Bayside Bowl Mainen osavaltion Portlandissa isännöi tämänvuotisen PBA Leaguen pelejä. Liigassa keilaa kymmenen joukkuetta, jotka on jaettu kahteen divisioonaan, legendamiesten mukaan nimettyinä Anthony ja Carter divisiooniin. Kummankin divisioonan viisi joukkuetta keilasi karsinnassa kuusi sarjaa, joiden perusteella porukat laitettiin järjestykseen porraspeliä varten. Alkupelit keilattiin perinteisellä tavalla, eli kukin mies pelasi oman sarjansa ja tulokset laskettiin yhteen. Porraspelit keilattiin baker-pelitavalla, ukot peräkkäin ruutu kerrallaan yhteen sarjaan.

Tämänvuotinen liiga kiinnostaa meitä suomalaisia sen vuoksi, että viime keväällä Amerikan peleissään säväyttänyt Santtu Tahvanainen on valittu mukaan Carter-divisioonassa keilaavaan Dallas Strikers joukkueeseen. Komeaan seuraan on Santtu päässyt, Dallasin muut miehet ovat Norm Duke, Bill O’Neill, Tommy Jones ja Matt Ogle.

Liigan pelejä pääsi seuraamaan PBA:n YouTube-kanavalta, mutta minkäänlaista tulospalvelua en onnistunut löytämään lukuun ottamatta ruudulla juossutta nauhaa. Edes joukkueen, saati pelaajien, nimiä ei laskimissa näkynyt. Onneksi PBA:n tapaan joka ukkelilla on nimi isolla selässä. Henkilökohtaisia tuloksia ei ainakaan tätä kirjoitettaessa ollut saatavilla, halutessa ne sai tallenteita selaamalla.

Anthony divisioona keilasi omat pelinsä Suomen aikaa torstai-iltana ja perjantaina aamuyöllä. ­­­­Kahden edellisen vuoden mestari, kisakaupunki Portlandin oma joukkue Lumberjacks, oli karsinnan ykkönen ja meni siis finaaleihin ylimmälle askelmalle. Porraspelien ensimmäisessä matsissa Motown Muscle Detroitista kaatoi New York King Pinsin komein lukemin 247-235. Toiseen peliin radoille tuli Los Angelesin LA X, joka sai todeta Motownin paremmakseen pistein 239-224. LA X:n ankkuri Jason Belmonte teki kymppiruutuun ensin kaadon, mutta vetäisi toisen heittonsa leveäksi ja jätti keilat 1-2-4-8. Motownin ankkuri Anthony Simonsen varmisti voiton kaadollaan.

Mikään puu ei kasva taivaaseen asti, sen sai Motown kokea, kun panimoporukka PBR Milwaukee Pounders otti voiton ja loppuottelupaikan niukasti sarjoin 189-185. Poundersin ankkuri Ryan Ciminelli hoiti homman kotiin kymppiruudun kaadollaan.

Loppuottelun alkuun Pounders teki kaksi tyhjää ja Lumberjacks pääsi karkuun. Viidenteen ruutuun Portlandin Wes Malott jätti 2-4-10 reiän, mutta paikkasi sen ja sai kotiyleisön ulvomaan. Lumberjacksin kolme peräkkäistä nurkkakeilaa päästi Milwaukeen taas lähelle, mutta AJ Chapmanin imukasi kahdeksannessa ruudussa jätti heidän kirinsä vajaaksi. Kris Pratherin kaato Portlandille yhdeksännessä ruudussa petasi Malottille voittosauman. Yksi kaato vaadittiin, ”Big Nasty” teki kaksi ja niin Portland Lumberjacks lähtee tavoittelemaan sunnuntain finaalissa ennennäkemätöntä kolmatta perättäistä Elias Cupin voittoaan. Loppuottelun tulokset kirjattiin 223-172.

