Amerikan ammattilaiskiertue PBA pelaa Virginian Centrevillessä loppuun maaliskuussa keskeytyneet kolme ”eläinkisaa”, jotka muodostavat World Series of Bowling-kiertueen. Nämä kolme kilpailua ovat Cheetah, Chameleon ja Scorpion.

Kaikkien kolmen kilpailun alkukarsinta pelattiin jo maaliskuussa ja siitä tilanteesta jatkettiin. Kuhunkin kilpailuun oli selvinnyt 16 keilaajaa, jotka nyt ratkoivat paremmuuttaan paras viidestä otteluin. Kussakin kilpailussa pelataan sitten neljän parhaan porraspelit niin, että ensin nämä neljä miestä keilaavat yhden sarjan, jossa määrätään porraspeliin lähtemisen järjestys. Sen jälkeen jatketaan normaalilla neljän keilaajan porraspelillä.

Rash vei WSOB:n avauskisan

 Ensimmäiseksi vietiin loppuun Cheetah sunnuntaiyönä Suomen aikaa. Järjestyksen määränneessä sarjassa ykköseksi keilasi EJ Tackett 247, sitten Packy Hanrahan 225, Sean Rash 207 ja Darren Tang 205.

Ensimmäisessä ottelussa Rash murskasi Tangin haaveet ensimmäisestä ammattilaisvoitosta pistein 268–189. Myös ensimmäistä voittoaan yrittänyt Hanrahan saa jatkaa unelmointiaan, kun Rash pudotti hänet 218–191. Rashin menoa ei haitannut edes kolmannen ruudun ränniin päätynyt avausheitto.

  • Aika reunastahan minä pelasin, mutta luotto linjaan oli kova, vaikka tuo yksi ränniin lipsahtikin. Onneksi sain sen paikatuksi, Rash naureskeli jälkikäteen.

Loppuottelussa Rash jäi alussa takaa-ajajaksi, mutta neljän kaadon jonolla hän nousi johtoon. Tackett osoitti paikkaamisen taitoa ensin nelosruudun ”läpärin”, 1-2-4-10 kanssa ja sitten kasiruudussa 2-4-10 reiän hoitamisessa. Peli ratkesi viimeisessä ruudussa, kun Tackettille jäi kasikeila pystyyn ja Rash teki kaadon omassaan. Rashin uran 16. voitto tuli pistein 229–215. Hän on ollut 11 vuoden aikana WSOB-kisoissa 15 kertaa porraspeleissä, mutta jäänyt tähän asti aina ilman voittoa.

Belmontelle uran 25. voitto Chameleonissa

Chameleon-hoidon kilpailussa pelattiin myös kaksi pudotuspelikierrosta 16 keilaajan voimin, ennen kuin saatiin neljä finalistia selville. Järjestyksen määränneessä sarjassa ykköseksi keilasi Australian supertähti Jason Belmonte pistein 225. EJ Tackett teki 223, Anthony Simonsen 223 ja Brad Miller 171. Miller joutui kovan urakan eteen, vastassa oli pelkkiä nimimiehiä. Se ei aluksi tahtia haitannut, Simonsen kaatui sarjoin 203–197, kun Simonsenille jäi kymppiruutuun imuysi taskulyönnistä. Vielä tiukempi oli toinen ottelu, jonka Miller myös voitti. Tackett kaatui yhdellä pisteellä isoin numeroin 248–247. Ratkaisu tuli ylimääräisellä heitolla, jossa syntynyt kaato vei Millerin loppuotteluun.

Miller aloitti sarjan tyhjällä, mutta Belmonte laski hänet takaisin kisaan tempaisemalla kakkosruudussa kympistä ohi.

  • Olen keilannut televisiossa niin monesti, mutta silti joskus perusasiat vain unohtuvat. Ei saa luulla, että menen vaan paikkaamaan ja jatkan sitten sarjaa. Paikko on todella tehtävä joka kerta, Belmonte sanaili pelin jälkeen.

Belmonte lisäsi painetta ja ratkaisu syntyi kuudennessa ruudussa, jossa Miller jätti pystyyn pahan kuvan 3-6-9-10. Se jäi paikkaamatta ja aussi rallatti 232–202 voittoon.

Voitto oli Belmonten uran 25., jolla lukemalla hän sijoittuu kaikkien aikojen listalla kymmenenneksi yhdessä Brian Vossin kanssa.

Belmonte matkusti kotoaan Yhdysvaltoihin ensimmäisen kerran koronatauon jälkeen ja hyödynsi reissun maksimaalisesti.

  • Viimeinen asia, minkä sanoin vaimolleni ennen lähtöä, oli että heitän jokaisen heiton, niin kuin se olisi viimeiseni. En halunnut tulla tänne asti turhan takia, tietäen paluun jälkeen odottavan karanteenin. Ensimmäisestä pallosta alkaen tunsin oloni teräväksi ja olevani hyvässä vireessä. Olen hyvin onnellinen ja kiitollinen tästä voitosta, Belmo kertoi voittohaastattelussa.

Scorpionin TV-pelit keilataan maanantaiyönä Suomen aikaa.

Pekka Korpi

PBA:n sivuille