Helsingin GB:n Pyry Puharinen ja Porin Giantsin Peppi Konsteri kruunattiin Tuusulassa nuorten Suomen mestareiksi. Miesten loppuottelussa Puharinen teki upean nousun Lenni Juutilaista vastaan ja nousi toisessa sarjassa 51 pisteen takamatkalta voittoon 466-451. Naisten loppuottelussa Konsteri voitti Mila Nevalaisen 438-413. Miehissä pronssia saavutti Karo Hilokoski ja naisissa Saana Hänninen.

Nuorten SM-finaalien kaikki tulokset:

Miesten tulokset

Naisten tulokset

Upea oli nuorten SM-finaali sunnuntaina. Miesten loppukilpailussa kahdeksan sarjan avausosiossa Lenni Juutilainen keilasi itsensä kärkeen hienolla tuloksella 1988 keskiarvolla 248,50. Tässä kohtaa Pyry Puharinen oli tuloksissa toisena 114 pistettä Juutilaista perässä. Puharisen nousu kohti Suomen mestaruutta alkoi kuitenkin Round Robinissa. Siinä Puharinen keilasi viiteen sarjaan 1195 pistettä ja nousi tuloksissa kärkeen ja matkasi suoraan loppuotteluun.

Tulokissa toiseksi jäänyt Juutilainen kohtasi välierässä vastikään nuorten MM-joukkueeseen nimetyn, Helsingin Patteria edustavan Karo Hilokosken, joka puolestaan teki hienon nousun mitalipeleihin. Välierässä Juutilainen voitti molemmat sarjat ja eteni loppuotteluun tuloksella 454-383.

Nuorten miesten mitalistit vasemmalta: Lenni Juutilainen, Pyry Puharinen ja Karo Hilokoski.

Myös loppuottelun avaussarjassa Juutilainen keilasi vahvasti ja vei ensimmäisen sarjan nimiinsä 238-187, joten tilanne näytti Puharisen kannalta vaikealta. Ja mitä vielä, loppuottelun toisessa sarjassa Puharinen osoitti sen, että tilanteet voivat keilailussa muuttua nopeasti. Puharinen keilasi päätössarjaan 279 pistettä ja nousi Juutilaisen ohi Suomen mestaruuteen 466-451.

– Olihan tämä hienoa voittaa. Junioreissa olen yhden Suomen mestaruuden voittanut, mutta tämä itseltäni puuttui. Aamulla ei ollut itselläni sellaista tunnetta, että voittaisin täällä. Tiesin, etten ole niin vahva pelaamaan uretaaneilla, jos verrataan moniin muihin hyviin keilaajiin täällä, koska uretaaneilla pelaaminen ei ole oma vahvuus. Oli kiva huomata, että pärjään nyt siinäkin pelissä. Siinä mielessä positiivinen yllätys, 21-vuotias Puharinen sanoo.

Puharinen on ikäisekseen kokenut ja monissa tiukoissa paikoissa keilannut peluri, mikä näkyi loppuottelussa, kun hanskoja ei heitetty tiskiin, vaikka Juutilainen karkasi johtoon.

– Olen itse monta kertaa saanut niin sanotusti turpaan, vaikka olisinkin johtanut 50 pisteellä. Tiesin, että peli on käännettävissä. Aavistin, että Lennillä voi tulla haasteita pelin edetessä ja olin hyvässä tilanteessa, kun sain yksin heittää oikealta puolelta. Luotin tekemiseeni ja päätin, että nyt mennään vain heitto kerrallaan. Niin kauan kuin on teoria voittaa,  on mahdollisuus kääntää peli, Puharinen kuvailee loppuottelun etenemistä.

Todella kova oli kattaus miesten loppukilpailussa, kun katsoo kuinka paljon mukana oli tasonsa jo näyttäneitä huippukeilaajia ja maajoukkuemiehiä.

– Voittaminen on aina kivaa, vaikka pelattaisiin kahvikupista, mutta onhan tässä seurassa Suomen mestaruuden voittaminen erityistä varsinkin, kun tiesin jokaisen vastustajan treenanneen erittäin kovaa. Itse en ole niin paljoa keilannut, mutta varmasti tästä sai jotain kipinää jatkoon, Puharinen sanoo.

Peppi Konsterille upea saavutus ennen seuraavia haasteita

Viime vuosina huikeasti menestynyt Peppi Konsteri oli varmasti ennakkosuosikki nuorten naisten mestariksi ja se unelma toteutui. Konsteri oli viime vuonna Yhdysvalloissa pelaamassa, eikä päässyt vuosi sitten nuorten SM-finaaleihin. Nuorten Suomen mestaruus oli Konsterille ensimmäinen.

