PBA World Championshipin porraspeli oli hallitsevan Vuoden Keilaajan EJ Tackettin näytöstä. Hän raivasi tieltään neljä vasenkätistä vastustajaa ja puolusti menestyksekkäästi viimevuotista mestaruuttaan. Palkkioksi hän sai satatuhatta dollaria, uransa 23. voiton ja viidennen majorin. Katsomassa kilpailua olivat vaimo Natalie ja muutaman kuukauden ikäinen Tripp-poika. Kun viimeinen sarja päättyi, haki EJ ensin Trippin mukaan juhlaan ja sitten he yhdessä noutivat kristallikannun. Sadan tonnin shekkiä kantoi Natalie.

Ensimmäisessä sarjassa Tackett kohtasi 19-kesäisen Eric Jonesin, joka oli edellisenä iltana raivannut tiensä tämänpäiväisen kisan viidennelle portaalle. Kilpailusession aloitti Ericin isä Heath, joka soitti Yhdysvaltain kansallislaulun saksofonillaan. Tuolla saksofonilla hän kertomansa mukaan rahoitti nuoren Ericin keilailua soittamalla keilahallin loungessa.

Radoille oli lanattu tämän kisan kuusinkertaisen mestarin Earl Anthonyn mukaan nimetty 43 jalkaa, 13,1 metriä, pitkä hoito. Tackett hyökkäsi sen kimppuun reaktiivipallolla kolmosmerkin kautta, Jones toi radalle vain yhden pallon, mustan uretaanin. EJ teki nelospaikon jälkeen kuusi kaatoa jonoon, jossa tahdissa Eric ei aivan pysynyt. Kahden tuplan väliin jäänyt imuysi täydellisestä osumasta teki ratkaisevan eron. Tackett kyllä tasoitti peliä ysiruudun reiällä, mutta se ei enää riittänyt. EJ nousi askelman 246-205 voitolla.

Toiseen sarjaan mukaan asteli kanadalainen Graham Fach, jonka ainoa PBA-voitto on major-turnauksen Players Championshipin voitto ensimmäisessä PBA-kisassaan vuonna 2016. Hän teki sarjan alussa uretaanillaan tuplan 3-4 ruutuihin, mutta sitten loppui kaatelu. Kolme seiskapaikkoa ja kerran kuutosen paikko oli neljä seuraavaa heittoa. Tackett jatkoi taskun pommittamista, tupla, kymppipaikko ja tripla antoivat 20 pisteen johdon. Sitten jäi jälleen 4-7-10, nyt seiskaruutuun ja ero oli yhdeksän kasiruudussa. Fach piti aikalisän palloedustaja Mike Wolfen kanssa, mutta se ei auttanut. Ensin jäi kolmonen ja viimeiseen ruutuun kotiportti 2-7. EJ:lle riitti ehjä peli loppuun ja sen hän teki, ensin kymppipaikko ja sitten 2-4. Toinen vasuri raivattiin tieltä pistein 213-202.

Tackettin vastus koveni, nyt radalle tuli ”Jäämies” Jesper Svensson. Tackettilla oli ollut vaikeuksia oikeanpuoleisella radalla, kymppejä oli seisottanut. Tämän sarjan alkuun jäi ensin kymppi ja kun hän yritti vähän tanakampaa osumaa, pallo haukkasi paksuksi ja pystyyn jäivät keilat 3,6,9 ja 10. Tyhjähän siitä tuli ja vaikka Jepelläkin on nurkkien kanssa ongelmia, kolme seiskapaikkoa viiteen ruutuun, johti hän puolivälissä 11 pisteellä. Tuossa vaiheessa EJ löysi oikean radan konstin ja väkersi triplan ja otti johdon. Svenssonin nurkkakivut jatkuivat, ensin jäi kymppi, sitten 6-8-10:stä tyhjä ja kaksi perättäistä kymppiä. Tuossa vaiheessa sai pyyhe kyytiä. Kymppiruutuun ruotsalainen teki yhden kaadon, mutta ei toista. Näin ollen Indianan mies oli jo voiton varmistanut ja saattoi kokeilla toista palloa, joka ei pelannut lainkaan. 2-10 reikä ei enää haitannut, vaan lavan ainoa oikeakätinen keilaaja meni loppuotteluun 193-184 voitolla.

Loppuottelussa kohtasi kaksi tuoretta voittajaa. Matt Russo voitti Scorpionin alkuviikosta ja Tackett Sharkin päivää myöhemmin. Russo tykkää käyttää paitaa, jossa hän näyttää teini-ikäiseltä ninjakilpikonnalta. Tai ainakin kilpi ja varusteet on siihen kuvattu. Oranssi vyö ja nunchakut, siis Michelangelo. Eivät auttaneet ninjataidot keilailussa. Loppuottelu oli nurkkien paikkaamista, etenkin Russolla. Tackett aloitti neljällä kaadolla, mutta viiteen seuraavaan ruutuun hänelle jäi neljä kymppikeilaa. Mestarismies tietenkin paikkasi ne kaikki. Matt, joka muista vasureista poiketen keilasi reaktiivipallolla, aloitti kolmella seiskapaikolla, vaihtoi palloa ja teki kaadon, mutta ei toista, kun pystyyn jäi taas keila seitsemän. Pari kaatoa Russolle tuli loppusarjaan, vaan ei tuplaa, ysiruutuun seisoi taas seiska ja kymppiruutuun kymppikeila. Sarjaksi tuli 194 ja tämä tarkoitti, että EJ voitti ottelun ja mestaruuden tuolilla istuen. Kun hän viimeisen ruudun heitti, tuli kaato ja sarjaksi 225.

Iso oli urakka kiivetä neljän matsin takaa mestariksi, mutta Tackett siinä onnistui ja nousi samalla tanakasti mukaan Vuoden Keilaajan kaavailuihin. Tuo kisa ratkaistaan viikon kuluttua Tournament of Championsissa. Ja tuohon kilpailuun Ohion Akroniin suuntaa myös Tomas Käyhkö, joka taannoisen regionaalin voittonsa myötä pääsee mukaan esikarsintaan. Tuo kilpailu keilataan maanantaina klo 16 alkaen Suomen aikaa.