PBA Playoffsissa on pelimuodon takia nähty monta uusintaa. Nyt nähtiin ehkä kaikkien aikojen uusinta, kun Australian Sam Cooley pudotti Ruotsin Jesper Svenssonin.

Turnauksen ratahoito on 44 jalkaa pitkä Carmen Salvino, eikä sillä ole käytetty lainkaan uretaanipalloja, vain reaktiiveja. Nyt nähtiin sekin ihme, että Svensson, uretaanin erikoismies, pelasi reaktiivipallolla, mikä tarkoitti hänen tapauksessaan keilaamista kolmosmerkin yläpuolelta. Kun Cooley pelasi nelosen ja viitosen välistä, menivät vasurin ja oikeakätisen keilaajan pelilinjat ristiin tähtäysnuolten kohdalla.

Miesten ensimmäisessä sarjassa tehtiin tulosta. Molemmat kaverit aloittivat nurkkapaikolla, Jeppe seiskalla, Sam kympillä. Sitten ruotsalainen paukutti viisi kaatoa, johon australialainen pystyi vastaamaan kolmella. Kun jatkossa Svensson teki paikon ja Cooley triplan, peli oli tasan kahdeksannessa ruudussa. Ja niin se oli myös ysissä, kun molemmat tekivät kaadon. Cooleyn viimeisen ruudun avaus aukesi ulos, ja siitä jäi pystyyn kymppikeila. Svensson otti ensimmäisen sarjan voiton 269-248 kaatamalla lopun umpeen.

Toisen sarjan Cooley aloitti isolla reiällä, jota ei paikannut. Sitten taas kaadettiin, molemmat viisi kertaa peräkkäin. Kuudennessa ruudussa Svensson tasoitti peliä 3-7 reiällä, josta veti paikkoheitolla kokonaan hudin. Cooley otti johtopaikan, mutta antoi sen pian pois omalla 2-10 reiällään. Yhdeksännessä ruudussa ruotsalainen johti kymmenellä pisteellä. Hän ei saanut tuplaa kymppiin ja niin oltiin tilanteessa, jossa aussin olisi tehtävä kolme kaatoa voittaakseen. Yksi tuli, toinen tuli, sitten jäi kymppikeila. Sarja päättyi tasan 223-223 ja silloin sarjavoitto ratkaistaan yhden heiton uusinnalla. Svensson jätti seiskan, Cooley jätti kympin, jatketaan. Jeppe jätti taas seiskan, Sam ei mitään ja hän voitti toisen sarjan. Tilanne oli sarjoissa 1-1. Siispä ottelun voitto ratkaistiin kahden ruudun uusinnalla.

Sen aloitti Cooley vasemmalla radalla. Osumasta jäi ysikeila seisomaan, mutta pomppiva keila tuli ja iski sen nurin, kaato. Svenssonin avausheitto oikealla radalla kiipesi nokkaan ja pystyyn jäivät keilat 2, 4 ja 7. Paikkoheitto meni aivan kohti kakkosta ja klippasi vain sen pois, tyhjä ruutu. Svenssonin toinen ruutu oli vielä surkeampi, vajaa osuma ja pystyssä neljän keila reikä. Kun hän sai siitä pois vain kaksi, oli tulos 16 ja homma käytännössä selvä. Cooley teki paikon ja voitti uusinnan 35-16 ja siten koko ottelun 2-1 ja meni jatkoon.

 

Toisessa ottelussa kohtasivat Tom Daugherty ja Jason Sterner, sijoitukset vastaavasti kolmas ja 14. Molemmat miehet keilasivat nelosmerkistä, Daughertyn pallo kävi kääntymässä viitosrimalla, Sternerin lähempänä kymppiä. Ensimmäisen sarjan ainoa jännitysmomentti oli, saisiko Daugherty 300 täyteen. Ei saanut, mutta seitsemän kaadon aloitus oli liikaa Sternerille, joka tuskaili kymppikeilojen kanssa. Ensimmäisen sarjan Tom voitti 245-209.

Toisessa sarjassa kymppikeila kiusasi molempia miehiä. Sterner kuitenkin aloitti neljällä kaadolla, osumissa oli eroa, mutta aina kaikki keilat kaatuivat. Daugherty teki kaadon alkuun, toista piti odottaa kuudenteen ruutuun saakka. Sterner teki kaatojensa jälkeen kolme kymppipaikkoa peräkkäin, mutta Daugherty ei pystynyt tupliin ja ero oli 30 pistettä seiskaruudussa. Tom teki loppuun triplan, mutta se ei riittänyt, sarja merkittiin Sternerille 225-213 ja tilanteesta 1-1 mentiin kahden ruudun uusintaan.

Sterner aloitti ja kaatoi vasemmalla radalla. Daugherty puuskahti heti ensimmäisen heittonsa irrotuksen jälkeen ”Oh my goodness!” Keskelle menneestä osumasta jäivät keilat 6 ja 10, mitkä mies paikkasi. Toiseen ruutuun tuli kymppipaikko ja tulosta 39. Sternerin toinen heitto lipui vajaaksi jättäen keilat 2 ja 5 paikattaviksi, mikä onnistuikin. Ylimääräisellä piti kaataa voittoon, mutta jälleen heitto jäi vajaaksi ja jätti kakkoskeilan, uusinta meni tasan 39-39. Nyt uusittiin uusintaa yhdellä heitolla. Daugherty kaatoi, Sterner jätti kympin ja hävisi 9-10 ja koko ottelun 1-2.

Daugherty tilitti tuntojaan haastattelussa uusinnan jälkeen: ”Jasonilla oli kolme tilaisuutta oikealla radalla, mutta ei. Et kyllä odota vastustajasi tekevän niin. Seitsemän ensimmäisen kaadon jälkeen radat muuttuivat niin, että jäin kahden pallon väliin, en tiennyt kumpaa käyttää. Toisen sarjan lopussa tuntui, että löysin oikean tavan. Uusinnassa en sitten heittänyt hyvin, olisin ansainnut hävitä.”

 

PBA Playoffsin puolivälierät jatkuvat viikon kuluttua.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

Kuva PBA