PBA Playoffsin loppuottelussa pörröpää Kyle Troup kaatoi Australian Sam Cooleyn sarjoin 3-1 ja voitti satatuhatta dollaria. Noiden rahojen avulla Troupista tuli historian eniten voittorahaa yhden kauden aikana tienannut kailaaja. Troup on nyt ansainnut kauden 2020-21 aikana 469 200 dollaria, mikä rikkoo Walter Ray Williams Jr:n ennätyksen kaudelta 2002-2003. WRW voitti silloin 419 700 taalaa.

Loppuottelun pelitapana oli paras kolmesta, eli kumpi ensin ehtii kolmeen sarjavoittoon, vie potin. Jos tilanne olisi ollut tasan 2-2, olisi pelattu kahden ruudun uusinta isosta rahasta. Ratahoito oli 44 jalkaa pitkä, mikä tarkoitti sitä, että miehet aloittivat keilaamisen kolmosnuolen kautta ja pallot kävivät kääntymässä kuutos-seiskarimalla.

Ensimmäisen sarjan molemmat miehet aloittivat isoilla rei’illä. Sitten molemmat tekivät tuplat. Neljänteen ruutuun Cooley jätti 2-4-8-10 reiän, josta tuli tyhjä. Vaikka hän vielä triplan tekaisikin, karkasi Troup sarjavoittoon 235-206.

Toiseen sarjaan Cooley vaihtoi palloa ja tuon vaihdon voi sanoa olleen onnistunut. Hän teki kaatoja kaatojen perään ja vei jononsa kymppiruutuun saakka. Kymmenes kaato tuli rouhivalla vajaalla osumalla, yhdestoista oli räjähtävä hieman ohut osuma ja kahdennentoista heiton kaartaessa kohti taskua, nosti Sam sormensa ilmaan kaadon merkiksi. Se tuli ja niin myös 300-sarja. PBA:n historian 31. televisioitu täysosuma tuotti Cooleylle 10 000 dollarin palkinnon, jonka haastattelija Kimberly Pressler jakoi heti suorassa lähetyksessä. Ai niin, Troup teki 248. Peli oli tasan 1-1.

Kolmas sarja oli taas ensimmäisen kaltainen. Pelilinja oli molemmilla miehillä noussut nelosmerkin tienoille hoitoöljyn kulumisen takia. Cooleyn avausheitto vei keskeltä pakkaa vain neljä keilaa, eikä paikko onnistunut. Troup tasoitti pelin omalla tyhjällään toiseen ruutuun. Molemmat saivat tuplan aikaiseksi, puolisarjassa Cooley johti pisteellä. Sitten alkoivat missikisat. Ensin Troup vetäisi ysikeilasta ohi oikealta puolelta ja heti perään aussi otti vain yhden keilan pois 3-6-9 kuvasta. Molemmat miehet tekivät kolme kaatoa, jenkin johtaessa kolmella pisteellä. Cooleylle jäi viimeiseen ruutuun kymppikeila pystyyn, josta hän sipaisi vasemmalta ohi. Taas kolme tyhjää sarjaan. Troup kiitti ja voitti sarjan 223-210 ja siirtyi ottelussa 2-1 johtoon.

Viimeisessä sarjassa, viidettä ei pelattaisi, kaverukset tekivät molemmat triplat. Kyle jatkoi neljännellä, Sam veti ylipuolelle paikon arvoisesti. Troup teki neljänteen tyhjän 2-4-6-10 reiästä, puolivälissä Cooley johti silmällä. Sitten hän mureni. Iso reikä nokasta, paksusta nelonen ja paikko ja kahdeksanteen ruutuun paikko kympistä. Ei juhlinut Troupkaan kaadoilla, mutta ehjät sekä ysiin tehty hyvä kaato antoivat hänelle voiton avaimet käteen. Kymppiruudun ensimmäinen heitto oli rouhiva kaato, enää puuttui yhdeksän keilaa. Ylimääräinen napautti kasi-kympin ja hetken laskemista. Kasikeilan paikko antoi tulosta 221, mikä oli yhden enemmän, kuin Cooleyn teoreettinen maksimi. Sitten alkoi hulina, Kyle nappasi korean, kimmeltävän mestaruusvyön ja huusi hetken aikaa lähes suoraa huutoa. Sen verran siitä erotti, että viesti lienee ollut: ”Minä olen ratojen mestari, älä tule haastamaan minua!” Cooley varmaan pääsi jossain vaiheessa heittämään omaa viimeistä ruutuaan, mutta tuloksen selviäminen vie jonkin aikaa. Hänen kakkospalkintonsa oli 60 000 dollaria ja täysosuman bonus kymppitonni lisää. Ihan kelvollinen tili sekin.

PBA jää nyt tauolle, mutta palaa jälleen radoilla kesäkuun puolivälin jälkeen.

 

Pekka Korpi

PBA:n sivuille

Kuva PBA