Tomas Käyhkö ja Joonas Jähi pelaavat perjantaina klo 10.00 alkaen Mastersin kolmannella kierroksella kahdeksan parhaan joukossa. Muiden Suomen joukkueen pelaajien EM-kilpailut päättyivät pelien osalta torstaina. Tomas Käyhkön All Events -hopea oli päivän hieno uutinen, kuten myös se, että kaikki Suomen pelaajat saavuttivat joukkuekilpailussa pronssia, vaikkakin häviö Italialle oli erittäin iso pettymys koko Suomen joukkueelle. Suomella on nyt kasassa kuusi mitalia EM-kilpailuista ja huomenna Jähi ja Käyhkö lähtevät vielä tavoittelemaan henkilökohtaista mitalia Mastersista.

Suomi keilasi joukkuekilpailun loistavasti aina välierään asti, ja Italia oli Suomea parempi lukemin 971-949.

Päävalmentaja Jarmo Ahokas summaa päivän kulkua.

– En muista milloin olisi viimeksi tappio harmittanut noin paljon ja se pettymys meni kyllä ihan ytimiin koko joukkueella. Kuusi mitalia kuitenkin kasassa ja se varmasti tuntuu myöhemmin hienolta ja varsinkin se, että joukkue sai mitalin. Käyhkön All Events -hopea on mielettömän upea saavutus ja huomenna hänellä ja Jähillä on vielä mahdollisuus kasvattaa Suomen mitalisaalista, Ahokas sanoo.

Käyhkö saa All Events -hopean kaulaansa perjantai-iltana palkintojen jaossa, jolloin myös Suomen joukkue palkitaan pronssimitalilla.

– Kyllä se hienolta tuntuu, vaikka kultaa lähdinkin tavoittelemaan. Kovan työn takana on ollut tämä mitali, kun on ollut pitkät ja henkisesti raskaat EM-kilpailut. Hieno saavutus tämä on ja onneksi se tuli, Käyhkö kommentoi All Events -hopeaa aikaisemmin torstaina.

Torstaina päättyi myös Kimmo Lehtosen poikkeuksellisen pitkä ura Suomen miesten maajoukkueessa. Joukkuepronssin lisäksi Lehtonen saavutti kisoissa parikilpailun hopeaa yhdessä Juho Rissasen kanssa. Lehtonen pelasi torstaina joukkuekilpailun välierässä.

– Saimme Kimmollekin vielä joukkuemitalin ja ei voi olla kuin onnellinen hänen puolestaan. Kiitollinen pitää Kimmolle olla, että hän on kantanut kunniakkaasti miesten maajoukkuepaitaa monta kymmentä vuotta. Hienoa sanoa Kimmon kaltaista ihmistä ystäväksi, Ahokas sanoo.

Lehtonen saikin torstaina upeasti suosionosoituksia ja muiden maiden pelaajat iästä riippumatta kävivät halaamassa häntä pelien päätyttyä.

– Oli siinä haikeutta. Tavoite oli tehdä töitä koko kisojen ajan ja nyt on sellainen olo itselläni, että maajoukkueuran venyttäminen tähän asti kannatti. Sitten tuli kisoista vielä kaksi mitalia ja se parikilpailu Juhon kanssa oli kyllä todella hieno juttu. Hyvältä tuntui tänään muiden pelaajien osoittama arvostus, Lehtonen sanoo.

Kimmo Lehtosen viimeiseksi sarjaksi jäi miesten maajoukkueessa välierä Italiaa vastaan.

Päivä oli aikataulun puolesta hektinen ja pelaajilla ei ollut joukkuekilpailun välieräpettymyksen jälkeen paljoa aikaa, kun Masterin kaksi ensimmäistä kierrosta pelattiin vielä torstaina. Avauskierroksella Niko Oksanen voitti Hollannin Jord van Weerennin 2-1, minkä lisäksi Osku Palermaa voitti omassa ottelussaan Espanjan Michael A. Piccarin 2-1 sarjoin.

Toisella kierroksella mukaan tulivat All Eventsin kahdeksan parhaiten sijoittunutta pelaajaa, ja heidän joukossaan Tomas Käyhkö ja Joonas Jähi. Toisella kierroksella kaikkien neljän suomalaisen ottelut venyivät jälleen ratkaisevaan kolmanteen sarjaan, joiden päätteeksi Käyhkö ja Jähi voittivat ja jatkavat perjantaille kahdeksan parhaan joukkoon kolmannelle kierrokselle. Käyhkö voitti Italian Nicola Pongolinin ja Jähi puolestaan Tanskan Carsten Hansenin.

Jähi näytti jo menettäneen pelinsä Hansenia vastaan, mutta tanskalainen teki kymppiruudussa reiän ja Jähin viimeiselle heitolle jäi panokseksi ottaa vähintään 9 keilaa pois. Jähi teki kaadon ja taistelee huomenna vielä mitaleista.

– Ei siinä ollut mitään isompaa painetta lähteä heittämään, mutta aikaisemmin samassa sarjassa itselleni tuli imuysi ja siinä mietin, että tähänkö tämä päättyi. Kuitenkin ihan hyvällä keskiarvolla olen pelannut läpi EM-kilpailut, niin olisi tuntunut erittäin tylyltä hävitä tässä kohtaa sellaiseen heittoon. Onneksi nyt kävi toisin, Jähi sanoo.

Perjantaina klo 10.00 Mastersin kolmannella kierroksella Jähi pelaa Ruotsin James Blomgrenia vastaan ja Käyhkö kohtaa Saksan Tobias Bördingin.

Yle Tv2 lähettää sekä joukkuekilpailun että Mastersin loppuottelut perjantaina klo 14.00 alkaen.

Perjantain aikataulu:

10.00-11.15 Masters 3. kierros
12.30-13.45 Masters Välierät
14.00-15.15 Joukkuekilpailun finaali (Yle TV2)
15.30-16.45 Masters -finaali (Yle TV2)
16.45-17.30 Palkintojenjako Joukkue, All Events ja Masters

EM-kilpailuiden tulossivu

EM-kilpailuiden kotisivut

 

Teksti ja kuvat: Henri Havusela