PBA Players Championshipin porraspeleissä jatkui ykkössijoitettujen valta. Tom Smallwood kukisti loppuottelussa kolme aiempaa ottelua voittaneen Zach Weidmanin 246-226.

Muiden aluefinaalien tapaan kilpailu keilattiin Floridan Jupiterissa ja pallojen alle oli viritetty 39 jalkaa pitkä Don Carter-hoito. Pelaajajoukko oli tällä kertaa homogeeninen, mukana ei ollut vasenkätisiä eikä kahden käden tekniikkaan luottavia.

Loppuottelussa oli vastakkain kokenut veteraani Tom Smallwood 18 vuoden urallaan ja televisiopelien ensikertalainen Zach Weidman. Ottelun tulostaso jäi selvästi muita pelejä matalammaksi. Syypää tähän oli Weidman, joka oli hurjastellut kolmeen edelliseen sarjaan sarjat 258, 277 ja 268, yhteensä 803. Loppuottelussa hän ei enää tuollaiseen vauhtiin yltänyt. Molemmat aloittivat ottelun triplalla. Smallwood jatkoi kaatojonoa vielä kahdella rastilla ennen kuudennen ruudun huojumaan jäänyttä kymppikeilaa, jota vierivä talonmies ei jaksanut kaataa. Weidmanin pallo alkoi nousta hieman paksuksi, triplan jälkeen kolmeen seuraavaan ruutuun hän jätti jokaiseen neloskeilan pystyyn. Tuossa vaiheessa Smallwood johti peliä 22 pisteellä. Weidman vaihtoi palloa kasiruutuun ja teki kaadon, mutta ysiruutuun heitto jäi selvänlaisesti vajaaksi ja jätti kymppikeilan. Kympin hän muurasi umpeen ja pakotti Smallwoodin tekemään ehjän viimeisen ruudun. Sen Tom myös teki tanakalla kaadolla ysiruudun kaadon päälle ja näin 43-vuotias pääsee mukaan siihen viiden keilaajan joukkoon, joka taistelee neljännesmiljoonan ykköspalkinnosta. Weidman kuittasi ensimmäisestä tv-esiintymisestään 15 000 dollaria.

Ensimmäisessä ottelussa Weidmanin vastustaja oli Wes ”Iso Ilkeä” Malott. Weidman otti alkujohdon tuplallaan, nelosruudusta alkaen molemmat kaverit tekivät neljän kaadon jonon. Malott jatkoi vielä yhdellä tasoittaen pelin, kun Weidmanille jäi kymppi pystyyn. Peli ratkesi, kun Malottin pötkö katkesi ysi- ja kymppiruutuihin jääneisiin kymppikeiloihin. Weidman otti sarjavoiton 258-237 kymppiruudun tuplallaan.

Toiseen sarjaan radalle tuli kokenut Ronnie Russell, joka oli karsinnassa tehnyt kaksi kolmesatasta. Niistä ei nyt ollut apua, vaikka alku tanakka olikin. Russell aloitti triplalla, mutta neljännen ruudun vajaa osuma jätti seiskakeilan pystyyn. Siitä Ronnie silpaisi oikealta ohi ja jäi takaa-ajajaksi. Weidman aloitti komeilla pesäkaadoilla ja jatkoi tuota menoa aina yhdeksänteen ruutuun asti. Viimeisessä ruudussa heitto meni kovasti paksuksi jättäen 4 ja 7 keilat. Yhdeksän pois ylimääräisellä antoi pisteet 277. Russell lopetti sarjan viidellä kaadolla, mutta hävisi pistein 243.

Kolmannessa sarjassa radoille nousi pari vaisua vuotta viettänyt vuoden 2018 Vuoden Keilaaja Andrew Anderson. Karsintakakkosen vaisuus näytti jatkuvan, kun hän heti ykkösruudussa heitti kymppipaikkonsa ränniin. Weidman jatkoi hyvää menoaan ja aloitti viidellä kaadolla. Anderson ryhdistäytyi missinsä jälkeen ja paukutti pelkkiä kaatoja ajaen vimmatusti Weidmania takaa. Weidmanin kuudes heitto oli sen verran vajaa, että sanomaan pääsee, kymppihän siitä jäi seisomaan. Nuori mies kuitenkin osoitti tuon heiton vahingoksi ja teki taas kolme kaatoa ysiruutuun saakka. Anderson oli löytänyt punaisen langan ja jatkoi kaatojonoaan yhdeksänteen ruutuun asti ja siinä miehet olivat tasapisteissä. Anderson teki kaadon vielä kymppiruudun ensimmäisellä heitolla, mutta ylimääräinen jäi urakalla vajaaksi, pystyssä seisoi 2-8-10 reikä. Siitä Andrew otti kaksi pois ja sai 265. Weidman teki myös kaadon kympin alkuun. Seuraava heitto oli hieman vahva, mutta kun pystyyn jäi vain neloskeila, tuli sillä voitto pisteillä 268. Anderson sai palkkioksi 13 000 taalaa.

PBA Players Championshipin pelit jatkuvat heti sunnuntaina, kun keilataan itäisen alueen loppupelit. Siellä ykkösportaalla vastustajaa odottelee Kyle Troup. Pelit näkyvät FloBowlingin maksullisella kanavalla klo 21.00 Suomen aikaa.

Valtakunnallinen ison rahan finaali keilataan suorana 21. helmikuuta.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

FloBowlingin sivuille