Miesten B-tason SM-loppukilpailu käynnistyi Lahdessa sunnuntaina 11.10. klo 10. Loppukilpailuun selviytyi 40 parasta, joista paikalle saapui 36. Alkueristä vasta 39. sijalta jatkoon päässyt Mainareiden Lenni Juutilainen oli koko päivän kuningas, tiukkaakin tiukemmasta finaaliottelun alusta huolimatta.

Päivä alkoi nollilta kahdeksan sarjan osiolla, jonka aikana Juutilainen lipesi ykkössijalta vain kahden sarjan ajaksi. Loppupäivä kului hieman vaihtelevasta tulostasosta huolimatta kärjessä läpi round robinin ja lopulta myös finaaliottelun kahden sarjan yhteistuloksen.

– No, toiseksi viimeisenä finaaliin, ja sitten karsinta menikin ihan h*lvetin hyvin ja .. no, en meinaa uskoa! iloinen voittaja hehkutti palkintojenjaon jälkeen. – Radat aukesi tänään ja kyllä mulla oli myös ihan parempi tekniikka heittää, jos vertaa alkukilpailuun.

Lenni Juutilainen

Hopealle tullut Bayn Pertti Salminen oli myös tyytyväinen päivän suoritukseensa.

– Päivään kokonaisuudessaan täytyy olla tyytyväinen, mutta eihän se häviäminen koskaan kivaa ole. 19 sarjaa ei ole tietenkään ihan kevyt rupeama tämän ikäiselle, alkoihan se väsyttää ja pientä kramppaamistakin tuli. Mutta hopeaa, ei huono!

Pronssia itselleen lunasti Helsingin Jyrän Marco Karvinen.

Ensimmäinen osio tiukkaa taistelua

Päivän ensimmäisen osion vauhdikkaimmin aloitti Mainareiden Lenni Juutilainen, joka hallitsi kärkisijaa suvereenisti ensimmäiset viisi sarjaa. Kuudennen sarjan haasteet kuitenkin tiputtivat miehen toiseksi, ja kärkeen nousi Tampereen Pumpun Kimmo Hoivassilta. Kahdeksannen sijan keskiarvo vaihteli sarjasta riippuen 184 ja 189 välillä, ja kymmenen pisteen sisällä oli pitkin päivää useampikin jatkoon haluava.

Juutilainen kiri viimeisellä 269 pisteen sarjallaan itsensä takaisin kärkeen, lopputuloksena 1 627. Kahdeksan parhaan joukkoon riitti lopulta tulos 1 472, jonka keilasi Ke-Ron Jari Väisänen. Yhdeksännelle sijalle vain kolmen pisteen päähän jatkosta jäi Mikkelin Timo Takoja.

Round robin -ottelut

Päivän toinen osio käynnistyi päivän kahdeksan parhaan kesken. Jokaisesta voitetusta sarjasta tienasi ylimääräiset 30 pistettä. Otteluiden jälkeen tiedossa oli kolmen kärki, jotka jatkoivat mitalipeleihin.

Ensimmäinen ottelu tasoitti kokonaistilannetta. Kärkinimistä Lenni Juutilainen kohtasi viimeisenä jatkoon kivunneen Jari Väisäsen. Juutilaisen kompuroidessa sarjan alussa Väisänen otti johdon, joka pysyi sarjan loppuun saakka. Väisäselle pelistä siis ylimääräiset 30 pistettä, joka nosti miehen viimeiseltä sijalta kuudenneksi. Tuloslistan toisena jatkanut Marco Karvinen hävisi niin ikään otteluparilleen. TKK:n Pekka Tuominen vei lisäpisteet 190-157 ja nosti itsensä neljänneksi. Ensimmäisten otteluiden jälkeen kolmen kärki oli edelleen sama, tosin neljännellä sijalla olleella Tuomisella tulos oli sama kuin Karvisen kolmannella.

Toisessa ottelussa kärki säilyi edelleen, vaikka erot kolmen parhaan ulkopuolella jatkoivatkin pienenemistään. Paras suorittaja oli viimeisen sijan Juha Petriläinen, 199, joka nosti itseään yhden sijan ylöspäin. Rajan tutumassa Jari Väisänen oli kolmatta sijaa 20 pistettä perässä, Pekka Tuominen pisteen Väisäsestä.

Kärkikolmikko heräsi horroksestaan kolmannessa ottelussa ja vei kaikki bonukset yli 200 pisteen sarjoillaan. Komeimman nousun teki Juutilainen, joka voitti Mikko Pannulan 257-127. Eroa kolmannen ja neljännen, tasaisesti nousua tehneen Pertti Salmisen, välillä oli 19 pistettä.

