PBA:n kauden päättää 16 parhaan keilaajan Playoffs. Pelaajat ovat keränneet pisteitä kauden aikana ja 16 parasta eteni kauden loppuhuipennukseen. Tuoreen kilpailun edelliset voittajat ovat Kris Prather ja Bill O’Neill.

16. Andrew Anderson      8120

Jason Belmonte päätyi sijalle 15, mutta hän lähti kotiin Australiaan tukemaan raskaana olevaa vaimoaan. Näin Andrew Anderson pääsi mukaan kilpailuun.

Kilpailun voittajalle on luvassa satatuhatta dollaria. Kisa keilataan Connecticutin osavaltiossa Milfordissa, joka käytännössä on New Yorkin esikaupunki. Rataolosuhteena käytetään 44 jalkaa pitkää legenda Carmen Salvinon mukaan nimettyä hoitoa.
Kisan pelimuoto on perinteinen cup, ykkönen kohtaa 16., kakkonen 15. jne. Kaavio on kiinteä, eli ykkönen Kyle Troup ja kakkonen Chris Via eivät voi kohdata ennen loppuottelua. Kussakin ottelussa keilataan kahdesta pisteestä. Sarjan voittaja saa pisteen. Jos pisteet kahden sarjan jälkeen ovat tasan, pelataan kahden ruudun uusinta. Jos sekin menee tasan, jatketaan yhden heiton uusinnoilla ratkaisuun saakka.

Ensimmäisenä radoille astelivat Kyle Troup ja Andrew Anderson. Troup aloitti neljällä kaadolla ja etumatka vain lisääntyi Andersonin toisen ruudun reiän myötä. Kyle klippasi 6-10 ryhmästä missin viidenteen ruutuun ja Andrew kavensi eroa kahdella tuplallaan, mutta vaikka hän jatkoi kaatamista kymppiruutuun saakka, ylimääräisellä jäänyt kymppi antoi Troupille mahdollisuuden ja tämä käytti sen ja vei ensimmäisen sarjan niukasti 234-233.

Anderson aloitti toisen sarjan paikkaamattomalla 2-8-10 reiällä. Troup lisäsi eroa triplallaan, kun Andrew ei vaan saanut kymppejä nurin. Kuutosruutuun Kylelle jäi seiskakeila heilumaan pöydälle ja Anderson käytti tilaisuuden hyväkseen. Hän löysi linjan ja kaatoi kahdesti, kolmesti ja neljännenkin kerran, Troupin jäädessä odottelemaan kymppikeilan kanssa. Kahdeksannessa ruudussa ero oli enää yhdeksän pistettä. Anderson löi vielä kerran ja nousi johtoon. Kyle tempaisi yhdeksännessä ruudussa keskeltä läpi ja otti pois vain neljä keilaa, paikolla toiset neljä. Tämä ratkaisi sarjavoiton Andersonille 225-212.
Raskaat pisteet olivat tasan 1-1 ja edessä oli kahden ruudun uusinta. Sen aloitti Anderson, joka pallo liukui sen verran vajaaksi, että sanomaan pääsee ja kymppihän siitä pystyyn jäi. Näin avaimet olivat Troupilla, kolmella kaadolla tulisi voitto ja jatkopaikka. Ensimmäinen oli rouhiva vajaa, talonmies hoiteli kymppikeilan nurin. Toisesta ei ollut epäilystäkään. Kolmas oli hiukkasen paksu, mutta neloskeila totteli ja kaatui muiden mukana. Troup voitti uusinnan 58-26, matsin 2-1 ja meni jatkoon.

Toisessa ottelussa kohtasivat kahdeksanneksi sijoitettu Anthony Simonsen, jolla ei ole voittoja pariin vuoteen, edellinen on vuodelta 2019, ja yhdeksäs Thomas Larsen, tuore Masters-voittaja Tanskasta. Ensimmäisessä sarjassa mentiin lähes tasatahtia puoliväliin saakka, kunnes Simonsen teki paikon Larsenin kaatoa vastaan. Loppu oli taas tasatahtia ja tuon sarjan juutti voitti 244-238 ja otti johdon 1-0.

Simonsen valitti henkilökunnalle sarjatauon aikana keilojen asettelusta, hänen mielestään ne eivät olleet oikein. Hän otti ensimmäisessä sarjassa sääntöjen sallimat kaksi uutta patteria, mutta asialle ei mitään tehty. Toisen sarjan alkuun hän löi aivan nokkaan ja 4-6-7 reiästä tuli tyhjä ruutu. Larsenilla ei ollut mitään ongelmia keilojen kanssa, ei niiden pystytyksessä eikä kaatumisessa. Hän hoiteli homman yhdeksällä kaadolla alusta alkaen. Kymmenes heitto oli aivastuksen paksu ja jätti pystyyn ysikeilan. Tuloksin 279-224 hän voitti toisenkin sarjan ja koko ottelun pistein 2-0. Näin Thomas etenee toiselle kierrokselle ja kohtaa Kyle Troupin.

Pelin jälkeen Thomas jutteli haastattelija Kimberly Presslerin kanssa ja kertoi, että Mastersin voitto antoi hänelle aimo annoksen itseluottamusta ja se vie häntä nyt eteenpäin.

Sunnuntaina pelaavat vastakkain Chris Via ja Christian Azcona sekä Kris Prather ja EJ Tackett.

PBA:n sivuille