– Kyllä tänne tultiin tänään voittamaan ja hienoa oli, että uskalsin laittaa sen selkeäksi tavoitteeksi itselleni ja pää kesti sen. Työ tuottaa tulosta, Konsteri sanoo.

Hänellä on tulossa kiireinen loppukevät ja kesä, kun edessä on pian lähtö Yhdysvaltoihin, minkä lisäksi kesällä edessä ovat naisten EM-kilpailut sekä nuorten MM-kilpailut.

– Tämä voitto antaa todellakin itseluottamusta tuleviin koitoksiin. Onnistuminen auttaa jatkoa ajatellen ja tänäänkin sai pelata monipuolisesti erilaista keilaamista.

Loppuottelussa Konsteri voitti Helsingin GB:n Mila Nevalaisen, joka niin ikään nimettiin nuorten MM-joukkueeseen. Konsteri oli tuloksissa ykkösenä sekä kahdeksan sarjan ensimmäisen osion että Round Robinin päätteeksi ja matkasi Puharisen tavoin suoraan loppuotteluun. Välierässä pelasivat Nevalainen ja Jyväskylän JBC:tä edustava Saana Hänninen. Nevalainen voitti välierän 464-348.

Nuorten naisten mitalistit: Mila Nevalainen, Peppi Konsteri ja Saana Hänninen.

Vaikka Konsteri hallitsi hienosti loppukilpailua, hän muistuttaa, ettei tämän tason kilpailuiden voittaminen ole ikinä helppoa.

– Suomen mestaruus merkitsee paljon ja ikinä voittaminen ei ole helppoa. Enemmän tässä lajissa tulee turpaan kuin voittoja. Oli hienoa voittaa tänään. Tämä antaa myös hyvää potkua sinne nuorten MM-kilpailuihin. Vähän pitää sitä varten treenata vielä lisää uretaaneilla pelaamista, Konsteri sanoo.

SKL lähetti nuorten SM-finaalit suorana kokonaisuudessaan YouTuben puolella ja voit katsoa kilpailun myös jälkilähetyksenä:

SKL:n livelähetys Tuusulassa

Tulokset:

Rataolosuhde

Seurasimme aikaisemmin päivän etenemistä:

Pyry Puharinen, Lenni Juutilainen ja Karo Hilokoski miesten mitalipeleihin

Jännittävien vaiheiden jälkeen Pyry Puharinen keilasi Round Robinin päätteeksi suoraan loppuotteluun. Viiteen sarjaan Puharinen keilasi 1195 pistettä ja nousi Lenni Juutilaisen ohi. Juutilainen kohtaa miesten välierässä Karo hilokosken, joka keilasi viimeiseen sarjaansa 277 pistettä ja nousi kolmannelle sijalle.

Naisten ja miesten välierät alkavat samaan aikaan heti radanhoidon jälkeen.

Peppi Konsteri, Mila Nevalainen ja Saana Hänninen naisten mitalipeleihin

Peppi Konsteri oli naisten Round Robinin jälkeen selvä ykkönen ja jatkaa suoraan loppuotteluun! Välierässä kohtaavat Mila Nevalainen ja Saana Hänninen. Nevalainen keilasi upeasti Round Robinissa viiden sarjan tuloksen 1177 ja oli Konsterin jälkeen toisena. Hänninen taisteli puolestaan hienosti itsensä kolmanneksi viimeisessä sarjassa. Eroa neljänneksi sijoittuneeseen Pinja Laukkaseen oli lopulta vain 17 pistettä.

Poikien Round Robin pelataan seuraavaksi.

Avausosio keilattu – 6 parasta jatkavat

Avausosio on keilattu ja noin klo 15.10 jatketaan naisten Round Robinilla.

Avausosiossa nähtiin kovia tuloksia ja äärimmäisen tiukkaa taistelua jatkopaikasta. Esimerkiksi miehissä kuudenneksi sijoittuivat tasapisteillä Roni Leskinen ja Leevi Saikkala. Paremalla viimeisen sarjan tuloksella Roni Leskinen jatkaa Round Robiniin. Miesten ykköstuloksen hurjasteli Lenni Juutilainen, joka tykitti huiman kahdeksan sarjan tuloksen 1988 ja eroa pelkästään kakkossijaan oli yli sata pistettä. Naisissa selvällä erolla muihin kärkipaikalle keilasi Peppi Konsteri, ja viimeisen jatkopaikan 15 pisteen erolla rajaan lunasti Reetta Neuvonen.