Neljännessä ottelussa kohtasivat kärkikaksikko Juutilainen ja Hoivassilta, mikä toi Hoivassillalle bonukset, mutta maltillinen tulostaso ei suoranaisesti muuttanut miesten keskinäistä asetelmaa. Myös kolmannen ja neljännen sijan Karvinen ja Salminen ottivat mittaa toisistaan. Salminen lunasti bonukset lähes 40 pistettä paremmalla sarjalla (203-166) ja nosti itsensä toiselle sijalle tiputtaen Hoivassillan ja Karvisen yhtä alemmas. Karvisella matkaa takaisin kolmen joukkoon oli nyt 36 pistettä, viidennen sijan Petriläisellä 45 pistettä.

Viides peli piti kärjen samana, tosin Hoivassilta nosti itsensä takaisin toiseksi. Juha Petriläinen heitti kahteen viimeiseensä sarjat 222 ja 227, ja nosti kuin huomaamatta itsensä neljänneksi 33 pisteen päähän jatkopaikasta.

Kuudennen sarjan mielenkiinto kohdistui Salmisen ja Petriläisen keskinäiseen otteluun. Salminen kesti paineet, voitti 201-178 ja nosti itsensä toiseksi. Ristipelit nostivat Karvisen hävitystä ottelusta huolimatta neljänneksi, eroa kolmanteen oli 23 pistettä. Petriläinen oli viidennellä sijalla Karvista vain kuusi pistettä perässä. Ennen viimeistä ottelua tilanne jatkajien osalta säilyi siis edelleen mielenkiintoisena.

Viimeinen ottelu viimeisteli Juutilaisen hallinnan ja siirsi miehen tauolle odottamaan finaaliottelua. 15 sarjan yhteistulos 3 135 oli vakuuttavasti 149 pistettä parempi kuin toiseksi tulleen. Semifinaalipaikkataistelu nähtiin Hoivassillan ja Karvisen välillä. Neljännellä sijalla ollut Karvinen oli kuitenkin päättänyt vielä jatkaa, ja tuloksella 233-190 kiilasi toiseksi ja tiputti Hoivassillan lopulta aina viidennelle sijalle. Petriläinen voitti Tuomisen 229-183, mutta jäi silti harmittavasti vain seitsemän pisteen päähän semifinaalista.

Välierät

Sekä Karvinen että kotiyleisön edessä heittänyt Salminen haparoivat otteissaan, ja olivat vain kymmenen pisteen sisällä toisistaan lähes koko ensimmäisen sarjan. Molemmat saivat kahdeksanteen ruutuun kaadon. Karvinen paikkasi yhdeksänteen, mutta Salmiselle tulos oli ikävä reikä – ilman paikkoa. Viimeinen ruutu ei tuonut enempää eroa, ja Karvinen vei ensimmäisen sarjan pistein 157-140.

Toinen sarja käynnistyi yhtä tasaisissa merkeissä. Karvisen reikä sarjan puolessa välissä kavensi eroa n. kymmeneen pisteeseen, mutta mies kuittasi erheensä tuplalla ja pakotti Salmisen tekemään ratkaisuja. Salminen vastasi tuplalla, ja kun Karvinen antoi vastaan reiällä jos toisellakin, tilanne kääntyikin yhtäkkiä lahtelaisen kulmaan. Finaaliotteluun Mainareiden Juutilaista vastaan siirtyi siis Bayn Pertti Salminen, joka kympin triplalla kasvatti eron lopulta komeasti lukemiin 341-317.

Finaali

Kahdesta sarjasta poikki. Juutilainen aloitti tarkemmin, mutta etenkin rata 15 näytti tuottavan ongelmia ja pystyyn jäi reikä toisensa jälkeen. Seitsemännessä ruudussa tilanne oli tasan, tosin Salmisella oli allaan kaato Juutilaisen paikkoa vastaan. Kun kumpikaan ei onnistunut kaatamaan putkeen, ja Juutilainen missasi kerran, kotiyleisön iloksi ensimmäinen sarja kääntyi Salmiselle 168-161.

Toiseen sarjaan Juutilainen oli ratkaissut radan 15 mysteerin, ja tekaisi ensimmäisen paikon perään triplan. Kun Salminen ei pystynyt vastaamaan, tilanne kääntyi nopeasti Juutilaisen hallintaan ja kahden sarjan yhteistulos oli lopulta hyvinkin selkeä 388-346.