PBA:n kausi huipentuu juhannuksena Tour Finalsiin, jossa kahden viime kauden pistetaulukon kahdeksan parasta miestä kisailevat leppoisasti suhteellisen pienistä rahoista. Voittaja saa” vain” 30.000 dollaria. Kilpailu keilataan Arlingtonissa Washingtonin osavaltiossa Strikerz Bowling-hallissa, Seattlen lähellä. Kahdeksan osallistujaa, EJ Tackett, Kyle Troup, Dom Barrett, Jakob Butturff, Anthony Simonsen, Jason Belmonte, Packy Hanrahan ja Kris Prather on jaettu kahteen ryhmään. Nämä porukat keilasivat ”karsinnassa” neljä sarjaa, ensin kaksi 38 pitkällä Wayne Webb-hoidolla ja sitten toiset kaksi 43 jalkaa pitkällä Earl Anthony-hoidolla. Neljän sarjan yhteistuloksella saatiin kumpikin ryhmä järjestykseen, jossa sunnuntaina keilataan porraspelit. Lopulta kummankin porraspelin voittajat kohtaavat turnauksen loppuottelussa.

Ensiksi keilasivat Tackett, Troup, Barrett ja Butturff. Tämä kisa kaventui kahden miehen kiistelyksi jo ensimmäisessä sarjassa, jossa Troup teki 229 ja Tackett 213. Muut kaksi jäivät alle parin. Tackett oli aloittanut pelin poikkeuksellisesti uretaanilla, tai lähes uretaanilla. Keltainen Motiv Tank on ”hybridipallo”, jolla jopa Indianan kierrehirmu pystyi keilaamaan reunasta. Sarjan lopussa EJ vaihtoi kuitenkin reaktiiviin ja homma alkoi toimia. Toiseen sarjaan hän vaihtoi vielä voimakkaampaan reaktiiviin, aloitti neljän kaadon jonolla ja lopetti toiseen. Kymppiruudun pötkössä kaksi heitoista meni ylipuolelle, mutta samannäköiset ruksit pöytäkirjaan merkittiin. Sarjalla 255 hän ohitti Kylen. Tehtiin hoito ja radalle levitettiin öljyä pidemmälle. Kuitenkin vain Barrett vaihtoi Tackettin seuraksi reaktiiviin, muiden jatkaessa uretaanilla. Ensimmäisessä sarjassa Troup kavensi eroa Tackettiin, Barrett ja Butturff olivat pudonneet kelkasta. Viimeisessä sarjassa johto vaihteli muutamaankin kertaan. Ensin Tackettin heitto meni paksuksi nelosruudussa ja jätti 4-6 reiän. Troup oli menossa ykkösportaalle, mutta ysiruudun hiljainen heitto nousi nokkaan ja pystyyn jäi ”iso kirkko”, 4-6-7-9-10, joka tietenkin jäi paikkaamatta. EJ kiitti ja pokkasi, teki kymppiruutuun kaksi kaatoa ja otti ykkössijan yhteistuloksella 916. Troup sai tasan 900, Dom kiri 866 ja Jakob jäi neljänneksi pistein 806.

Toisen ryhmän kilpailu oli koko joukolla huomattavasti tasaisempi ja kovatasaisempi. Viimeisen sarjan alkaessa koko sakilla oli vielä hyvät mahdollisuudet ykkössijaan, mutta lopulta Tour Finalsin viimevuotinen voittaja Belmonte tälläsi 259 ja otti piikkipaikan yhteistuloksella 969. Hanrahan ja Simonsen aloittivat viimeisen sarjan viidellä kaadolla, mutta Belmo laittoi vielä yhdellä paremmaksi ja se oli ratkaisu. Kovaa siis keilasivat muutkin. Hanrahan vasuroi 257 ja Simonsen 256. Heille kertyi yhteispisteitä 942 ja 933. Prather oli kovassa vedossa lyhyellä hoidolla, sarjat 238 ja 239 antoivat siinä vaiheessa kakkossijan. Pitkää hoitoa Kris ei kuitenkaan saanut haltuun ja sarjoin 209 ja 201 hän jäi selvästi porukan viimeiseksi, 887.

Sunnuntai-iltana molemmat ryhmät keilaavat porraspelin, jossa loppuottelu on muotoa paras kahdesta. Kaiken huipennukseksi kummankin ryhmän ykköset pelaavat voitosta paras kahdesta-menetelmällä. Suomen aikaa klo 21.30 BowlTV:ssä alkaa viiden tunnin keilailushow.

PBA:n sivuille