Brunswick Ballmaster Openin torstai huipentui illalla 50-vuotisjuhlaturnauksen juhlaerään, johon oli kutsuttu pelaamaan turnauksen pitkän historian aikana menestystä niittäneitä keilaajia.

Talin keilahallissa vallitsi erityinen tunnelma karsintaerän alkaessa. Radoilla nähtiin kotimaisia Ballmasterissa menestystä niittäneitä keilailulegendoja, kuten Leo Hilokoski, Lasse Lintilä, Mika Koivuniemi, Tom Hahl, Kimmo Lehtonen, Pasi Uotila, Osku Palermaa sekä suomalaiset naisvoittajat Leena Jokiniemi ja Piritta Maja, vain muutama nimi mainittavaksi.

Ulkomaisia huippuja erässä olivat muun muassa Dominic Barrett, Martin Larsen, Tomas Leandersson, Parker Bohn III sekä Walter Ray Williams.

Juhlaerän kaikki osallistujat ja tulokset näet tästä

Juhlaerässä nähtiin kovia tuloksia. Ykköseksi nousi Ruotsin Martin Larsen loistotuloksella 1479, toiseksi Italian Antonino Fiorentino pistein 1475 ja kolmanneksi Norjan Tore Torgersen tuloksella 1415.

Suomalaisittain Kimmo Lehtonen keilasi myös tuloksen 1385, jolla hänet nähdään luultavasti finaalikierroksilla karsintojen päätteeksi.

Erän sykähdyttävin hetki nähtiin kuitenkin kokeneen huippukeilaajan Teemu Raatikaisen toimesta viimeisessä sarjassa.

Raatikaisella oli viiden sarjan jälkeen kasassa 1082 pistettä, mikä ei näyttänyt riittävän finaalitulokseen. Ja mitä vielä, tänä vuonna 60 täyttävä Raatikainen sai koko Talin keilahallin seuraamaan jännityksellä päätössarjaansa, ja lopulta hän onnistui 300 pisteen sarjassa.

Näin ollen tuloksella 1382 Raatikainen nähdään Ballmaster Openin finaalissa. Turnauksessa on nähty vasta kaksi 300 pisteen sarjaa, kun keskiviikkona Dominic Barrett onnistui samassa tempussa.

– Se oli pakko tehdä sellainen lopetus. Katsoin siinä ennen viimeistä sarjaa, että 300 pitäisi riittää, Raatikainen virnisti erän päätteeksi tyytyväisenä.

Juhlaerä kokosi yhteen meritoituneita keilaajia kaikista ikäpolvista ympäri maailman, mikä lämmitti myös Raatikaista.

– Hienoa, että tällainen järjestettiin. Todella paljon tässä tapasi vanhoja ystäviä ja tunnelma oli hyvä. Muistoja Ballmasterista on monilta vuosikymmeniltä, kun itsekin olen pelannut 80-luvulta saakka. Siitä on muuten aika kauan aikaa, kun olen ollut turnauksen finaalissa, joten nyt sinne tauon jälkeen, Raatikainen summasi 300 sarjan jälkeen.

Yksi mielenkiintoinen kasvo Ballmaster Openissa on viikon aikana ollut menestyksekkäästä keilailu-urastaan tunnettu Tom Hahl, joka on pitkään asunut Singaporessa.

– Mieletöntä, että tällainen juhlaerä järjestettiin. Kymmenen vuotta olen ollut keilaamatta ja tämän juhlaerän takia nyt päätin tulla mukaan, koska tällainen tuskin tulee toistumaan ihan heti. Täällä on ihmisiä, jotka olen tuntenut noin 40 vuotta, Hahl kertoi.

Vanhojen ystävien näkeminen onkin isoin asia Hahlille itselleen Ballmaster Openin juhlaturnauksessa.

– Se on lämmittänyt mieltä. Tällä ei ole paikalla pelkästään huippukeilaajia, vaan olen tavannut täällä tuttuja, jotka ovat monen vuoden tauon jälkeen tulleet keilahallille, kun ovat tienneet tästä juhlaturnauksesta. Senkin takia tämä on hieno juttu.

Entä mitä kuuluu Hahlille, jota ei liian usein Suomessa nähdä, kun hän on rakentanut elämänsä toiselle puolelle maapalloa?

– Minulle kuuluu hyvää. 26 vuotta olen ollut Singaporessa ja todella tyytyväinen olen tämän hetkiseen elämäntilanteeseeni, kun terveyskin on hyvä.

Parhaat muistot hänellä Ballmaster Openin osalta menevät pitkälle nuoruusvuosiin, jolloin Hahl oli todellinen junioritähti.

– Junioriajoilta ne parhaat muistot ovat, kun tulin 70-80-luvun taitteessa Tampereelta isoon Talin halliin kansainväliseen turnaukseen, johon osallistuminen edisti omaa keilailu-uraani silloin paljon.

Juhlaerän päätteeksi pelaajat kilistivät vielä lasit kuohuvaa 50-vuotisen Ballmaster Openin kunniaksi. Kilpailujohtaja Pekka Korpi piti puheen myös kunniakseen, jotka ovat vuosien aikana tehneet töitä turnauksen järjestämisessä, kuten kilpailun isä Timo Suviranta sekä kilpailua aikaisemmin järjestänyt Kimmo Lehtonen sekä nykyinen kisaorganisaation vetäjä Kai Virtanen.

Lopuksi vielä kukitettiin Ballmaster Openin eteen vuosikymmenet työskennellyt Seija Lankinen.

Ballmaster Open jatkuu perjantaina kolmella karsintaerällä, jotka keilataan klo 10.00, klo 14.00 sekä klo 18.00.

Karsinnan kokonaistilanne

Kilpailujärjestäjän sivut

Henri Havusela