PBA Playoffsissa on päästy toiselle kierrokselle, kahdeksan miestä on jäljellä. Kilpailua keilataan Connecticutin Milfordissa New Yorkin lähellä. Rataolosuhde on 44 jalkaa pitkä Carmen Salvino, mikä tarkoittaa pelipaikan nousemista suhteellisen ylös. Kyle Troup ja Thomas Larsen aloittivat kolmosmerkin tienoilta ja kun matsien välillä ei hoitoa tehty, päätyivät Francois Lavoie ja Bill O’Neill pelaamaan viimeiset ruudut viitosmerkin kautta.

Troup on alkukauden menestystensä kautta ykkössijoitettu ja Larsen on hyvässä vauhdissa Masters-voittonsa myötä. Hän oli myös yksi harvoja, jotka voittivat ensimmäisen kierroksen ottelunsa suoraan 2-0 ilman uusintoja. Kumpikaan miehistä ei saanut neljään ensimmäiseen ruutuun tuplia, Larsen teki ensimmäisen viidenteen ruutuun ja otti johdon. Kuudenteen ruutuunsa hän jostain syystä keskeytti vauhtinsa viime hetkellä ja uusintayrityksellä hänen pallonsa kaarsi vahvaksi ja jätti pystyyn keilat 3-610. Paikolla hän klippasi kaksi etummaista pois ja kymmenen pisteen johto muuttui viiden pisteen tappioksi. Tuo riitti Troupille, joka aloitti kaatojonon viidennestä ruudusta ja vei sen loppuun saakka. Ensimmäinen sarja merkittiin amerikkalaiselle 260-204.

Toisen sarjan Kyle aloitti tuplalla, Thomas laittoi yhdellä paremmaksi ja johti sarjaa, kuten ensimmäistäkin. Ja kuten siinäkin, hän tuhri johtonsa tyhjällä, nyt 2-10 reiästä. Puolivälissä Troup johti kolmella pisteellä. Ja lisää tuli tanskalaisen toisen reiän myötä, nyt se oli 2-4-7-10, josta hän otti vain yhden keilan pois ja ero oli 19 pistettä. Troup veti loppusarjan kaatoja täyteen ja voitti tämänkin, nyt pistein 239-199. Ottelu ja jatkopaikka siis Troupille 2-0.

Pelin jälkeen Kimberly Presslerin haastatteluun tuli Kylen lisäksi myös hänen isänsä Guppy Troup, itsekin kahdeksankertainen PBA-voittaja. Kyle kertoi voittonsa avaimeksi sen, että hän pystyi keilaamaan hieman tavallista suorempaa linjaa, mikä antoi paremmin kaatoja ja siten enemmän itseluottamusta. Kimberly kysyi keilasiko Kyle isäänsä paremmin, johon hän naurahti, että todennäköisesti. Lisäksi isä oli kuulemma kertonut olevansa nälkäinen, joten uusintaruuduille ei ollut aikaa. Guppy kertoi, että hänestä on hienoa nähdä poikansa keilaavan ja voittavan, siihen kannatti kyllä uhrata viikonloppu.

 

Toisessa matsissa kohtasivat Kanadan Lavoie ja Playoffsin hallitseva mestari O’Neill. Tuplaa eivät nämäkään miehet saaneet aikaan ennen puoliväliä. Ensin sen teki O’Neill ja triplan myötä hän otti johdon, mutta iso reikä seitsemännessä ruudussa kavensi eron seitsemään pisteeseen. Lavoie kuittasi heti omalla reiällään, hän ei edes yrittänyt paikata 2-10 kuviota, vaan testasi kaatolyöntiä toisella pallolla. Bill avasi vielä oven tekemällä viimeiseen ruutuun 7-10 reiän, mutta Frankie ei tarvittavaan kaatoon pystynyt ja O’Neill otti 1-0 johdon pistein 190-182.

Toisen ruudun alussa nähtiin harvinaisuus, kun O’Neill räväytti toisen seiska-kympin peräkäin, molemmat vasemmanpuoleisella radalla. Ja kolmanteen ruutuun, siis jälleen vasemmalla radalla, hänelle jäivät lyönnistä jälleen keilat 7 ja kymmenen pystyyn, nyt vierivä ykköskeila kaatoi kuitenkin kympin pois. Lavoie otti selvän johdon kolmella kaadolla ja kun Bill ei saanut omia ruksejaan tehtyä, oli ero puolisarjassa 31 pistettä. Francois jätti seiskaruutuun ison reiän ja ero kaventui 19 pisteeseen ennen kahta viimeistä ruutua. Lavoie paikkasi huonon heittonsa jättämät 1-2-4 keilat ja teki kymppiin tarvittavan tuplan voittaen sarjan 217-188, näin ottelu oli tasan 1-1 ja voittaja haettiin jälleen kahden ruudun uusinnalla.

Sen aloitti O’Neill helpommaksi osoittautuneella vasemmanpuoleisella radalla, mutta hänelle jäi kymppikeila seisomaan. Paikko siitä tuli. Lavoie heitti oikealla radalla suorempaa linjaa toisella pallolla koettaen vain varmistaa hyvän osuman ykköseen. No, se ei onnistunut, mutta huonon heiton jättämät kaksi keilaa hän paikkasi. Toiseen ruutuun hän teki ensin rouhivan kaadon, sitten todella komean pesäkaadon. Kolmas heitto livahti kauas vajaaksi ja jätti pystyyn neljä keilaa. O’Neillin piti tehdä kaksi kaatoa ja ottaa seitsemän keilaa voittaakseen. Ensimmäinen heitto oli komea kaato, toisenkin meni syvälle taskuun, mutta kymppikeila ei suostunut kaatumaan. Näin Lavoie voitti uusinnan 46-40, ottelun 2-1 ja eteni välierään Kyle Troupia vastaan.

Tiistaita vasten yöllä keilataan kaksi muuta neljännesfinaalia ja välierät pelataan viikon kuluttua.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

Kuva PBA