Essi Pakarinen on naisten Suomen mestari 2022. Lahden Bayta edustava Pakarinen voitti loppuottelussa jännittävien vaiheiden jälkeen Porin Giantsia edustavan Peppi Konsterin. Pronssia saavutti välierässä Konsterille taipunut Sanna Oksanen (Giants).

23-vuotias Pakarinen ehti aikaisemmin keväällä voittaa nuorten SM-kultaa ja finaalivastustaja Konsteri, 18, puolestaan juhli aikaisemmin tänä vuonna junioreiden Suomen mestaruutta, joten vastakkain oli kaksi nuorta huippukeilaajaa.

Pakarinen hallitsi tapahtumia läpi pitkän päivän, sillä hän oli sekä avausosion kahdeksan sarjan että round robinin seitsemän sarjan päätteeksi tulosten kärjessä ja eteni suoraan loppuotteluun.

Välierässä vastakkain pelasivat round robinin päätteeksi toiseksi sijoittunut Konsteri ja kolmanneksi yltänyt Oksanen. Konsteri voitti kahden sarjan välierän 370-333.

Kaikki päivän tulokset

Loppuottelussa vahvan päivän keilannut Pakarinen ei horjunut. Hän voitti avaussarjan selvällä erolla 224-183, eikä päästänyt päätössarjassa Konsteria rinnalle. Loppulukemat Pakarisen hyväksi 462-420.

– Totta kai hyvältä tuntuu. Hyvin on treenattu oikeita asioita ja tuntui, että se näkyi tänään. Molemmat SM-kultamitalit tältä keväältä merkitsevät minulle paljon ja nyt vielä ensimmäinen SM-kulta naisten tasolla. Se on iso asia, voitosta silmin nähden herkistynyt Pakarinen summasi.

Sen lisäksi, että loppuottelussa kohtasi kaksi nuorta huippukeilaajaa, oli loppukilpailun tilaston kärjessä paljon nuoria huippuja, mikä maalaa hyvää kuvaa suomalaisen naiskeilailun tulevaisuudelle huipputasolla.

– Omasta mielestä kovatasoinen oli tämän vuoden naisten SM-kilpailu. Se on hyvä merkki, että näissä kisoissa nuoret pärjäsivät hienosti, kun muutenkin tarvitsemme paljon lisää naisia lajin pariin, Pakarinen sanoo

Hänen seuraavat tavoitteet ovat vahvasti kansainvälisellä tasolla.

– Tavoitteena on päästä mukaan joukkuearvokisoihin ja siellä pärjääminen. Nyt pienelle lepotauolle ja sitten jatketaan treenejä.

Pakarinen oli kovassa iskussa koko loppukilpailun ajan.

Hopealle yltänyt Peppi Konsteri on ollut pitkään vahvassa vireessä ja Pakarinen oli hyvin tietoinen finaalivastustajan tasosta.

– Kyllä loppuottelu oli jännittävä paikka, pakko se on myöntää. Yritin vain nauttia siitä, että on päässyt tuohon tilanteeseen, Pakarinen sanoo.

Hopeamitali naisten tasolla on Konsterille hieno saavutus loppuottelun tappiosta huolimatta.

– Kulta olisi tuntunut tietysti paremmalta, mutta yllättävänkin hyvillä mielin olen tästä. Pakarinen pelasi todella hyvin tänään ja kun finaalissa vähän oma peli takkuili, niin ei siinä ollut enempää tehtävissä, Konsteri sanoo.

18-vuotias Konsteri on saavuttanut jo nyt urallaan paljon ja vahva vire vain näyttäisi jatkuvan, kun kevät toi kaksi henkilökohtaista SM-mitalia.

– Mitalit lämmittävät varsinkin, kun SM-kilpailut ovat jostain syystä olleet itselleni aikaisemmin haasteellisia. Kyllä ylpeä olen itsestäni. Ylpeä olen myös siitä, miten nuoret pärjäsivät näissä kisoissa. Täältä me nuoret tullaan, Konsteri sanoo.

Ylpeä voi olla myös pronssimitalisti Sanna Oksanen, joka on tullut rytinällä takaisin äityysloman jälkeen takaisin huippukeilailun pariin. Hänelle ensimmäinen pronssi naisten SM-kilpailuista, kun kaapissa on jo kaksi kultaa ja kaksi hopeaa.

– Viime joulukuussa aloin keilaamaan taas tosissaan ja alla loukkaantuminen sekä lapsen saaminen. Mutta nyt on tarkoitus tähdätä MM-kisoihin. Tämä mitali oli taas osoitus siitä, että täältä tullaan ja tietyt asiat ovat selkärangassa. Onneksi on aikaisemmin hyvä pohja tehty.

Myös Oksanen iloitsi nuorten pärjäämisestä.

– Tämä on hieno asia ja mielestäni hienoa on myös se, että pelipaikoista pitää tosissaan taistella, jos haluaa pärjätä. Mitään ei saa ilmaiseksi ja paljon on nimiä, jotka taistelevat samoista paikoista maajoukkueessakin ja se tekee kaikille hyvää.

Myös pari- ja joukkuekilpailun mitalistit palkittiin

Tämän vuoden naisten SM-kilpailut olivat Porin Giantsin, Lahden Bayn ja Helsingin GB:n näytöstä, mikä näkyi yksilökilpailun lisäksi joukkue- ja parikilpailussa, joiden mitalit jaettiin myös sunnuntaina Raisiossa.

Joukkuekilpailun mitalistit.

