Turussa Kupittaalla keilattu TuWen erikoiskisa, 100 % Open 2022 on keilattu kahden vuoden tauon jälkeen. Kisaformaattiin tehtiin kaksi melko suurta muutosta; kuusi sarjaa muutettiin 3+3 sarjaksi ja ilman virallista keskiarvoa olevan keilaajan keskiarvo oli nykyisten sääntöjen mukainen. Lisäksi finaalin Shoot out muutettiin Playoutiksi.

Muutoksista huolimatta kisa sai erittäin hyvän vastaanoton. Kilpailusuorituksia 116 keilaajalta tuli yhteensä 235, mikä on vähän enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Viikkokilpailijoista peräti 81 % otti osaa kisaan, kun se alimmillaan on ollut vain 40 %.

Kilpailu on alun perin suunnattu erityisesti aloittelijoille ja nuorille keilaajille. Tämän takia siihen on ennen haettu poikkeuslupa kilpailu- ja sarjavaliokunnalta, jotta ilman keskiarvoa keilaavan keskiarvoksi on voitu laittaa 100 (tasoitus 100/sarja). SKL:n tulospalveluohjelmassa tällaiset tulokset on kuitenkin laitettava käsin ja ne eivät jää muistiin. Joka kerta tulostettaessa ne on korjattava ja tehtävä lajittelu uudestaan. Tämä tekee tulospalvelusta erittäin työlään. Siksi tänä vuonna poikkeuslupaa ei haettu ja ilman virallista keskiarvoa keilaavan keskiarvo oli 180. Aloittelevan juniorin kohdalla tämä sääntö tuntuu kohtuuttomalta ja käytännössä tällaisen juniorin ei kannata osallistua erikoiskisaan lainkaan.

Suuri yllätys ei liene, että suurin osa osallistuneista oli veteraaneja, kilpailusuorituksista 62 % tuli veteraaneilta. Finaalin 18 osallistujasta heitä oli seitsemän. Kiitosta vanhemmilta veteraaneilta sai osakseen 3+3 sarjamuoto, koska kolmen sarjan kisan jaksaa heittää lähes jokainen rekisteröitynyt veteraani. Samoin se on kiva sarjamäärä aloitteleville keilaajille, joille ei vielä ole muodostunut kilpailurutiinia. Tämän takia järjestettiin oma erikoiserä, johon osallistui 16 junioria ja nuorta. Tämä erä oli myös kesän junnuleirin informaatiotilaisuus. Finaaliin pääsi neljä junioria ja yksi nuori.

Alkukilpailun 3+3 sarjan paras oli juniori Topi Myllymäki tuloksella 1436. Viimeisenä finaaliin tuloksella 1303 pääsi TuUL:n Heikki Lindholm. Lisäksi finaaliin pääsi kaksi parasta 3+3+3+3 sarjan tulosta. Ilahduttavaa oli, että naisia 18 finalistista oli seitsemän. Kupittaalla on tällä kaudella ollut erikoiskisoja, joiden finaaleissa naisten määrä on vaihdellut nollasta kahteen.

Finaalissa keilattiin ensin viisi sarjaa, jonka jälkeen viisi parasta pääsi jatkoon. Tämän osion paras keskiarvolla 223,8 oli Marko Saarni, joka meni suoraan loppuotteluun. Muut jatkon menijät olivat TPS:n Karri Oksman (217,6), TuWesta Päivi Huoponen (216,6), Topi Myllymäki (213,6), ja BAY:n Henry Laine (210,8). Ensimmäinen putoaja oli TuWen Marja Hongisto, joka hävisi Henrylle pisteellä.

Playoutissa Karri, Päivi, Topi ja Henry keilasivat ensin yhden sarjan tuloksin 214, 179, 230 ja 197. Näin Päivi putosi jatkosta pois. Seuraavassa sarjassa järjestys oli Topi, Henry ja Karri (214, 212 ja 191) ja Karri putosi pois. Topi ja Henry kisasivat pääsystä Markoa vastaan loppuotteluun. Henry oli parempi numeroin 213-203 ja eteni loppuotteluun Markoa vastaan.

Loppuottelussa keilattiin kaksi sarjaa. Ensimmäisen sarjan voitti Henry aika selvästi numeroin 257–225. Toisessa sarjassa Henryn peli kulki myös mallikkaasti ja hän vei sarjan pistein 224–199. Loppupisteet Henrylle 481–424. Jälleen kerran 100 % Openin kaksi parasta olivat tasoituksettomia keilaajia, joten tämä kisamuoto sopii kaikille keilaajille.

TuWe Keilailu kiittää kaikkia kisaan osallistuneita ja toivottaa hyvää ja kaatorikasta kesää keilaajille!

Teksti:Marja Hongisto