Junioreiden EM-kilpailuiden pelit saatiin käyntiin sunnuntaina poikien parikilpailulla. Kärjen osalta vauhti oli hurjaa, kun ensin aamulla hollantilaispari rikkoi junioreiden EM-parikilpailun karsinnan piste-ennätyksen, mutta myöhemmin toisessa lähdössä ruotsalaiset pistivät vielä paremmaksi. Suomen pelaajilla haasteita riitti sen verran, että mitalia ei parikilpailusta tullut, mutta paljon on vielä EM-turnausta jäljellä. 

Aamuerässä kilpailivat EM-debytantit Luukas Väänänen ja Jani Soukka, joille kuuden sarjan tulos 2370 oli pelaajille itselleen odotuksiin nähden pettymys, kun sillä jäätiin ensimmäisessä lähdössä tuloksissa yhdeksänneksi. Kuten sanottu, paljon on on turnausta jäljellä eri osioiden myötä ja molemmilla keilaajilla oli myös paljon hyvää. Esimerkiksi Soukka heitti kolmeen viimeiseen sarjaansa jo 694 pistettä.

Kilpailun kaikki tulokset 

– Kaikilla pelaajilla oli tänään sekä hyviä että huonoja hetkiä. Meillä oli haasteita sen kanssa, miten tuo rata kuluu pelien aikana. Niin valtava määrä menee uretaanipalloja radoilla, ettei hetkeen ole tullut vastaan. Rata kuluu siitäkin johtuen eri tavalla, mitä on totuttu näkemään. Seuraavissa peleissä ollaan paljon viisaampia. Ensimmäinen peli vasta takana ja tästä jatketaan seuraaviin koitoksiin, kommentoi valmentaja Juha Immonen kaikkien poikien tekemistä sunnuntaina.

Jani Soukka ja Luukas Väänänen keilasivat päivän ensimmäisessä lähdössä.

Aamuerässä ”yksinläpi” olivat isäntämaa Hollannin Vince van der Loo ja Kenneth Ramos, jotka tykittivät kahteen mieheen 233,8 pisteen keskiarvolla tuloksen 2806, joka oli junioreiden EM-parikilpailun karsinnan uusi ennätystulos.

Rami Mukkula ja Simon Tissarinen saapuivat aikaisin hallille seuraamaan Väänäsen ja Soukan otteita, ja pääsivät itse pelaamaan klo 14.15 Suomen aikaan alkaneessa erässä. Myös heille kyseessä on ensimmäiset arvokilpailut.

Mukkulalla oli Suomen pelaajista tänään parhaiten oma pelaaminen tasapainossa ja hän keilasi tuloksen 1301, joka riittää avauspäivän jälkeen All Events -tuloksissa sijalle yhdeksän. Tissarisella peli ailahteli enemmän ja kaksikko ylsi lopulta yhteistuloksella 2436 (203 KA) parikilpailun kuudenneksi. Matkaa mitalipeleihin jäi lopulta 183 pistettä.

– Todella siistiä oli kuitenkin keilata tänään ja hallissa oli erittäin hieno tunnelma. Fiilis oli korkealla koko pelin ajan, kertoi Rami Mukkula pelien päätteeksi.

Hallissa tosiaan oli juniorikisoille tuttu meteli päällä koko päivän ajan ja välillä tuntui, ettei jokaista pelaajien onnistumista seurasi taputus- ja huutomyrsky.

– Kyllä se fiilis tuonne radoille tarttui. Ei siellä edes pelaaja tiennyt, ketä milloinkin kannustettiin, mutta koitin itsekin imeä siitä metelistä voimaa omaan tekemiseen. Juhan kanssa juteltiin, että mistä lähdetään pelaamaan ja mitä muutoksia tehdään, niin niistä päätöksistä suurin osa onnistui tänään ja sen ansiosta itselle tuli ihan hyvä tulos. Tänään keskityttiin hyvän heiton tekemiseen.

Mukkulan pari Tissarinen ei myöskään laita päätä pensaaseen, kun hyviä asioita löytyi omastakin tekemisestä.

– Ekat kisasarjat takana ja suurimmaksi osaksi sain kyllä hyviä heittoja, mutta pallon reaktio ei tänään ollut sellaista mitä olisin halunnut. Myöskään jokaista heikompaa heittoa ei onnistuttu tänään nollaamaan ja sitä asiaa pitää myös parantaa, Tissarinen sanoo.

Mukkulalla sattui viimeiseen sarjaan erikoinen tilanne. Sarjan alussa hän teki paikkoheiton onnistuneesti, mutta pian tulosruudulle ilmestyi yliastumisen merkki. Mukkula sekä Suomen valmennus reagoivat tilanteeseen nopeasti, sillä koneista ei kuulunut normaalia ääntä, joka yliastumisen seurauksena tulee, minkä lisäksi punaista valoakaan ei syttynyt ratojen välissä.

Tilanne aiheuttikin hetkeksi melkoisen torikokouksen radoille ja lopulta asiaa tarkistettiin videolta asti. Lopulta siinäkin todettiin, ettei Mukkula ollut astunut yli ja tärkeät 12 pistettä saatiin taululle. Asiaan tuli vielä lisävarmistus, kun Mukkulalla jouduttiin kymppiruudussa taas korjaamaan yliastuminen, jota ei tapahtunut.

– Katoin, että siellä se F on ruudussa, vaikka mitään ääntä ei kuulunut, eikä kenkä lipsunut mitenkään alta. Onneksi asia korjattiin ja oltiin tarkkana, että saatiin pisteet, jotka ansaittiin, Mukkula sanoo.

Jos hollantilaiset hurjastelivat avauserässä, vielä kovemman tuloksen tekivät Ruotsin Robin Ilhammar ja Carl Eklund, jotka pistivät aamupäivällä rikotun ennätyksen välittömästi historiaan keilasivat itsensä kärkeen tuloksella 2838 (236.5 KA).

Poikien parikilpailussa mitalipeleihin lopulta etenivät:

1. Robin Ilhammar ja Carl Eklund SWE 2838
2 Vince van der Loo ja Kenneth Ramos NL 2806
3. Paul Purps ja Patrick Weichert GER 2664
4. Anton P.V Petersen ja Nicolas Carter DEN 2619 

Tyttöjen parikilpailu maanantaina

Tytöt pääsevät vihdoin pelaamaan pienen odottelun ja lauantain välipäivän jälkeen. Aamupäivällä klo 10.00 Suomen aikaan radoilla pelaavat valmentaja Heli Turjan johdolla Peppi Konsteri ja Mila Nevalainen, jotka ovat hallitsevia junioreiden EM-parikilpailun kultamitalisteja vuodelta 2019. Iltapäivällä puolestaan pelaavat klo 14.15 alkaen debytantit Roosa Pusa ja  Pinja Laukkanen

– Jännittävillä fiiliksillä lähdetään.Vähän jopa ärsyttää, että tässä on jouduttu odottamaan, Peppi Konsteri nauraa.

– Hyvää jännitystä on ilmassa. Ihana on ollut päästä takaisin tähän kisahuumaan ja meteli tuolla hallissa on ihan parasta. Huomiselle olemme juonineet, että pystyisimme sitä parikultaa puolustaa. Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle, vaan huomenna pitää keilata itsensä sinne neljän parhaan joukkoon, Konsteri sanoo.

Kilpailun tulokset 

Kilpailujärjestäjän livestream