 

Tahvanaiselta vakuuttavaa peliä

Carter divisioonan karsinta perjantai-iltana oli tiukka kisa Dallas Strikersin ja Las Vegas High Rollersin välillä. Vegas johti kolme ensimmäistä sarjaa, neljännessä se hieman sakkasi ja Dallas siirtyi parilla pisteellä piikkiin. Viidennen sarjan joukkueet keilasivat tasatahtiin, eikä eroa syntynyt. Ratkaisu tuli kuudennessa sarjassa, johon Dallas sai vain 970 ja Vegas otti ykköstilan lyömällä 1086. Joukkueiden yhteistulokset olivat Vegas ensin mainittuna 6662 ja 6550. Kolmanneksi pelasi Chicago Hitmen ja ensimmäiseen otteluun jäivät Silver Lake Atom Splitters Los Angelesista ja Snickers Waco Wonders Texasista.

Dallasin peli oli täysin kahden miehen harteilla. Ankkuri Matt Ogle ja Santtu Tahvanainen kannattelivat joukkuettaan koko ajan. Ogle teki kuuteen sarjaan tasan 1500, parhaallaan hän sai 298. Tahvanaisen lukema oli 1404, ensimmäiseen sarjaan hän teki 279. Kun joukkuetulos oli 550 päälle paritahdin, hoitelivat Ogle ja Tahvanaisen siitä 504 pistettä. Eipä siitä muille paljoa jäänyt.

Porraspelien ensimmäisessä matsissa veteraanivetoinen, Walter Ray Williams Jr. ja Parker Bohn III, Waco Wonders aloitti komeasti. Yhdeksän kaatoa alusta, kunnes Bohnille jäi seiskapalikka seisomaan. Voitto Atom Splittersistä tuli lukemilla 279-232. Toinen ottelu Hitmeniä vastaan ei ollut samanlaista ilotulitusta. Waco voitti matsin niukasti 177-169 kun Chicagon kaksi viimeistä ruutua toivat reiät Nick Patelle ja Dom Barrettille. Wonders jatkoi pelejä ja sai vastaansa Dallas Strikersin. Sarjan komein suoritus oli Waondersin Thomas Larsenin 6-7-10 reiän paikko. Dallas johti sarjaa lopussa, mutta Wacolla oli mahdollisuutensa. Bohn tarvitsi kaksi kaatoa kymppiruudussa, mutta heitto jäi pahasti vajaaksi, keilat 3 ja 7 jäivät pystyyn. Strikers eteni loppuotteluun Las Vegasia vastaan pistein 225-216.

Finaalisarjassa High Rollers jäi heti jälkeen kahden tyhjän myötä. Joukkue kuitenkin kuroi eroa kiinni, mutta Tahvanaisen ja Jonesin tupla oli ratkaisu. Santtu ja Tommy tekivät täydellistä työtä, kaksi kaatoa kummallekin. Kun apua tuli muiltakin ja ankkurin paikalla Matt hoiti homman kotiin loppujonolla, Dallasin voittopisteet olivat selvät 256-214.

Dallasin managerina toimiva Norm Duke osoitti hyvää pelisilmää, kun joukkuetta koottiin toukokuussa. Hän valitsi ensimmäisellä kierroksella Tahvanaisen, vaikka ei ollut koskaan tavannut suomalaisnuorukaista. O’Neill ja Jones vakuuttivat Duken ottamaan Santun. Valinta oli oikea, porraspelien kahdella kierroksella Tahvanainen teki kaikissa neljässä ruudussaan kaadon. Toisella kierroksella Duke valitsi Oglen, joka oli porukan paras keilaaja karsinnassa ja ratkaisi molemmat ottelut ankkurina.

Dallas Strikers eteni sunnuntaina keilattavaan Elias Cupin loppuotteluun, jossa vastaan asettuu siis kotiradoillaan keilaava Portland Lumberjacks.

 

Pekka Korpi

Kuva PBA

PBA:n sivuille