Lauantaina käynnistyivät pitkään odotetut miesten ja naisten MM-kilpailut Dubaissa, ja avauspäivänä kaikki pelaajat pelasivat singlen avausosion viisi sarjaa. Parhaimman alun arvokilpailuihin suomalaisista sai Niko Oksanen, joka on avausosion jälkeen miesten karsinnan kahdeksantena, minkä lisäksi Tomas Käyhkö keilasi itsensä 20. parhaan joukkoon. Myös muut suomalaiset saivat hyviä alkuja kisoilleen. Käsittämättömän heikon alun puolestaan kisoille sai kilpailujärjestäjän IBF:n tulospalvelu ja livelähetykset, jotka eivät toimineet koko päivän aikana, minkä takia kilpailuiden avauspäivän seuraaminen oli lähes mahdotonta. IBF:n toimitusjohtaja Andrew Oram pahoitteli illansuussa virallisella tiedotteella avauspäivän tapahtumia ja vakuutti, että tulospalvelu toimii jatkossa paremmin. 

Illan viimeisessä erässä suomalaisista keilasivat Niko Oksanen ja Tomas Käyhkö, jotka keilaavat sunnuntaina parikilpailussakin yhdessä. Suomalaiskeilaajien kärkinimiin kuuluva kaksikko keilasi tasaisen hyvin singlen avausosion. Oksasen heikoin sarja oli 204 ja viiden sarjan tuloksella 1185 hän on hyvissä asetelmissa ennen toista viiden sarjan osiota, joka keilataan maanantaina. Käyhkö puolestaan keilasi viiteen sarjaan pisteet 1142, joilla irtoaa tässä kohtaa singlen 20. sija.

– Hyvä ja tasapainoinen peli takana. Paljon sai töitä tehdä radoilla tänään, että saatiin oikeat korjausliikkeet tehtyä. Pallot meinasivat mennä vähän ylinopeutta radoilla, mutta onnistuimme ajoissa hidastamaan niitä. Koko ajan sai olla hereillä ja tehdä pieniä siirtymiä. Tyytyväinen pitää olla, että kisat alkoivat tasapainoisella pelillä. Singlen seuraava osio on taas uusi peli, mutta kiva lähteä siihen hyvä määrä pisteitä alla. Samanlainen peli varmasti riittää jatkoon, Oksanen sanoo.

Oksanen ja Käyhkö aloittavat huomenna parikilpailussa aikaisin klo 6.00 Suomen aikaan.

– Hyvillä mielin. Meillä oli peli hallussa ja vaikka haasteita tuli, saimme ratkaistua ne hyvin. Ollaan huomenna vähän nopeampia ratkaisuissa, niin hyvä tulee.

Myös Käyhkö pelasi hyvin miesten MM-debyytissään ja mukaan mahtui isot sarjat 257 ja 253.

– Hyvä peli, eikä isoja ongelmia ollut. Jossain kohti olisi voinut enemmänkin saada tulosta, mutta hyvä peli alkuun. Suurin haaste tänään oli, että miten saa nurkasta kymppikeilan tiputettua ja siinä piti saada palloa oikealla tavalla taskuun. Nikon kanssa ollaan hyvä pari ja huomenna kaikki on mahdollista.

Miesten singlen avauserässä aamupäivällä puolestaan pelasivat Kimmo Lehtonen ja Juho Rissanen. Lehtonen avasi kilpailunsa niin ikään tasaisen hyvällä suorittamisella ja on nyt 25. sijalla tuloksella 1125. Kaiken kokeneella Lehtosella puolestaan käynnissä ovat hänen viimeiset miesten MM-kilpailut.

– Omasta mielestä hyvää peruspeliä koko ajan. Ei tullut itselleni mitään ylläriratoja ja aika samaa linjaa sain pelata ja palloakin vaihdoin alun jälkeen vain kerran. Sen verran hyvin osuin pesään tänään, etten nähnyt tarvetta isoille muutoksille. Ihan tyytyväinen olen tähän päivään, Lehtonen kommentoi.

Hän pelaa huomisessa parikilpailussa Rissasen kanssa, jonka tulos 1068 riittää tässä kohti 53. sijaan.

– Päivä käynnistyi hyvin ja ensimmäisen sarjan jälkeen tuntui hyvältä. Sitten tuli haasteita, ja vasta viidennessä sarjassa alkoi löytyä luotto omaan heittoon ja tekemiseen. Pitkät kisat edessä ja joka päivä uusi osio luvassa, joten hyvillä mielin tästä jatketaan. Tänään tietysti hermostutti, kun pelialuetta ei meinannut itselle löytyä, Rissanen summaa omaa päiväänsä.

Miesten kolmen kärki ensimmäisten viiden sarjan jälkeen:

1. Jesper Svensson SWE 1345

2. Abdul Rahman Alkhliwai KSA 1313 (kaksi 300 pisteen sarjaa)

3. Jakob Butturff USA 1233

Suomalaisten sijoitukset:

8. Niko Oksanen 1185

20. Tomas Käyhkö 1142

25. Kimmo Lehtonen 1125

53. Juho Rissanen 1068

Peppi Konsterille maukas debyytti naisten MM-kilpailuissa

Naisten single käynnistyi miesten tapaan lauantaina. Aamuerässä keilasivat naisten MM-debytantti Peppi Konsteri sekä Ani Juntunen. Konsterin peli oli neljä sarjaa kunnossa. Kolmas sarja toi pisteet 162, mutta hän kuittasi sen heti seuraavassa sarjassa 268 elättisarjallaan. Peppi teki hyvän pelin 1070 ja on avauspäivän jälkeen parhaana suomalaisnaisena sijalla 27.

