PBA Scorpion Championship päättyi Tom Daughertyn juhlintaan hänen kaataessaan Kyle Troupin loppuottelussa 266-254.

Voitto ei ollut ainoa syy, miksi Daugherty oli esillä keskiviikkona. Kaksi elävää keilailulegendaa, Walter Ray Williams Jr., 61 ja Pete Weber, 58, ilmoittivat tämän kisan jäävän heidän viimeisekseen PBA:n päätourilla. Juuri Tom Daugherty pudotti heidät molemmat jatkosta mies miestä vastaan matseissa. Weber taipui sarjoin 2-3 ensimmäisellä kierroksella ja Williams samoin numeroin toisella.

Williams ja Weber ovat eniten voittoja saalistaneet keilaajat, kun mukaan lasketaan PBA-voitot, seniori tourin voitot ja alueelliset voitot, molemmilla on yli sata voittoa ansiolistallaan. Nyt he siis vetäytyvät päätourilta, mutta jatkavat keilailua koukkupolvien puolella, seniori- ja veteraanikisoissa. Weberin pitää toki odotella pari vuotta ennen veteraanikisoihin pääsemistä.

Scorpionin TV-lähetyksessä keilasi jälleen neljä miestä, jotka olivat voittaneet kaksi mies miestä vastaan ottelua aiemmin päivällä. He olivat Tom Daugherty, Kyle Troup, Kris Prather ja Michael Tang. Kaikki nämä ovat oikeakätisiä ja Tangia lukuun ottamatta monikertaisia turnausvoittajia. Tang yritti hakea ensimmäistä voittoaan uretaanipallolla, muiden keilatessa reaktiiveilla. Pratherin alku oli katastrofaalinen, viiteen ensimmäiseen ruutuunsa hän teki neljä tyhjää ja yhden kaadon. Daugherty ja Troup karkasivat pian jatkoon ja matka Tangiinkin oli tuossa vaiheessa yli 30 pistettä. Kuudennesta ruudusta alkaen Prather teki neljä kaatoa, Tang sai sarjan ensimmäisen kaatonsa vasta kasiruutuun ja tuplasi ylipuolelta. Viimeisen ruudun alkaessa Prather oli 16 pistettä jäljessä Tangia, joka heitti kymppiruudun ensin. Ehjä riittäisi jatkoon, mutta ehjää ei tullut, vaan 1-2-4-10 kuvio. Siitä piti sitten ottaa kolme keilaa pois jatkopaikan varmistamiseksi, vain kaksi lähti. Prather jätti omalla vuorollaan kakkoskeilan ja paikkasi sen. Kaadolla hän menisi jatkoon, kymppi jäi. Edessä oli yhden heiton uusinta. Prather teki ensi kaadon, Tang veti sarjan parhaan heittonsa ja kaatoi myös. Toisella kerralla Kris teki hyvän kaadon, Michael löi paksuksi ja nelonen seisoi. Prather jatkoi, Tang putosi. Sarjan tulokset olivat: Daugherty 244, Troup 213, Prather ja Tang 182 mieheen. Tang sai 5 000 dollaria vaivan palkkaa.

Toisessa sarjassa Prather paransi paljon, mutta kun kaksi muuta keilaajaa teki kaatoja kaadon perään, ei 237 riittänyt minnekään. Daughertyn avausheitto liukui aivan liian pitkälle ja vei nurkasta vain kolme keilaa. Tuon Tom paikkasi ja paukutti sitten yhdeksän kaatoa jonoon tehden sarjakseen 276. Troup laittoi vielä paremmaksi. Hän jätti vain kerran keilan seisomaan, alkutuplan päälle kolmosruutuun kympin. Sen paikattuaan hän täytti lopun pöytäkirjaa rukseilla ja kirjautti sarjakseen 279. Pratherin päivä palkittiin 8 000 dollarilla.

Loppuottelu kahden tuoreen major-voittajan välillä oli hyvätasoinen. Kaverien pelilinjat olivat samantapaiset, nuolilla pallo kulki nelos-vitosmerkkien välistä ja kävi kääntymässä breakpointissa suunnilleen seiskarimalla. Tuplat molemmille alkuun, sitten Daugherty jätti kymppikeilan pystyyn kolmanteen ruutuun heitosta, josta hän piti. Kympin seisominen oli hänelle yllätys. Nelosruutuun hän korjasi hieman paksuksi ja paikkasi jääneet keilat 4 ja 7. Troup teki alkukaatoja neljä, viidenteen jäi paksusta osumasta palikat 6 ja 10. Daugherty kavensi peliä tuplalla ja mainostauon koittaessa Troupin johto oli 11 pistettä. Hei tauon jälkeen kuudenteen ruutuun Kyle avasi lyöntinsä vajaaksi, eikä pystyyn jäänyttä 2-8-10 reikää voi realistisesti paikata. Ei nytkään. Yhdellä heitolla 11 pisteen johto muuttui kolmen pisteen tappioasemaksi. Siitä lähtien molemmat miehet heittivät kaksi kaatoa kerrallaan aina kymppiruutuun saakka. Kympin ensimmäiseen ylimääräiseen Daughertylle riitti yhdeksän keilaa voittoon. Hän heitti pallon radalle ja sen ollessa nuolten kohdalla hän huusi: ” My house! (Minun hallini)”. Ja oikeassahan mies oli. AMF University Lanes on hänen kotihallinsa ja keiloja lähti kymmenen. Troup teki loppuun kolme kaatoa, mutta voitto ja 30 000 dollaria meni Daughertylle pistein 266-254. Troupille jäi 15. 000.

Pelin ratkettua Tom kävi jenkkitapaan kaappaamassa voittopystin käsiinsä ja höpisi kameralle: ”Mikä viikko, mikä viikko, nyt minulla on näitä kaksi, mikä viikko!”

PBA ammattilaiskiertue jatkuu parin viikon päästä USBC Mastersilla ja viikko sen jälkeen keilataan US Open. Näissä molemmissa Osku Palermaa tavoittelee menestystä. PBA:n kevätkausi päättyy 18.4. pelattavaan Super Slamiin, jossa kaikki neljä kevään major-voittajaa taistelee tuon tittelin voitosta.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

Kuvat PBA