Parikilpailusta kultaa voittivat Giantsin Marjo Hirvonen ja Sanna Oksanen. Hopealle ylsivät äiti-tytärkaksikko, GB:n Reija ja Roosa Lundén. Pronssia Giantsin Peppi Konsterille ja Ani Juntuselle.

Joukkuekilpailussa kultaa juhli Giants kokoonpanolla Sanna Oksanen, Marjo Hirvonen, Peppi Konsteri ja Ani Juntunen.

Hopeaa GB: Heidi Manninen, Nina Kovanen, Reija Lundén ja Roosa Lundén.
Pronssia Bay: Eliisa Hiltunen, Essi Pakarinen, Krista Pöllänen ja Roosa Pusa

Tässä uutisessa seurasimme aikaisemmin päivän tapahtumia:

Tulosseuranta

Mitalipelien tulokset

Peppi Konsteri voitti kahden sarjan välierässä Sanna Oksasen, joten loppuottelussa kohtaavat Essi Pakarinen ja Konsteri.

Loppuottelun tulokset

Essi Pakarinen 224, 238 yhteensä 462
Peppi Konsteri  183, 237 yhteensä 420

Essi Pakarinen on naisten A-tason Suomen mestari 2022! Aiheesta lisää hetken päästä.

Välierän tulokset

Peppi Konsteri 166,204 yhteensä 370
Sanna Oksanen 149,184 yhteensä 333

Round robin, seuranta

Essi Pakarinen on ollut tähän asti päivän nimi ja matkaakin suoraan loppuotteluun kärkisijalta. Selvässä johtoasemassa round robinin aloittanut Pakarinen otti heti kaksi tärkeää voittoa Ani Juntusta ja Peppi Konsteria vastaan.

Myös Sanna Oksanen voitti alkuun kahdessa ottelussa ensin Peppi Konsterin ja Ani Juntusen, mikä antoi Oksaselle tukevan aseman kakkossijalla Pakarisen takana.

Peppi Konsterilla oli kovat oltavat round robinin alussa. Alkuun hänelle sarjat 211, 208 ja 222, mutta kun vastustajat pelasivat häntä vastaan isoja sarjoja, ei bonuspisteitä kertynyt. Neljän ottelun jälkeen Konsteri oli ainoa pelaaja, jolla bonussarake näytti nollaa hyvistäkin sarjoista huolimatta.

Yksi käänteen tehneistä otteluista oli neljännessä sarjassa ottelu Ani Juntusella ja Roosa Lundénin välillä. Juntunen johti Lundénia kolmossijalla 73 pisteen erolla, mutta Lundén otti kaksikon keskinäisessä ottelussa selvän voiton. Tässä kohden myös Konsteri otti päivän avausvoitonsa Nevalaista vastaan isolla sarjalla 247 ja Konsteri siirtyi alun vaikeuksien jälkeen kolmannelle sijalle, mutta vain pisteen erolla Lundéniin.

Lopulta Pakarinen oli round robinin ykkönen peräti 241 pisteen erolla kakkossijaan. Pakarinen nappasi kuusi voittoa ja yhden tasapelin, eli ei yhtään tappiota round robinissa.

Toisen sijan nappasi lopulta alun haasteiden jälkeen huikean nousun tehnyt Konsteri. Hän pelasi viimeisessä ottelussaan Lundénia vastaan, joka oli ennen päätösottelua Konsterin takana neljäntenä 32 pisteen erolla. Konsteri löi taululle 256 pistettä ja nousi ryminällä myös Oksasen ohi.

Kahden sarjan välierässä kohtaavat siis Konsteri ja Oksanen. Välierän voittaja kohtaa loppuottelussa Essi Pakarisen. Hallitseva Suomen mestari Ani Juntunen sijoittui neljänneksi.

Avausosion seuranta

Kahdeksan sarjan avausosio on takana ja erittäin kovatasoista keilailua saimme todistaa. Ykköseksi hurjasteli Bayn Essi Pakarinen, jolle hurja tulos 1893 ja tässä vaiheessa kilpailua selkeä johtoasema. Pakarisen vauhti oli hurjaa, kuuden sarjan jälkeen hänellä oli kasassa 1469 pistettä ja mukaan mahtui toistaiseksi päivän isoin sarja 280.

Pakarisen takana on tässä vaiheessa kolmen Giantsin pelaajan letka: hallitseva Suomen mestari Ani Juntunen (1817), Peppi Konsteri (1812) ja Sanna Oksanen (1718).

Kärkikolmikolla on siis selvä ero muihin, mutta seuraavaksi keilataan round robin, jossa bonuspisteillä on iso merkitys ja ne muuttavat tilanteita nopeasti. Viimeisistä jatkopaikoista käytiin tiukka taistelu ja lopulta GB:n Mila Nevalainen kampesi itsensä viimeiseltä sijalta jatkoon tehden kolmeen viimeiseen sarjaansa isoa tulosta. Giantsin Piritta Kantola päätti kilpailunsa isoon sarjaan 259, mutta jäi harmittavasti 12 pisteen päähän Nevalaisesta.

Tämän vuoden SM-kilpailut ovat olleet Porin Giantsin, Lahden Bayn ja Helsingin GB:n näytöstä. Nyt kahdeksan parhaan joukossa on kaksi Bayn, neljä Giantsin ja ja kaksi GB:n pelaajaa.  Round robinissa pelaajat pelaavat kertaalleen jokaista vastaan ja voitosta saa 30 bonuspistettä, tasapleistä 15. asetelmat ennen round robinia: