PBA Chameleon Championship toi taas uuden nimen voittajien listaan, kun Shawn Maldonado kaatoi Jacob Butturffin loppuottelussa 250-202.

39 jalkaa pitkä Chameleon hoito University Lanes-hallissa Tampassa oli melko hankala, nurkkakeilat vaivasivat miehiä tavan takaa. Kymmenen sarjan karsinnasta pääsi 16 keilaajaa jatkoon, jossa pelattiin otteluita mies miestä vastaan paras viidestä systeemillä. Kahden kierroksen jälkeen neljä keilaajaa eteni telkkariin. Kaikki olivat mukana, yhden sarjan ottelussa huonoin sarja putosi pois.

Neljän keilaajan joukossa oli kaksi, jotka olivat voittaneet aiemmin PBA kiertueella, Jacob Butturff ja Jason Sterner. Ensimmäistä voittoaan tavoittelivat Shawn Maldonado ja Zach Weidman. Kaikki miehet aloittivat sarjansa uretaanipallolla, oikeakätiset Purple Hammerilla ja ainoa vasuri Butturff mustalla Hammerilla. Ensimmäisessä sarjassa pääosassa olivat nurkkakeilat, jotka estivät kaatojonojen synnyn. Puoliväliin mennessä vain kahden käden käyttäjä Maldonado ja Butturff saivat tuplan aikaiseksi. Sterner teki isosta kuvasta missin kuudenteen ruutuun ja putosi muiden vauhdista. Loppua kohti saatiin sentään myös kaatoja ja tulokset nousivat reilusti päälle parin. Maldonadolle 224, Butturff 220, Weidman 214. Sterner joutui tyytymään 5 000 dollariin tuloksellaan 184.

Toisen sarjan alussa Maldonadolla kävi tuuri, parikin kertaa vierivä keila tönäisi ruudun kaadoksi, vaikka osuma ei sitä tuottanut. Hän oli vaihtanut reaktiivipalloon ykkössarjan kymppiruudussa ja terävämpi tulokulma tuntui auttavan. Butturff puolestaan vaihtoi voimakkaampaan uretaaniin, Purple Hammeriin ja sai aikaan neljän kaadon jonon, jolla hän eteni loppuotteluun. Weidman pysyi uretaanissa alkuruuduissa, vaikka kaatoja ei tullut, kaiken lisäksi ykkösruutuun tehty seiskakeilan missi jätti hänet heti takaa-ajajaksi. Hän kyseli neuvoa pallotehtaan mieheltä, mutta vielä viideskin ruutu meni uretaanilla, kunnes vaihto tehtiin. Kun Maldonado löysi jyvän ja paukutti neljä kaatoa peräkkäin, oli homma aika selvä. Loppu tasoittui Weidmanin kolmen kaadon ja Maldonadon tyhjän myötä, mutta tulokset olivat selvät. Butturff ja Maldonado menivät finaaliin tehtyään 224 mieheen. Weidmanin 209 pudotti hänet ulos 8 000 dollarin shekin kanssa.

Loppuottelussa molemmat miehet vaikuttivat löytäneen oikean tavan pelata, kun kaatoja tuli runsaasti. Butturff kuitenkin linkosi pallonsa liian ulos tuplan jälkeen ja vaikka pallo taskun tavoittikin, pystyyn jäi ammottava 7-10 reikä. Tyhjähän siitä tuli ja vaikka hän taas pari kaatoa tekikin, eroa puolivälissä oli viiden kaadon Maldonadoon 44 pistettä. Tämä teki vielä talonmiehen avustamana kuudennen kaatonsa ennen kuin sujautti pallonsa kovasti vajaaksi. Kuuden kaadon jälkeen pakasta lähti vain kolme keilaa, mutta hyvä heitto toi paikon. Butturff yritti vielä tuplalla takaa-ajoa, mutta se päättyi kasiruudun huonoon heittoon, josta jäi vasurin kotiportti 2-7. Paikkoheitto vai vain kakkosen ja niin oli sarja selvä. Maldonado kuittasi 30 000 taalaa, Butturfille jäi puolet tästä.

Maldonado kävi kaappaamassa palkintopystin ja hoki kameralle: ”Minä vihdoin sain yhden, minä vihdoin sain yhden”. Yhdeksännellä ammattilaiskaudellaan hänestä tuli PBA-voittaja.

WSOB-sarjasta on vielä jäljellä keskiviikon Scorpion Championship. Sitten on reilun viikon tauko ennen kevätkauden loppurypistystä, Mastersia, US Openia ja Super Slamia.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

Kuva PBA