Suomen Keilailuliiton hallitus piti kokouksen tiistaina. Kokouksen merkittävimmät päätökset koskivat koronaohjeistusta.

Pahentuneen koronatilanteen ja valtioneuvoston antamien turvaetäisyyksien takia SKL:n koronaohjeistusta päivitettiin sarja- ja kilpailuvaliokunnan esityksen mukaisesti. Erityisesti alkavien valtakunnansarjojen osalta turvaetäisyyksien noudattaminen nähtiin nykypelimuodolla hyvin haasteelliseksi. Todettiin että, kun radalla on enintään 3 keilaajaa, niin turvavälejä on vielä mahdollista noudattaa pelien aikana.

Näin ollen, jotta saamme sarjat suunnitellusti taas käyntiin, joukkueiden kokoonpano on kaikissa valtakunnansarjoissa ja kaikilla sarjatasoilla toistaiseksi kolme (3) keilaajaa.

Päätös on voimassa vuoden vaihteeseen asti (31.12.2020), minkä jälkeen siirrytään normaaleihin joukkuekokoihin tilanteen niin salliessa. Jatkosta tehdään päätös marras-joulukuun aikana.

Useamman sarjan tai lohkon pelaamista samassa hallissa vältetään, ja sovittuja pelihalleja muutetaan sen mukaan. Valtakunnansarjapelejä järjestäviä keilahalleja pyydetään samalla huomioimaan pallokassien säilytykset pelien aikana niin, että pelialueelle jäisi mahdollisimman paljon pelaajille tilaa turvavälien noudattamiseen. Myös mahdollisilla lämmittelyradoilla saa olla kerrallaan maksimissa kolme keilaajaa ja muuten vaihtopelaajat eivät saa ole rata-alueella.

Farmisäännöt pysyvät ennallaan eli kolmesta pelaajasta yksi voi olla farmipelaaja. Pistelasku ja sarjaveloitukset muutetaan vastaamaan uutta pelisysteemiä. Veteraanien valtakunnansarjapelien säännöstä ”vain kolmen (3) parhaan tuloksen laskemista kussakin sarjassa joukkuetulokseen” päättää veteraanivaliokunta 25.8. tulevassa kokouksessaan

Lisäksi valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti kasvomaskin käyttöä suositellaan myös keilailuun yleisesti, jos turvaetäisyyden noudattaminen koetaan haasteelliseksi.

Paikallisliittojen valtuuksia meneillään olevien kilpailujen muutoksille, ilman SKL:n
kilpailu- ja sarjavaliokunnan lupaa, päätettiin jatkaa vuoden loppuun asti (31.12.2020).

Suomen Keilailuliitto seuraa tilannetta aktiivisesti ja ohjetta päivitetään tarpeen mukaan tilanteen muuttuessa.

Lue tästä: Suomen Keilailuliiton ohjeistus keilailuun koronapandemian aikana

Suomen Keilailuliiton ohjeistus keilailuun koronapandemian aikana

Toivomme ja odotamme keilaajilta ja keilailuyhteisöiltä vastuullisuutta yhteisen hyvinvoinnin ja terveyden turvaamisessa. Suosittelemme seuraamaan ja noudattamaan viranomaisten sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viestintää ja ohjeistusta. SKL noudattaa valtioneuvoston linjauksia vallitsevan tilanteen aikana.

Ohjeistus COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi keilailussa:

Keilaajille:

✓ Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Kädet kannattaa pestä erityisesti, kun tulet ulkoa sisään, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.
✓ Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
✓ Koko ajan pidetään kaikkiin henkilöihin sosiaalinen turvaetäisyys eli vähintään kaksi metriä ja muistetaan pelaajan henkilökohtainen vastuu ohjeistuksen noudattamisesta.
✓ Kasvomaskin käyttöä suositellaan silloin, jos turvaetäisyyden noudattaminen koetaan haasteelliseksi.
✓ Anna tilaa pelikavereillesi. Käytä vain omia pelivälineitäsi ja tarvikkeitasi (esim. pallopyyhe).
✓ Vältä kättelyä ja läpyttelyä pelikavereiden ja muidenkin kanssa.
✓ Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
✓ Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
✓ Voit epäillä koronavirustartuntaa, jos sinulla on kuumetta, yskää, kurkkukipua, päänsärkyä tai hengenahdistusta. Jos taudin oireet ovat lieviä etkä kuulu riskiryhmiin, lääkärin tekemää taudinmääritystä ei pääsääntöisesti tarvita, vaan taudin voi sairastaa kotona.
✓ Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, kannattaa pysytellä kotona.

Keilahalleille:

Suosittelemme mm. seuraavia toimenpiteitä koko keilahallin alueella ja että keilahalli tarkentaa ohjeistusta omaan ympäristöönsä ja toimintaansa soveltuvaksi.

✓ Keilahallin tulee varmistaa, että keilaajat ovat tietoisia poikkeustilanteesta johtuvista erikoisjärjestelyistä ja ohjeistusten tulee olla näkyvillä paikoilla. Jokainen keilaaja on vastuussa, että noudattaa ohjeistuksia.
✓ Keilahallin henkilökunnan tulee mahdollisuuksien mukaan valvoa, että ohjeistuksia noudatetaan.
✓ Kaikenlaista lähikontaktia muihin henkilöihin ja ihmisjoukkojen syntymistä tulee välttää. Radoituksessa tulee huomioida, että turvaetäisyyksiä voidaan noudattaa.
✓ Valtakunnansarjapelejä järjestäviä keilahalleja pyydetään huomioimaan mahdollisuuksien mukaan pallokassien säilytykset pelien aikana niin, että pelialueelle jäisi mahdollisimman paljon pelaajille tilaa turvavälien noudattamiseen.

Kilpailutoiminta

Suositellaan vähentämään kilpailussa tapahtuvia kohtaamisia. Sääntöjen puitteissa on mahdollista keilata rataparia vaihtamatta.

Keilailuopetus- ja valmennus

Keilailuopetusta- ja valmennusta voidaan antaa. Opetuksessa tulee noudattaa THL ja TTL ohjeistusta asiakaspalvelutilanteista.

Lisätietoja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): thl.fi
Suomen Olympiakomitea: olympiakomitea.fi
Työterveyslaitos (TTL): ttl.fi

Suomen Keilailuliitto

Puheenjohtaja Olli Hossi 040 506 3651
Toiminnanjohtaja Sami Järvilä 050 535 9668