PBA League päättyi uskomattoman jännittävään viidenteen sarjaan ja sen viimeisiin ruutuihin. Kahden edellisen vuoden mestari Portland Lumberjacks nousi kahden sarjan tappioasemasta 3-2 voittoon ja kirjoitti PBA:n historiaa kolmannella peräkkäisellä mestaruudellaan.

Finaalin pelitapa oli paras viidestä yhden sarjan baker otteluin. Dallas Strikers voitti ensimmäisen sarjan 226-195 neljän kaadon loppujonolla. Kaatosarjan aloitti Dallasin kolmantena keilannut Santtu Tahvanainen, tuplaksi sen teki Tommy Jones ja ankkuri Matt Ogle triplasi, tosin ylipuolelta. Hänen toinen kaatonsa tuli sitten komeasti pesästä.

Toinen sarja oli tasapisteissä viidennessä ruudussa. Arturo Quintero ja Packy Hanrahan veivät tuplallaan Lumberjacksin 15 pisteen johtoon ennen kymppiruutua. Ankkuri Wes Malott ei enää kaatoa saanut ja ovi jäi auki. Strikersin takaa-ajon käynnisti jälleen Tahvanainen, Jones teki tuplan. Oglen piti tehdä kaksi kaatoa ja sen hän hoiti tyylikkäästi. Dallas siirtyi 2-0 johtoon tuloksin 243-237.

Kolmannessa sarjassa Dallas otti paremman lähdön ja johti puolivälissä 12 pisteellä. Bill O’Neillin ja Santun tuplan jälkeen Jones lipsautti pahasti vajaaksi ja seisomaan jäi viiden keila ryhmä 1-2-4-6-10, joka jäi paikkaamatta. Kun molemmat ankkurit tekivät paikot ja se riitti Lumberjacksille 223-209 voittoon. Ottelun tilanne oli 2-1.

Neljännessä sarjassa peli oli jälleen tasan puolivälissä. Quintero, Hanrahan ja Kris Prather nostivat Portlandin johtoon triplallaan. Norm Duke ja O’Neill vastasivat tuplalla, mutta Tahvanaisen pesäosumasta jäi kymppi seisomaan. Jones teki jälleen tyhjän, nyt 4-10 reiästä ja Lumberjacks tasoitti matsin sarjoin 235-214.

Viides ja ratkaiseva sarja oli todella dramaattinen. Alussa homma näytti olevan Portlandin juhlaa Kyle Troupin aloittamalla neljällä kaadolla ja lisäksi Duke aloitti Dallasin sarjan reiällä. Ero viidennessä ruudussa oli 41 pistettä. Ogle, Duke ja O’Neill kavensivat triplalla. Quintero puhkui itseensä henkeä espanjan kielellä, mutta sai aikaiseksi 4-10 reiän. Tahvanainen tuli heittämään yhdeksän pisteen takaa-ajoasemassa, kaadolla Strikers siirtyisi johtoon. Santun heitto jäi kuitenkin vajaaksi ja hän sai 2-10 reiän. Paikon yritys epäonnistui ja ero oli taas yli 20. Hanrahan löi taskuun, mutta sai yllättäen 7-10 reiän. Jones teki kaadon ja peli oli aivan auki. Pratherille jäi imuysi, johon hän ei paikkoheitolla osunut. Ennen kymppiruutua Lumberjacks johti kolmella pisteellä. Oglen piti tehdä tupla paineen luomiseksi Malottille. Ei tullut tuplaa, tuli missi seiskakeilasta. Malottin piti ottaa kuusi keilaa kahdella heitolla, ensimmäisellä lähti yhdeksän ja hulabaloo alkoi. Jonkin ajan jälkeen Big Nasty sen seiskan paikkasi. Uransa PBA liigassa tähän otteluun päättävä Duke halaili kaikkia silmät kyynelissä. Malott tuli ja sanoi, että hän oli paikannut seiskan vain Normia varten ja niinpä yleisön ulvoessa ja pelaajien kannustaessa Duke heitti Wesin puolesta ylimääräisen heiton ja teki komean kaadon. Eihän se ole sääntöjen mukaista, joten on mielenkiintoista nähdä mikä Lumberjacksin viimeisen sarjan tulokseksi kirjataan, mutta voitto siitä kuitenkin tuli.

Joukkueen manageri Tim Mack nosti voittopystin korkealle ja kaikki huusivat ja puhuivat toistensa yli ja riemua riitti. Vain Norm Duke itki, mutta nekin lienivät onnen kyyneleitä.

 

Pekka Korpi

Kuva PBA

PBA:n sivuille