Ameriikan mailla keilailukiertue jatkuu maineikkaalla Masters-turnauksella. Se keilataan Gold Coastin hotellin keilahallissa Las Vegasissa. Masters ei ole PBA:n kilpailu, mutta sen voitto lasketaan PBA-titteliksi ja major-voitoksi. Kilpailun järjestää Yhdysvaltain Keilailuliitto. Osanottajia kilpailussa on urakalla, 420 keilaajaa, joukossa useita naisia. Karsinnassa heitetään kolme viiden sarjan blokkia kolmessa erässä, kussakin on 140 pelaajaa. 15 sarjan pelin jälkeen jatkoon selviää 63 parasta keilaajaa ja hallitseva mestari, Tanskan Thomas Larsen. Jatkopelit keilataan mies miestä periaatteella kolmen sarjan otteluin. Kyseessä on kahden häviön cup. Ensimmäisestä tappiosta keilaaja putoaa hävinneiden lohkoon, jossa toinen tappio tarkoittaa kotimatkaa. Voittajien lohkossa keilataan, kunnes on kaksi pelaajaa jäljellä. He pelaavat keskenään pääsystä porraspelin ykköspaikalle, hävinnyt pääsee kakkosportaalle. Kolme muuta porraspelipaikkaa ratkotaan hävinneiden lohkon loppukahinoissa.

Suomalaisia Mastersissa on mukana neljä, Osku Palermaa, Tomas Käyhkö, Jarno Lahti ja Santtu Tahvanainen. Palermaa ja Tahvanainen keilaavat A-erässä, Käyhkö ja Laine B-erässä. Ratahoito on lyhyehkö, 40 jalkaa pitkä, öljyä on kuitenkin suhteellisen paljon, 32.3 ml. Profiili on epäsymmetrinen ja melko tasainen ja ainakin paperilla melko haastavan näköinen.

A-ryhmän ensimmäisen blokin parhaan tuloksen teki Perry Crowell IV. hän sai aikaiseksi viiteen sarjaan 1174 (234,8). Kakkosena on Keven Williams, 1163 ja kolmantena Ryan Powers, 1117.  Palermaa oli suomalaisista hieman parempi tuloksellaan 991 (198,2) ja hänen sijansa on listalla jaettu 51. Osku ei tietenkään ollut tuohon tyytyväinen: ”Kovin on hankalaa, halli on myös tosi vaikea itsessään. Sain OK unet näin aikaiselle erälle. Pari tosi hankalaa rataparia oli ja kovaa grindia on tuo. Saa nähdä miten se siitä kehittyy”, Ode viestitteli.

Tahvanaisen lukema on kymmenen pistettä vähemmän, eli 981 (196,2). Hänen nimensä löytyy riviltä 58.

Kun eriä on kolme ja nyt on vasta yksi keilattu, teoreettinen jatkoraja on sija 21 ja siihen pääsee tuloksella 1048. Ja Oskulla ja Santullahan karsintaa on jäljellä vielä kymmenen sarjaa. Ja sitten se varsinainen kisa vasta alkaa.

Käyhkö ja Lahti keilaavat oman osansa yöllä ja kolmas porukka vielä myöhemmin. Palataan niiden erien tuloksiin aamusella.

 

Pekka Korpi

Kuva: USBC

USBC:n Mastersin tulossivulle