Lahden keilahallissa ratkottiin sunnuntai-iltana naisten ja miesten SM-kilpailuiden mitalipelit. Miehissä Juho Rissanen onnistui kukistamaan upeasti viikonloppuna keilanneen Santtu Tahvanaisen. Naisissa Eliisa Hiltunen nousi Rissasen tavoin uransa ensimmäiseen SM-kultaan. 

Lahden Bayta edustava Hiltunen kohtasi kahden sarjan loppuottelussa vasta 16-vuotiaan Mila Nevalaisen, joka oli voittanut välierässä SM-pronssia saavuttaneen Jaana Taavitsaisen (Smash Rauma).

Hämeenlinnan Juvel-Teamia edustavan Nevalaisen epäonneksi naisten loppuottelu ratkottiin pitkälti jo ensimmäisessä sarjassa, kun nuorukaisella tuli tiukassa paikassa neljä reikää ja vaatimaton tulos 143. Hiltunen keilasi avaussarjaansa 212 pistettä, toisessa heikommin 162, mutta se riitti, kun Nevalainen ei onnistunut isoa tulosta keilaamaan. Lopulliset pisteet Hiltusen hyväksi 376-329.

– Ensimmäinen sarja meni onneksi hyvin, koska toisessa minulla tuli selviä vaikeuksia ja keilat eivät tuntuneet enää lähtevän helposti. Onneksi riitti tänään tämä, johon pystyin, tuore Suomen mestari Hiltunen kuvaili loppuottelua.

SM-kulta on iso asia Hiltuselle, vaikka menestystä on tullut jo kansainvälisillä radoilla. Hiltusen palkintokaapista löytyi ennen mestaruutta SM-hopea ja -pronssi.

– On tämä iso asia ja menestyminen täällä on ollut jopa peikko itselleni, mikä on näkynyt siinä, että karsintaan lähteminen on jännittänyt useampana vuotena. Tänäkään vuonna en saanut parasta itsestäni irti karsintavaiheessa, mutta onneksi paransin loppua kohden.

Finaalivastustajalle, 16-vuotiaalle Nevalaiselle Hiltunen nostaa hattua.

– Mila on tosi kova, mikä on nähty junioreiden ja nuorten kilpailuissa kansainvälisestikin. Tosi hienosti keilasi tänään välierän ja hänellä on hyvä tulevaisuus edessä.

Juho Rissanen – ”Nyt se on totta”

Miesten loppuottelun tauottua radoilta löytyi onnellinen savolaismies, kun Varkauden Mainareita edustava Juho Rissanen nosti pokaalin kukistettuaan Ylöjärven Kierrehirmujen Santtu Tahvanaisen kahden sarjan tuloksella 451-435.

– Aivan mahtavalle tuntuu. Olen haaveillut tästä pikkupojasta asti ja nyt se on totta.  Tämä on keilailu-urani isoin saavutus. Yhden nuorten SM-kullan olen voittanut ja kertaalleen päässyt palkintopallille miesten SM-kilpailuissa, mutta nyt onneksi keskipaikalle saakka.

Juho Rissanen sanoo, että Suomen mestaruus on hänen keilailu-uransa tähän asti hienoin saavutus.

Rissanen teki hienon nousun jo sunnuntaina Round Robinissa, jossa 12 parasta keilaajaa taisteli kuumeisesti pääsystä kolmen parhaan mitalipeleihin. Rissanen nousikin Round Robinin aikana takamatkalta kärkisijoille.

– Koko ajan onnistuin parantamaan peliä tämän viikonlopun aikana. Eilen en ollut vielä tyytyväinen omaan tekemiseen, mutta tänään oli teknisesti todella hyvää keilaamista. Sain pallon kulkemaan hyvin koko päivän.

Round Robinissa hän nappasi kunnioitettavat yhdeksän voittoa 11 pelistä.

– Sen se vaatikin, kun olin sen verran perässä päivän alussa. Tiesin, että nyt pitää tehdä kovaa tulosta, jos haluaa pelata illalla. Kahdeksan sarjan jälkeen sinne pääsin mukaan ja loput kolme sarjaa oli taistelua, että siellä pysytään.

Välierässä Rissanen voitti kokeneen maajoukkuekeilaajan Jari Ratian, joka oli viidettä kertaa mukana kolmen parhaan joukossa. Rissanen tuotti Ratialle pettymyksen niukalla voitolla 463-459.

Loppuottelussa Rissasta vastaan asettui viikonloppuna pelejä suorastaan dominoinut Santtu Tahvanainen, joka oli Round Robinin päätteeksi 319 pisteen erolla kärjessä.

– Loppuottelu oli tiukka. Lopussa minulle tuli paikka ratkaista, kun Santulla oli toisessa sarjassa yksi tyhjä ja yksi reikä, mutta hyödynsin tilanteen hienosti tekemällä itse reiän.  Onneksi sen jälkeen omat suoritteet riitti lopussa ja sain pidettyä vastustajan selän takana.

Rissanen kehuikin Tahvanaista, joka keilasi SM-kilpailuissa pidettyään vuoden tauon lajista.

– Santtu on osoittanut jälleen kerran olevansa huippukeilaaja. Sitä hän on aina ollut, mutta oli tässä hetken pois radoilta. Tosi kova luu kyseessä, ja hyvällä harjoittelulla voimme kuulla hänestä ihan maajoukkuetasollakin, Rissanen sanoo.