Storm Cup PBA Colorado Springs Open oli varmasti ikimuistoinen tapahtuma Santtu Tahvanaiselle. Nuori mies pääsi ensimmäisen kerran PBA-turnauksen porraspeleihin ja vieläpä loppuotteluun. Voittoon eivät nuorukaisen voimat vielä riittäneet, vaan sen korjasi kokenut englantilainen Dominic Barrett sarjoin 244-235.

Barrett teki loppuottelun alkuun neljä kaatoa ennen kahden keilan paikkoa viidenteen ruutuun. Tahvanainen ei saanut peräkkäiskaatoja, väliin tulivat paikot seiska- ja ysikeiloista. Viidennessä ruudussa Dom oli 27 pisteen johdossa. Santtu teki tuplan 5-6 ruutuihin, mutta seiskassa heitto karkasi ylipuolelle ja paikattaviksi jäivät keilat 6 ja 10. Sen hän toki hoiteli. Barrett tuplasi jälleen 7-8 ruutuihin ja tarrasi kovasti kiinni voitosta, vaikka ysiin kymppi pystyyn jäikin. Tahvanainen teki tuplan kasiin ja ysiin, mutta Barrettille riitti kympissä tupla ja sen hän hoiteli kahdella hyvällä heitolla. Domin tulos oli 244. Santtu viihdytti yleisöä ensin triplalla ja sitten neljännellä kaadolla, jossa pallo meni ylipuolelle ja jätti viitoskeilan. Jostain kuitenkin tuli vierivä keila, joka sen vei. Santtu oli silloin jo kääntynyt pois ja havahtui vasta yleisön huutoihin. Seitsemän keilaa ylimääräisellä toi tuloksen 235.

Barrett tienasi voitostaan 20000. Lisäksi hän sai 5000 dollaria sijoituttuaan toiseksi Storm Cupin neljän kilpailun yhteispisteissä. Sen voiton ja kymppitonnin otti Jason Belmonte. Santtu Tahvanaiselle Colorado Springs Openin kakkostila tuotti 12000 dollaria palkintorajaa ja varmasti paljon pitkään kestäviä muistoja.  Ääniviestin antoi melko pöllämystynyt kaveri:

”Tuli miljoonat kaikenlaiset kuvaukset, ynnä muuta. Näihin mä en todellakaan ollut valmistautunu, kun lähdin tänne. Enhän mä osaa mitään nimikirjoituksia antaa ihmisille.
Ihan hemmetin hyvä fiilis tässä, voitin ekan stepladderin. Toinen pelikin meni, ei siinä ollut oikeestaan kuin yksi huono heitto. Kympin tokalla ja viimeisellä ei ollu enää merkitystä.
Ei kuulunu matkasuunnitelmiin, että mä oon toinen jossain kisassa ensimmäisellä reissulla PBA:ssa. Ei tätä osaa kuvailla. Aika hyvä fiilis on. Lähettiin testaamaan, pystyykö täällä parjäämään. Kyl musta tuntuu, että varsinkin nää kaks viimeistä eventtii on sen valon antanu ittelle. Kun painaa vielä enemmän duunia entisestään, niin kyllä täällä vois kisata näitä huippuja vastaan. Sen olen jo todistanut ittelleni ja toivottavasti monelle muullekin. Huikee fiilis. Ei harmita toinen sija yhtään tolla keilaamisella.”

Välierässä Tahvanainen kohtasi Darren Tangin, jolla on ansiolistalla yksi voitto viime vuoden kesäkiertueelta. Tahvanainen aloitti kaadolla ja seiskapaikon jälkeen teki viisi kaatoa lisää. Tang teki triplan sarjan puoliväliin, mutta oli parikymmentä pistettä jäljessä. Kasiruudussa Santun avaus jäi vajaaksi ja hän viskasi pystyyn jäänestä kakkosesta vasemmalta ohi. Tuossa vaiheessa Tahvanainen johti sarjaa kahdeksalla pisteellä. Ratkaisu tuli ysiruutuun, johon Tang täräytti 4-9-10 reiän, joka jäi paikkaamatta. Molemmat miehet tuplasivat viimeisessä ruudussa ja sarjan tulos oli 233-213 Tahvanaisen hyväksi.

Ensimmäisessä ottelussa Tang kukisti seniori-ikäisen supertähtiosastoon luettavan Chris Barnesin 237-206. Barnes aloitti neljällä kaadolla, mutta Tang kiri pelin tasoihin viidenteen ruutuun. Yhdeksänteen Barnesille lipsahti neljän keilan 1-10 kuva ja siitä tuli tyhjä. Heti perään hän teki suurmestaripuolen klipin 2-4 kuvasta, siis otti  vain kakkosen paksulla osumalla. Tangin loppupuolen tupla viimeisteli tuloksen.

PBA-kiertue jatkuu USBC Mastersilla, jonka karsintakierrokset alkavat ensi viikon tiistaina.

 

Pekka Korpi

Kuva: PBA

PBA:n sivuille