USBC U.S. Openissa päästiin ensimmäiseen rahanjakovaiheeseen, kun karsinnan 36 parasta miestä keilasivat alkupelien 24 sarjaan kahdeksan lisää. Kaikki tässä vaiheessa mukana oleva saavat rahaa, jatkosta putoavat 1400 dollaria ja ne 24, jotka etenevät round robiniin enemmän. Ykkösmies sunnuntaina saa sata tuhatta.

Tässä vaiheessa ei ykkösmiehestä ole epäilystä. Kolmen karsintapelin jälkeen piikkipaikalla ollut EJ Tackett lasketteli palloa pesään sellaisella vauhdilla, teholla ja tarkkuudella, että muilla ei ollut asiaan nokan koputtamista. EJ teki kahdeksaan sarjaan pisteet 1970 (keskiarvo 246,3). Kirsikaksi kakun päälle oli seitsemänteen sarjaan tulossa jo kilpailun ensimmäinen kolmesatanen, mutta se viimeinen heitto oli hieman velton näköinen ja osui ykköskeilaan vajaana. Hetken keiloja sinkoili moneen suuntaan, mutta nelonen jäi kaikilta osumatta ja pystyyn, joten turnauksen paras sarja on 299. Kahdeksanteen Tackett näytti menettäneen parhaan teränsä, mikä tuntuu kyllä ymmärrettävältä, ja siihen hän jäi jopa alle parin, 199. Yhteistulos 7208 (225,3) on ylivoimainen johtotulos.

Neljäs radanhoito, jota käytetään sitten turnauksen loppuun saakka, on 41 jalkaa pitkä ja siinä on jonkin verran profiilia, jota tämän taso kaverit kyllä osaavat hyödyntää. Pelipaikka oli alkuvaiheessa jo aika ylhäällä, kolmosen-nelosen huittehilla, josta se taas kohosi kuutoseen, niin että jo viidennessä sarjassa eniten kierrettä käyttävät kaverit lähtivät oikeanpuoleisella radalla liikkeelle pallonpalautuspömpelin edestä ja irrottivat pallonsa vasemmanpuoleisen rännin päällä niin, että se lensi ilmassa parisen metriä ja tähtäysnuolten kohdalla osuma oli suunnilleen toinen nuoli vasemmalta, eli kuutosmerkki. Anthony Simonsen keilasi ainoana kärkimiehistä reunasta, tai kakkosmerkistä, alussa uretaanilla ja jatkossa muutamallakin reaktiivipallolla, mutta homma ei sujunut, ei myöskään kokeilu keskempää.

Tulostaso kohosi edellisistä päivistä aika tavalla. Kirkkaimpana tähtenä säteili Indianan oma poika EJ Tackett, joka karkasi muilta jo parin sarjan jälkeen ja jatkoi menoaan, kun useimmilla muilla kärkipään keilaajilla oli jossain vaiheessa jonkinlaisia vaikeuksia. Simonsen teki 1642 (205,2) ja putosi neljänneksi tuloksella 6874. Jason Belmonte sai hyvän 1716, mutta on kolmantena lähes 400 pistettä Tackettin takana, 6877. Blokin toiseksi parhaat pisteet keilasi Wes Malott, 1798 (224,8) ja hän kipusi sillä alaosastosta sijalle kymmenen. Tom Daugherty teki 1796 ja nousi listalle peräti kakkoseksi tuloksellaan 6937 (216,8). Eli Tackettin johto on kisan suunnilleen puolivälissä 270 pistettä.

Tackett heittää oikealla kädellä perinteisellä tekniikalla, tosin hänen irrotuksensa on kaukana perinteisestä, niin hurjan pyörinnän hän palloonsa laittaa. Myös Daugherty heittää yhdellä kädellä oikealta, mutta ei perinteisesti, sillä hän ei käytä lainkaan peukaloa. alkutyöntö on korkea, mutta takaheiluria ei ole juuri ollenkaan, kierrettä on. Belmonte ja Simonsen lykkäävät pallonsa radalla kahdella kädellä, joten tekniikan kiroja kärkipäässä piisaa.

Viimeinen round robiniin selvinnyt keilaaja, sijalla 24, oli Australian Sam Cooley tuloksella 6580 (205,6), siis 180 päälle paritahdin. Muita ”vierasmaalaisia” jatkossa ovat aussien Belmonte ja Cooley lisäksi kanadalaiset Francois Lavoie ja Zach Wilkins. Nyt jäljelle jääneet kaveri keilaavat täyden 24 sarjan round robinin 30 pisteen voittobonuksineen. Ensimmäinen kahdeksan sarjan blokki pelataan jo lauantaina aamuyöstä Suomen aikaa ja toiset kaksi sitten lauantai-iltana ja seuraavana yönä. Porraspelit viiden parhaan kesken keilataan maanantaita vasten yöllä.

 

Pekka Korpi

Kuva: PBA

32 sarjan tulokset

Radanhoito 4

USBC:n turnaussivustolle