– Hyvä fiilis tästä päivästä, kun sain taas oman heiton kasaan. Melkein kaikki heikot heitot tulivat yhteen sarjaan, muuten hyvää peliä ja hyvä tulos Singleen, joka oli hyvä asia. Tästä on hyvä jatkaa, Peppi kommentoi.

Ani Juntusen peli oli tasaista. Hän jäi kerran alle 200 ja paras noteeraus oli 232. Lopputulos lauantaina 1049, millä irtoaa viiden sarjan jälkeen sija 32.

– Vaihtelevaa peliä oli. Alkuun pelasin hyvin, mutta sitten alkoi ärsyttämään, mutta onneksi sain itseni kasaan ja hyviä sarjoja loppuun. OK, peli ja suht hyvä fiilis. Odotan jatkossa itseltäni parempia tuloksia, hän päätti.

Iltapäiväerässä radoilla suomalaisista olivat Eliisa Hiltunen ja Mila Nevalainen. Hiltunen pelasi suht varmaa peliä, missä rutiini näkyi. Helppoja virheitä ei tullut. Hiltunen merkkautti 1029 pistettä, millä irtoaa tällä hetkellä 38.sija.

– Kolme sarjaa oli hyvää pelaamista. Alussa olin hieman hukassa, kun pallot kääntyivät aika paljon verrattuna treeniin ja kolmannessa sarjassa ei ollut reaktiota, muuten OK, idea ja ihan hyvä reaktio ja tästä on hyvä jatkaa kisoja, Hiltunen tiivisti pelinsä.

Mila Nevalaisen MM-debyytti ei onnistunut ja hän jäi tulokseen 887, vaikka avaussarja, 221 antoi odottaa isompaa tulosta. Tämän jälkeen heitto katosi ja tuloksesta tuli pettymys.
– Eka sarjan jälkeen en saanut oikein hyvää heittoa ja osuminenkin katosi. On jatkoon kyllä ideaa, mutta katsotaan miten huomenna sujuu, Mila päätti.

Naisten kolmen kärki ensimmäisten viiden sarjan jälkeen:

1. Verity Crawley, ENG 1224

2. Kelly Kulick, USA 1218

3. Joline Persson-Planefors, SWE 1210

Suomalaisten sijoitukset:

27. Peppi Konsteri 1070

32. Ani Juntunen 1049

38. Eliisa Hiltunen 1029

72. Mila Nevalainen 887

Jarmo Ahokas ylpeä joukkueesta, pettymys kisajärjestäjiin suuri

– Korkea oli tulostaso tänään kilpailuissa ja päällimmäisenä mielessä on suomalaisten onnistumiset laajalla rintamalla. Ylpeä pitää myös olla kuinka koko Suomen joukkue on täällä paikanpäällä toiminut, mutta samalla pitää olla äärimmäisen pettynyt siihen, kuinka heikosti kilpailujärjestäjän asiat toimivat tämän tasoisessa arvokilpailussa.

Ahokas viittaa siihen, että tulospalvelun osalta keilahallilla oli Dubaissa suoranainen katastrofi käynnissä. Ennen kisojen avauspäivää osallistujamaille oli puhuttu paljon livelähetyksistä, joissa näkyy kisojen aikana kaikkien ratojen kaikki heitot.

Todellisuus oli kuitenkin täysin toinen. Täytenä yllätyksenä keilahallilla eivät toimineet livelähetykset, eikä tulospalvelu. Edes hallilla olleet henkilöt eivät olleet perillä pelaajien sijoituksista ja reaaliaikaista tulospalvelua ei hallissa saatu koko päivän aikana. SKL:n henkilökunta piti käsin kirjoittamalla suomalaisten tuloksia yllä. Kuin kirsikkana kakun päälle keilahallin nettiyhteydet lakkasivat toimimasta miesten singlen päätöserän aikana illalla.

Alkuillasta IBF:n eli maailmanliiton toimitusjohtaja Andrew Oram lähetti virallisen tiedotteen, jossa hän pahoitteli tapahtumia ja vannoi omalta osaltaan, että asiat saadaan paremmalle tolalle seuraavina päivinä.

– Mutta kuten aina, keskitymme niihin asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa, eli miten parhaimmalla mahdollisella tavalla voimme auttaa joukkuetta hyviin tuloksiin ja mahdolliseen menestymiseen. Pelaajilla pitää olla meidän avulla mahdollisimman hyvät puitteet pelaamiseen. Toivomme myös, että kilpailujärjestäjän tekeminen paranee. Esimerkiksi miesten singlen avauserän jälkeen sain kokonaistilanteen tulokset nähtäväksi puoli tuntia pelien jälkeen, vaikka itse olin radoilla. Se itsessään kertoo asioiden toimivuudesta keilahallilla tänään, Ahokas sanoo.

Huominen parikilpailu pelataan bakerina. Aikataulu huomiselle:

Klo 6.00 Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen

klo 9.30 Mila Nevalainen ja Eliisa Hiltunen

klo 13.00 Kimmo Lehtonen ja Juho Rissanen

Klo 14.30 Peppi Konsteri ja Ani Juntunen

 

Teksti: Henri Havusela & Olli Pakonen