovaa tulosta teki Tshekin Jaroslav Lorenc, joka kiilasi itsensä suomalaisten eteen toiseksi tuloksella 1423.

Näin ollen välierissä Jansson kohtaa Käyhkön ja Lorenc puolestaan Oksasen. Singlen välierät keilataan sunnuntaina klo 16.00 alkaen.

– Sain tässä vielä omien pelien jälkeen jännittää, että riittääkö oma tulos ja lisäksi sai jännittää kohtaammeko Nikon kanssa vastakkain välierässä. Nyt se vältettiin ja hyvä näin, sanoi viimeistä karsintaerää katsomossa jännittänyt Tomas Käyhkö.

Tomas Käyhkö selätti kotikisojen tuomat paineet.

Omaa peliään perjantaina Käyhkö kuvaili tasaisen vahvaksi.

– Sain pidettyä pään kasassa, eikä tullut suurempia ongelmia ja ne pienetkin sain ratkaistua aika nopeasti. Olihan tässä ekstrajännitystä, kun kotikisat on kyseessä, mutta sain onneksi pidettyä sen hyvällä tasolla, ettei jännitys mennyt yli. Kiva edetä Nikon kanssa mitalipeleihin ja toivottavasti tulee kultaa, Käyhkö summaa.

Ykköseksi keilannut Markus Jansson oli silmin nähden herkistynyt omasta suorituksestaan perjantaina.

– Tämä merkitsee minulle paljon, sillä tämä oli itselleni paras kuuden sarjan tulos maajoukkuepaidassa. En osaa sanoa, mitä asioita tarkalleen hyvän tuloksen takana oli, mutta pelasin hyvin ja on aina hienoa onnistua maajoukkuepaidassa ja ensimmäistä kertaa etenin mitalipeleihin singlessä, Jansson sanoo.

Markus Jansson (vas.) oli singlen karsinnan ykkönen. Osku Palermaa keilasi itsensä 10. sijalle.

Hyvin illan viimeisessä erässä keilasivat myös Osku Palermaa ja Joonas Jähi, joka sai raikuvat aplodit yleisöltä keilattuaan viimeiseen sarjaansa 290 pistettä. Tuloksella 1361 Jähi oli lopulta singlen yhdeksäs ja Palermaa heti Jähin jälkeen kymmenes tuloksella 1360, joten neljä suomalaisnimeä mahtui kymmenen parhaan joukkoon.

Kimmo Lehtonen oli singlessä lopulta 28. sijalla tuloksella 1289 ja Juho Rissanen 34. tuloksella 1271.

Päävalmentaja Jarmo Ahokas oli todella tyytyväinen koko joukkueen suorittamiseen singlessä.

– Älyttömän hienoa, että kaikki kuusi 34 parhaan sisällä, neljä pelaajaa kymmenen joukossa ja kaksi mitalpeleissä, niin se on järkyttävän hieno avaus näissä kisoissa. Hyvää tekemistä koko joukkueelta. Toivottavasti jatketaan samaan malliin parikilpailussa. Joonas ja Osku pelasivat tosi hyvää peliä ja olivat lähellä kärkinelikon tuloksia.

– Tomaksella ja Nikolla oli tänään hieno fokus pelissä. Nikolla oli suvantovaihe, ja miten hienosti hän sieltä nousi vielä. Tomaksen perustaso on tällä hetkellä korkealla. Paineet olivat varmasti kovat singleen lähdettäessä, mutta hienosti hän käsitteli ne. Luottavaisin mielin lähdetään mitalipeleihin, aivan mahtava juttu, Ahokas sanoo.

EM-kilpailut jatkuvat heti lauantaina kahdella parikilpailun karsintaerällä. Ensimmäisessä karintaerässä keilaavat klo 11.00 Käyhkö ja Oksanen. Lehtonen ja Rissanen keilaavat puolestaan parina klo 15.45. Parikilpailun viimeinen erä keilataan sunnuntaina klo 11.00 ja siinä parina pelaavat Palermaa ja Jähi.

EM-kilpailuiden tulossivu

EM-kilpailuiden kotisivut

Teksti ja kuvat: Henri Havusela