Toisen kerran järjestetyn Finnish Masters -lopputurnauksen voittajaksi kruunattiin lauantaina Talin keilahallissa upeasti läpi päivän keilannut Tomas Käyhkö. 

Voisi sanoa, että voitto meni Käyhkölle täysin ansaitusti. Onhan Käyhkö kerännyt kaikista pelaajista eniten Finnish Masters pisteitä jo ennen lopputurnausta.

Lisäksi Käyhkö hallitsi lopputurnausta lauantaina keilaten kahdeksan sarjan avausosiossa huiman tuloksen 2038 keskiarvolla 254,75, jolla irtosi kahdeksan sarjan jälkeen selvä ykkössija lähes sadan pisteen erolla toisena olleeseen Joonas Jähiin.

Käyhkö oli myös ykkösenä toisen osion jälkeen, jossa keilattiin vielä neljä sarjaa. Turnausmuoto piti kuitenkin huolen siitä, ettei lopputurnauksen voitto irronnut Mainareita edustavalle 23-vuotiaalle keilaajalle helpolla.

12 sarjan jälkeen nimittäin keilattiin cup-muotoisia pelaaja pelaaja vastaan pelejä, joissa kolmen sarjan yhteistulos ratkaisi jatkopaikan.

Näissä peleissä Käyhkö oli ajoittain helisemässä, kun esimerkiksi Juhani Tonteri johti kahdeksan parhaan cup-otteluissa Käyhköä ennen viimeistä sarjaa 63 pisteellä. Käyhkö käänsi pelin vielä itselleen päätössarjassa, ja välierässä vastaan asettui Rami Mukkula, joka joutui taipumaan Käyhkölle 176-163.

Finaalissa Käyhkö kohtasi niin ikään upeasti lauantaina keilanneen Teemu Putkiston. Finaali eteni rintarinnan kymppiruutuun saakka. Putkisto oli pakotettu kymppiruudun ensimmäisessä heitossa kaatoon, mutta ei onnistunut. Finaalin loppulukemat Käyhkölle 215-204.

– Kuuma tuli ja olihan tämä rankka päivä. Alku meni hyvin tänään, kun vähän rennommin sain heittää ne ensimmäiset 12 sarjaa. Sitten pudotuspeleistä tulikin jännittävät, kun kaikki ratkaisut menivät ihan viimeisiin ruutuihin. Tänään taisi kuitenkin olla minun päivä, Käyhkö huokasi iloisena voiton ratkettua.

Yksi tiukka tilanne tosiaan oli selvä tappioasema Tonteria vastaan, mutta Käyhkö onnistui hienosti takaa-ajossa.

– Kyllä siinä vähän kävi mielessä, että tähänkö tämä päättyy, mutta yritin vain pysyä rauhallisena ja keilata ruudun kerrallaan. Omaksi onneksi Tonteri ei onnistunut viimeisessä sarjassaan.

Mikään ei tule urheilussa ilmaiseksi, ja Käyhkön kova vire tässä vaiheessa kautta selittyykin pitkälti sillä, että hän on keilannut koronaviruksen aiheuttamista haasteista huolimatta paljon kesälläkin.

– Kyllä, kilpailuita olen paljon kiertänyt. Tietyssä vaiheessa ei päässyt kiertämään ja siinä meinasi tulla jo vieroitusoireita keilailusta. Nyt on ollut sitäkin enemmän intoa heittää, hän virnistää.

”Antaa itselle tsemppiä”

Toiseksi sijoittunut Putkisto oli myös luonnollisesti tyytyväinen, kun 68 huippukeilaajan kilpailussa menestystä tuli. Välierässä hän kukisti Jarno Lahden, joka oli ollut läpi päivän kovassa iskussa.

– Onhan tämä, kun kilpailuita ei ole juuri ollut ja olen vain harjoitellut. Tuntuu kovalta hommalta taas heittää pitkää päivää. Tyytyväinen olen tähän tulokseen, Putkisto sanoo.

Myös Putkisto näki lopputurnauksen pudotuspelit raakana pelitapana.

– Onhan se vähän raakaa, että voit keilata piikkipaikalla läpi päivän, ja sitten pelaaja pelaaja vastaan peleissä tiput heti pois, niin onhan se vähän karua. Onneksi itse pystyin kääntämään ne tänään, kun itsekin olin molemmissa kahden sarjan jälkeen häviöllä.

Kakkossija antaa Putkistolle hyvää energiaa jatkoon. Ulkomailla kilpailuita paljon kiertäneelle keilaajalle tämä kausi on tietysti nyt erilainen.

– Kyllähän tämä sijoitus antaa itselle hyvin tsemppiä jatkamaan treenaamista ja nyt vain talvea kohti. Koronan takia harmi, ettei pääse ulkomaille kisaamaan, mutta parempi se on pysyä terveenä.

Käyhkö nappasi voitolla itselleen kuohkean kolmen tuhannen euron pääpotin ja Putkisto sai kakkossijallaan kaksi tuhatta euroa.

Nuoret vahvoina esillä

Lopputurnauksen ilonaiheita oli se, että monet nuoret keilaajat keilasiva todella hyvin ja sijoittuivat korkealle. Kirkkaimpana esiin nousee vasta 17-vuotias Rami Mukkula, joka keilasi itsensä välieriin saakka. Pudotuspeleissä hän voitti ensin Pyry Puharisen ja seuraavaksi Jesse Ahokkaan.

– Yksi uran parhaista päivistä tähän asti. Pisin päivä, mitä olen ikinä keilannut ja samalla varmasti paras, Mukkula tunnelmoi.

Ennen pudotuspelejä Mukkula oli kokonaistilaston neljänneksi paras 12 sarjan tuloksella 2702 ja keskiarvolla 225,17.

– Kun hallit aukesivat, olen treenannut aktiivisesti. Heittotekniikkaa ollaan muokattu ja paremmin heitän nyt kuin aikaisemmin.

Mukkula heitti myös 300 pisteen sarjan lauantaina karsintavaiheessa. Täydellisissä sarjoissa onnistuivat lauantaina myös Olli-Pekka Pajari sekä Jesse Ahokas.

– Totta kai se hyvältä tuntuu. Oli minulle ensimmäinen 300 Talissa. Mutta siinäkin oli vielä ennen pudotuspelejä sarjoja jäljellä, joten piti nollata se ja keskittyä taas seuraaviin heittoihin. Se on ehkä sellainen asia, jota voi sitten fiilistellä päivän päätteeksi, Mukkula sanoo.

Lahjakkaan nuorukaisen pelaamisesta ei huomannut, että radoilla oli vastassa kokeneita suomalaisen keilailun huippunimiä.

– En sitä sillain ajatellut. Pelasin omaa peliä, ihan sama kuka oli vastassa. Koitan ajatella asian aina niin, Mukkula summasi.

Kaikki Finnish Masters -lopputurnauksen tulokset tästä linkistä

Aikaisempi tulosseuranta SKL:n sivuilla