Poikien EM-joukkue venyi upeaan suoritukseen junioreiden EM-kilpailuissa Ranskan Wittelsheimissa voittamalla kultaa joukkuekilpailussa. Lenni Juutilainen, Roni Leskinen, Luukas Väänänen ja Jani Soukka voittivat loppuottelussa Ruotsin joukkueen 831-807. Tyttöjen joukkue saavutti joukkuekilpailun pronssia. Tytöt olivat karsinnan jälkeen poikien tavoin kärjessä, mutta välierässä tie nousi pystyyn Ranskaa vastaan. 

Suomen poikien joukkueen mitalipelejä oli hieno seurata. Lenni Juutilainen, Roni Leskinen, Luukas Väänänen ja Jani Soukka keilasivat välierän mykistävästi Slovakiaa vastaan ja piste-ero oli lopulta murskaava, kun Suomi voitti välierän isolla tuloksella 1004-745.

Loppuottelussa vastaan asettui Ruotsi, jonka joukkueessa keilasivat kilpailuiden suuriin ennakkosuosikkeihin lukeutuvat Carl Eklund ja Robin Ilhammar sekä Alvin Kvarnström ja Robin Noberg.

Loppuottelun puolivälissä vielä joukkueet pelasivat aivan rintarinnan, mutta Suomi kasvatti eroa hiljalleen ja käytti ruotsalaisten tekemät virheet hyvin hyödykseen. Loppuottelun pisteet Suomelle 831-807 ja kultajuhlat alkoivat.

Lenni Juutilainen keilasi välierässä ja loppuottelussa kahteen sarjaan 514 pistettä.

– Kulta tuntuu kaulassa tällä hetkellä sopivan painavalta. Pelaaminen oli tänään odotettua ja tosi hyvälaatuista. Oli ilo suorittaa tällä tasolla, että saimme kultamitalit kaulaan, Juutilainen sanoo.

Roni Leskisellä on upeat ensimmäiset arvokilpailut käynnissä. Debytantti voitti Juutilaisen kanssa parikilpailussa pronssia ja nyt palkintokaappiin matkasi joukkuekulta. Leskisen mielestä kultamitalin arvoa nostaa se, että loppuottelussa kaatui Ruotsin joukkue.

– Onhan se todella siistiä, että päästiin lyömään Ruotsi. Loppuottelun puolivälissä oli vielä tiukkaa, mutta loppua kohden kiristimme tahtia, Leskinen sanoo.

Myös Luukas Väänänen ylsi loistavaan suoritukseen mitalipeleissä ja myös hänelle mitalipelien kahteen sarjaan 462 pistettä. Mistä pojat löysivät tärkeässä paikassa näin kovan suoritustason?

– En oikein tiedä mitä siinä tapahtui. Ruvettiin keilaamaan ja laitettiin palloa pesään. Hirmu hyviä heittoja kyllä koko joukkueelta. Hyvältä tuntuu, eikä tätä vielä oikein edes käsitä, Väänänen tunnelmoi.

Jani Soukka löysi voiton reseptin pilke silmäkulmassa.

– Tehtiin päivään normi veto, mitä Suomessakin osataan, eli hyvä veto. Sitten onnistuttiin oikeissa paikoissa, ja riitti, Soukka veistelee.

EM-kilpailut ovat kuitenkin kesken ja ohjelma armoton siinä mielessä, että poikien single starttaa jo torstaiaamuna klo 10.00 ja aamuerässä keilaavat Juutilainen ja Leskinen. Iltapäivällä radoilla ovat puolestaan Väänänen ja Soukka klo 14.15.

– Huomenna on uusi päivä ja nyt nollataan tämä, vaikka onkin siisti fiilis, Väänänen summaa.

Poikien valmentajalle Juha Immoselle kultamitali merkitsee paljon ja pelaajille hän antoi vuolaat kehut koko joukkuekilpailun kulusta.

– Äärimmäisen hieno juttu ja pojat olivat järkyttävän hyviä koko joukkuepelin ajan. Joukkue toimi, kuten joukkueen kuulukin toimia. Teimme oikeita ratkaisuita ja pallonvaihtoja ja pelasimme viisaasti. Välierä oli käsittämätöntä pelaamista. Avasimme radan oikein ja sitten pelaaminen lähti kulkemaan ja näissä tilanteissa onnistumiset ruokkivat toisiaan. Loppuottelussakin pojat tekivät hienoja asioita niissä kohdissa, kun ruotsalaiset sortuivat virheisiin. Kyllä tämä kulta oman valmentajaurani kruunu on tässä kohtaa, Immonen sanoo.

Tytöt ylsivät pronssiin  

Suomen tyttöjen joukkue varmasti löytää myöhemmin hopeareunuksen siitä, että joukkuekilpailun välierä päättyi suureen pettymykseen Ranskaa vastaan. Suomen joukkue pelasi välierän alle tasonsa ja Ranska marssi loppuotteluun ja lopulta mestaruuteen saakka voittamalla Suomen 750-692. Tyttöjen joukkueella on torstaina välipäivä ennen perjantain singleä.

Kaikille Suomen pelaajille mitalit kaulaan keskiviikkona.

Hetken sulattelun jälkeen ensimmäisen mitalinsa arvokisoista saavuttanut Tiiamari Laukkanen osasi jo arvostaa mitalia.

– Kyllä se mitalin saavuttaminen pirun hyvältä tuntuu, vaikka pettymys oli iso. Ennen kisoja ajattelin, että mitali ensimmäisistä arvokilpailuista olisi kova juttu ja tässä se nyt on, Tiiamari sanoo.

Tyttöjen valmentaja Heli Turja oli pelaajien tavoin pettynyt siihen, että hienon karsinnan jälkeen voitto karkasi välierässä.

– Kyllähän tuo välierä jätti pettyneet fiilikset meidän joukkueelle, kun koko joukkueelle tuli siihen kohtaan epäonnistuminen. Palkintojenjaossa kuitenkin ilmeet alkoivat kirkastumaan. Huomenna on välipäivä ja sitten jatketaan. Olemme joukkueen kanssa puhuneet siitä jo ennen kisoja, että jokainen päivä on uusi ja fiilikset nollataan nopeasti illan aikana, olivat ne sitten hyviä tai huonoja.

Tärkeitä linkkejä, joista voit seurata kilpailun etenemistä: 

EM-kilpailuiden tulossivu, josta näkee myös aloitusradat

Kisajärjestäjän livestream

EM-kilpailuiden aikataulu

Rataolosuhde

Teksti ja kuva: Henri Havusela