Nuorten arvokisamenestys – viimeksi syyskuussa Tilburgissa – osoittaa, että suomalainen juniori- ja nuorisovalmentaminen on huippuluokkaa. Kuortaneen keilailupainoitteinen urheilulukio, Tulevaisuuden ryhmän valmennustoiminta ja Junnu-tour eli uusi FYR-kiertue luovat mainiota pohjaa juniorien ja nuorten keilaamiselle.  Olemme tilastoista nähneet, että ne juniorit, jotka edelleen jatkavat keilaamistaan nuorten sarjassa ovat erittäin aktiivisia. Samalla olemme kuitenkin myös huomanneet, että juuri tässä vaiheessa – 18-vuotiaana – monet nuoret myös lopettavat lajin kokonaan. Samoin uusia 18-24 vuotiaita nuoria on todella haastavaa saada aloittamaan lajia.

Olemme tätä haastetta Keilailuliitossa analysoineet ja todenneet, että yksi selkeä syy on se, että junioreilla on useimmissa erikoiskilpailuissa edullisemmat kilpailumaksut ja halleilla edullisemmat harjoitushinnat. Nämä edut kuitenkin loppuvat juuri siinä vaiheessa, kun nuori täyttää 18 vuotta. Kuitenkin erityisesti opiskelevilla nuorilla tulot eivät silloin lainkaan nouse, mutta kulut usein kasvavat, kun muutetaan vaikkapa pois kotoa ja opiskelu muuttuu maksulliseksi.

 Jos keilahallit, paikallisliitot ja keilaseurat jatkaisivat näitä juniori-alennuksiaan pidempään myös opiskeleville nuorille, uskomme,  että keilailua ei tarvitsisi rahan puutteessa enää useinkaan lopettaa. Kun työelämä sitten kutsuu ja tulovirrat paranevat, on lajia helppo jatkaa normaalihinnoin. Nyt sen sijaan moni 18-20 vuotiaana keilailun lopettanut ei palaa enää koskaan lajin pariin.

 Käytännössäkin asia on helppo toteuttaa antamalla juniorialennus kassalla nuorille 18-24-vuotiaille voimassa olevaa opiskelijakorttia vastaan. Uskommekin, että tämä pieni investointi opiskeleviin nuoriin tuottaisi rahansa moninkertaisesti takaisin tulevina vuosina niin halleille, seuroille kuin paikallisliitoille.

 

Jokainen keilaamista jatkava jäsenemme on meille tärkeä 😊

 

T. Teija Laukkanen ja Olli Hossi