Mukaan päässeet kahdeksan miestä ratkoivat ensin loppuottelijat kahden ryhmän porraspeleissä. Sitten kaksi ryhmävoittajaa, Kyle Troup ja Anthony Simonsen, molemmat kahden käden miehiä, keilasivat turnauksen voitosta loppuottelussa, joka keilattiin kahden sarjan voitto-periaatteella. Loppuottelupari oli sama, kuin viime vuonna, silloin Troup voitti mestaruuden kahden ruudun uusinnassa. Lisävaikeutta toi, että oikeanpuoleisella radalla oli 38 jalkaa lyhyt Marshall Holman-hoito ja vasemmanpuoleisella koko päivän käytetty 46-jalkainen Johnny Petraglia-rasvaus.

Loppuottelun ensimmäinen sarja ei aluksi suuria tuloksia luvannut. Simonsen teki tuplan sarjan alkupuolella, ei muuta, Troup puolestaan teki kaatoja pitkällä hoidolla, paikkoja lyhyellä, eroa oli kahdeksan pistettä Simonsenille viidennessä ruudussa. Puolisarjassa Kyle sai myös lyhyen hoidon haltuun ja paukutti loppuun kuusi kaatoa jonoon. Kun Anthony ei pystynyt vastaamaan kuin tuplalla, meni ensimmäinen sarja Troupille 247-212.

Toisessa sarjassa Simo ryhdistäytyi, hän teki alusta viisi kaatoa ennen kuudennen ruudun kymppipaikkoa. Troup puolestaan sai vain yhden tuplan ja kolme kymppipaikkoa, mainostauolla ero oli Simonsenille 32 pistettä. Anthony jätti tuon kymppipaikkonsa ainoaksi ja veti loppusarjan kaatoja umpeen, voitti toisen sarjan 279-202 ja pakotti Kylen uusintaan viime vuoden tapaan.

Uusinnan aloitti Troup vasemmalla, pitkän hoidon radalla ja teki kaadon. Simonsenin heitto oikeanpuoleisella lyhyen hoidon radalla jätti neloskeilan pystyyn. Paikon jälkeen hän teki vasemmalla radalla kolme komeaa kaatoa pakottaen Troupin tuplaamaan oikealla. Yhden hän teki, toisesta heitosta jäi taas se kirottu kymppi. Simonsen voitti mestaruuden uusintapistein 50-49. Voitto oli 30 000 dollarin arvoinen, Troup sai 17 000 taalaa.

Troup voitti ykkösryhmän

Ryhmä ykkösen loppuottelussa asettuivat vastakkain sijoituspelien ykkönen Bill O’Neill ja kilpailun viimevuotinen voittaja Kyle Troup. Ottelun pelitapa oli kaksi voittosarjaa ja hoitona Billin valitsema 46 jalkaa pitkä hoito..
Troup otti ensimmäisessä sarjassa johdon alkupuolen triplallaan, kun taas O’Neill teki kaatoja vasemmalla radalla ja paikkoja oikealla. Puolisarjassa ero oli Troupille 19 pistettä. O’Neill sai viimein tuplan ja triplan, mutta kun Troup lopetti sarjansa tuplalla, piti Billin tehdä kaksi kaatoa voittaakseen. Kymppi jäi ja Kyle voitti ensimmäisen sarjan 229-219.

Toiseen sarjaan O’Neill vaihtoi palloa ja nosti pelilinjansa lähelle viitosmerkkiä. Se auttoi ja hän aloitti neljällä kaadolla ja otti johdon. Troup tuli kuitenkin perässä ja pani yhden kaadon paremmaksi, viisi. Kuudenteen ruutuun O’Neillin pallo karkasi ylipuolelle, mutta antoi kaadon. Hän hyödynsi tuon tuplaksi, sitten heitto meni taas ylipuolelle ja taas tuli kaato. Todella tuurilla tullut tripla. Dramatiikan huipensi Troupin ysiruudun 7-10 reikä, mikä käytännössä ratkaisi sarjan. Numerot menivät O’Neillille 257-235, sarjat olivat tasan 1-1 ja voittajaa haettiin kahden ruudun uusinnalla.

Sen aloitti Bill vasemmalla radalla kaadolla. Kyle jätti kymppikeilan, toki hän sen paikkasi. Sitten kolme kaatoa jonoon ja tulokseksi tuli 50. O’Neill kaatoi kerran, mutta toisella heitolla jäi hänellekin kymppikeila ja se tiesi matsin voiton menemistä Troupille lukemin 2-1, uusinnan pisteiden ollessa 50-49.

Porraspelien toisessa ottelussa radalle tuli Tour Finalsin hallitseva mestari Troup. Hän otti sarjan heti haltuunsa kaatamalla seitsemän kertaa peräjälkeen alusta alkaen. Chris Via aloitti paikolla ja sai sitten taas juonesta kiinni tehden neljä kaatoa. Hänen kuudennen ruudun heittonsa meni pahasti nokkaan ja jätti pystyyn reiän 3-4-7. Siitä hän sai pois vain yhden keilan. Troup epäonnistui kahdeksannessa ruudussa jättäen 2-8-10 reiän. Vialle aukesi vielä mahdollisuus, mutta hän sai vain kaksi kaatoa ja Troup vei sarjan pistein 253-220.

