World Series of Bowlingiin kuuluva PBA Cheetah Championshipin radanhoito on yllättäen nimeltään Cheetah. Se on eräs kiertueen lyhimpiä, 35 jalkaa, eli reilut kymmenen ja puoli metriä. Selvennykseksi, homma menee näin: keilarata on 60 jalkaa pitkä rajaviivalta ykköskeilaan, eli n. 18 metriä. Tässä radanhoidossa öljyä on siis alusta reilut kymmenen metriä ja loput vajaa kahdeksan metriä on ilman öljyä. Pallolla siis riittää matkaa, jolla tarttua rataan ja nousta. Yleensä tällaista hoitoa keilataan reunasta ja useimmat ammattimiehet käyttävät uretaanipalloja.

Cheetahin karsintavaihe oli todellista ruotsalaisjuhlaa. Kymmenen sarjan karsinnan parhaan tuloksen teki muutaman vuoden takainen juniorien Euroopan mestari William Svensson Ruotsista. Hänen pelinsä oli välillä loistokasta, mutta suuresti ailahtelevaa. Ensimmäisen blokin sarjat olivat 207, 275, 268, 180 ja 275. Toisessa osassa meno oli samanlaista, 279, 257, 279, 277 ja lopuksi 176. Yhteistulos 2473 antoi siis ykkössijan. Svenssonin kärkipaikka oli selvä, Tommy Jones on toisena yli sadan pisteen päässä, 2362. Kolmantena on toinen Svensson, Jesper, joka ei ole Williamille mitään sukua. Jepen tulos on 2351. Ruotsalaismenestystä täydensi kymmenenneksi heittänyt Martin Larsen.

Suomalaismenestys karsinnassa ei ollut kaksinen. Santtu Tahvanainen keilasi sijalle 24. Hän jäi karsintarajan 2273 tehneelle Andrew Andersonille 39 pistettä. Osku Palermaa jäi kauemmas tuloksellaan 2157.

Santun mietteet pelin jälkeen olivat: ”Olipahan peli, ekat viis sarjaa meinas näyttää todella hyvältä, mutta ekan ja kolmannen sarjan tuplan päälle kympin ekaan tuli reikä, jota en paikannu, nii jäi niihin tulos 20jotain. Mut silti ihan tyytyväinen tulokseen ja peliin yhtä missiä lukuun ottamatta.
Toinen osio se sitten olikin vuoristorataa, kaksi ensimäistä sarjaa oli aivan hirveetä, ei mitään tolkkua omassa pelissä, mut onneksi sain kasattua heiton viimeiseen kolmeen sarjaan ja heitettyä 150+ niihin, niin sain kelpo tuloksen Championshipiä ajatellen, varsinkin kun se pelataan samalla olosuhteella, kuin WSOB:n esikarsinta, joka oli itelle erittäin suotuisa. Huomenna uudella ilmeellä heitto kerrallaan ja koitetaan päästä top 16 sakkiin!”

Oskun kommentti ensimmäisen blokin jälkeen oli maltillisempi: ” Aika ärsyttävä ensimmäinen blokki. Kroppa/sormi olisi tarvinnut välipäivän. Aloitin pelillisesti huonoimmalla sarjalla, mutta tuli jotenkin 250, toinen vielä kolme kehnoa vetoa, 190. Sitten mielestäni pelasin lopun ihan kivasti, mutta ei vaan tullut jonoja ja kaikki missit väärään suuntaan. Illalla tarvitaan hyvä blokki.”

Karsinnan 16 parasta keilaajaa jatkaa pelejä ensi maanantaina mies miestä vastaan vaiheessa, jossa ottelut ratkaistaan paras viidestä otteluin. Kahden kierroksen jälkeen neljä voittajaa ja paras viimeisen kierroksen häviäjä etenevät porraspeliin.
Kaikkien kolmen eläinkisan, Cheetah, Scorpion ja Shark, karsintapelien perusteella 30 kärkimiestä pääsee keilaamaan PBA World Championshipin jatkopeleihin. Scorpionin ja Sharkin karsinnat keilataan seuraavina päivinä.

 

Pekka Korpi

Kuva: PBA

Tulossivulle

PBA:n sivuille