Ensimmäisessä sarjassa keilasi Via, joka pääsi kisaan mukaan tuuraamaan Australiassa olevaa Jason Belmontea. Vastassa hänellä oli EJ Tackett, joka on voittanut tämän turnauksen kahdesti ja ollut kerran kakkonen viimeisen neljän vuoden aikana. Via oli kisan ensikertalainen, mutta se ei näkynyt hänen otteissaan, kaatoja kaatojen perään. Aivan loppuun saakka, Via teki PBA:n TV-historian 32. täydellisen sarjan voittamalla ottelun 300-236. Via on nyt kolmas mies, joka on tehnyt telkkaritreban kahdesti, muut ovat Sean Rash ja Francois Lavoie.

Sarjan jälkeen halattiin äitiä ja isää. Haastattelussa hän sanoi, että ”Oli hienoa tehdä tämä 300-sarja nyt, kun vanhempani olivat katselemassa ensi kertaa yli vuoteen”.

Simonsen kakkosryhmän ykkönen

Kakkosryhmän sijoitusykkönen Simonsen oli valinnut ratahoidoksi saman 46-jalkaa pitkän kelin.

Kakkosryhmän loppuottelu keilattiin Simonsenin ja Kris Pratherin välillä, jälleen kahden voittosarjan formaatilla. Molemmat miehet takeltelivat alussa, paksuja heittoja, Simonsen teki jopa tyhjän ykkösruutuun. Kahden ruudun jälkeen molemmat miehet vaihtoivat palloa ja päätyivät pelaamaan samanlaisilla Stormin Dark Code palloilla. Simonsen teki neljän kaadon jonon ja otti johdon. Seitsemännessä ruudussa Simo kahvasi heittonsa aivan keskelle ja jätti 3-4-6-710 reiän. Paikolla hän sai kolmoskeilan lentämään vasemmalle, nelonen kaatui, mutta ei seiska, vaikka sitä parikin keilaa kävi taputtelemassa. Tyhjä ruutu. Seuraavassa ruudussa hänen liukunsa meni pitkäksi ja jalka rikkoi yliastumisrajan. Tyhjän ruudun päälle ei tullut isoa menetystä, kun paikkoheitto onnistui. Prather kuitenkin rankaisi vastustajansa kompuroinnista kolmella kaadolla ja voitti ensimmäisen sarjan 231-208.

Toisessa sarjassa mätkittiin kaatoja edestakaisin. Simonsen vaihtoi taas palloa ja nousi keilaamaan viitosmerkin kautta. Yhden tyhjän ja yhden paksun heiton jälkeen homma alkoi toimia, kolmannesta ruudusta alkaen pelkkiä kaatoja aina kymppiruutuun saakka. Prather paikkaili alkuun, mutta aloitti viidennestä ruudusta oman kaatojen pötköttämisensä ja jahtasi Simonsenia kiivaasti. Simon ensimmäinen ylimääräinen heitto lipsahti vajaaksi, mutta hän paikkasi jääneen kolmen keilan reiän. Krisillä oli mahdollisuus viedä sarja ja ottelu kahdella kaadolla, ei tullut edes ensimmäistä. Simonsen voitti sarjan 256-243 ja tasoitti pelin. Taas ratkottiin jatkajaa uusinnalla.

Sen aloitti Prather, jonka avausheitto jäi vajaaksi jättäen paikkaamattoman 2-8-10 reiän. Simonsen vei uusinnan tekemällä paikon jälkeen tuplan, pisteet olivat 49-27.

Porraspelien toisessa ottelussa Francois Lavoie sai vastaansa Pratherin, joka aloitti viidellä kadolla ja otti selvän johdon. Lavoie teki kyllä alkusarjassa tuplan, mutta ei saanut sen jälkeen kahta peräkkäin. Loppusarjassa ei enää ihmeitä tapahtunut, ehjää peliä, voitto ja jatkopaikka meni Pratherille pistein 245-208.

Ensimmäisessä ottelussa vastakkain olivat kisan ainoat ulkomaalaiset, Ruotsin Jesper Svensson ja Kanadan Lavoie. Frankie hoiti homman kotiin tyylikkäästi aloittamalla seitsemän kaadon jonolla. Svensson ei pystynyt aivan samaan, hänelle tuli neljä kaatoa. Peli ratkesi lopullisesti seitsemännessä ja kahdeksannessa ruudussa. Ensin Svenssonin pallo osui taskuun hieman vajaana ja pystyyn jäivät yllättäen keilat 6 ja 7. Seuraavaan ruutuun osuma oli hieman paksu ja jäljelle jäivät samat keilat. Turhautuneena Jeppe paiskasi paikkoheiton kokonaan ohi. Lavoie voitti sarjan 259-211.

PBA:n kesäkiertue alkaa heinäkuun lopulla ja jatkuu koko elokuun.

PBA:n sivuille